Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Column XL-Item

Sportmedia spelen cruciale rol bij fan engagement 10 maart 2015

door: Erik Mensink

Televisie en dagbladen zijn nog steeds de mediabronnen met het grootste fanbereik onder voetbalfans. Online en social media worden meer gebruikt naarmate het engagement van fans groter is. Hoe positiever de media berichten, hoe positiever fans denken en hoe hoger de mate van fan engagement is bij het topsportteam. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van een casestudy naar sportmedia en fan engagement rondom het Nederlands elftal op het WK in Brazilië afgelopen zomer. Met het op deze studie geconstrueerde model 'sportmedia voor fan engagement' kunnen topsportorganisaties sturen op fan engagement.

‘Media min, min’, sprak Louis van Gaal bitter op de gedenkwaardige persconferentie, waarbij hij in 2002 zijn afscheid aankondigde als bondscoach. Oranje plaatste zich niet voor het WK en de media speelden volgens Van Gaal een negatieve rol. Het was destijds voor de KNVB het signaal om mediaberichtgeving te gaan monitoren. Als extern sportmediastrateeg analyseer ik sindsdien het sentiment rondom de KNVB in print, TV en online media. Over de effecten ervan op de voetbalfans konden we lange tijd slechts aannames doen. Hoe consumeren fans sportmedia? Hoe komt de mening van een fan tot stand? Welke rol spelen media bij het engagement van fans? In het kader van een Executive MBA Sportmanagement bij Wagner deed ik in samenwerking met de KNVB onderzoek naar deze vragen.

Oranje op het WK
De casestudy sportmedia en fan engagement rondom Oranje op het WK 2014 in Brazilië stond daarbij centraal. De onderzoeksvraag was hoe een topsportorganisatie via mediamanagement het engagement van fans kan vergroten. Als voorbereiding op de casestudy gold een literatuurstudie naar mediaconsumptie, sportmedia en fan engagement. In de casestudy is rondom het WK de berichtgeving in de grootste mediabronnen onderzocht: De Telegraaf, Algemeen Dagblad, Studio Brasil, VI Oranje, NOS.nl, NuSport.nl, Facebook en Twitter.

Parallel aan de kwantitatieve inhoudsanalyse was er een longitudinale survey onder Oranjefans. Via een eerste nulmeting zijn fans gecategoriseerd op verschillende niveaus van engagement: awareness (bewustzijn), attraction (aantrekkelijkheid), attachment (hechting) en allegiance (trouw). Gedurende het toernooi beantwoordden fans zes keer vragen over mediaconsumptie en werd het fansentiment op een 5-punts Likertschaal gemeten. De N varieerde van 949 in de nulmeting tot 639 in de laatste meting. Op basis van de bevindingen is een managementmodel sportmedia voor fan engagement geconstrueerd. Dit model is kwalitatief getoetst met de toenmalige Oranje-perschef Kees Jansma.

Veranderde fanbeleving door media
De literatuurstudie maakte inzichtelijk dat door de groei van het aantal tv-zenders en de opkomst van internet het medialandschap sterk veranderd is. De mediamarkt transformeerde van een aanbod- naar een vragersmarkt. Die ontwikkeling leidde tot een versnelde nieuwscyclus en mediaconcurrentie, waarbij timing, snelheid en transparantie belangrijke criteria zijn om de reputatie vanuit een topsportorganisatie te bewaken.

Online mediagebruik verkleinde de afstand van topsportorganisaties en fans: het veranderde de fanbeleving. De transitie versterkte de interactie tussen sport, media, sponsoren en fans. De mate waarin fans zich betrokken voelen bij een topsportteam varieert. Het Psychological Continuum Model (PCM) van Funk en James (2006) geeft de mate van psychologische connectie van sportfans aan met een sportteam. Het model voor fan engagement beschrijft de niveaus van bewustzijn, aantrekkingskracht, gehechtheid en trouw. Het model beschrijft daarnaast de psychologische drijfveren en processen voor mobiliteit van fans van het lagere naar een hoger niveau. Op de hogere niveaus van fan engagement bezoeken fans meer wedstrijden, kopen meer merchandising, consumeren meer media, zijn loyaler en aantrekkelijker voor sponsoren (Kim, Trial, Woo & Zang, 2011).

Mediaconsumptie
In de eindfase van het toernooi volgde 99% van de fans de wedstrijden van Oranje via TV. Tweederde van de fans volgde Oranje via een dagblad. Het maakt dat TV en dagbladen nog steeds de mediabronnen met veruit het grootste fanbereik zijn. Daarbij is in print een prominente rol weggelegd voor de gezamenlijke regionale dagbladen (46%).

De Telegraaf (26%) heeft als enkele titel het grootste fanbereik, iets meer dan het Algemeen Dagblad (24%). Ruim de helft van de fans volgde Oranje via online nieuws. NOS.nl is het grootst met 44%; NuSport.nl volgt met 36%. Het volgen van Oranje via social media steeg van 33% naar 37% gedurende het toernooi. Facebook had het grootste fanbereik: 36%. De meest succesvolle special app was de NOS WK app. Die steeg van 13 naar 16%. Naarmate het engagement van fans groter is, neemt het gebruik van online en social media veel sterker toe dan de gebruikstoename van traditionele media.

"Er is een causale samenhang tussen het mediasentiment, het fansentiment en fan engagement"

Mediasentiment, fan-sentiment en fan engagement
Fans denken op hogere niveaus van engagement positiever over Oranje. Bij print (De Telegraaf tegenover AD) en TV (Studio Brasil tegenover VI Oranje) is er een causale samenhang tussen het mediasentiment, het fan-sentiment en fan-engagement. Hoe positiever media berichten, hoe positiever fans denken en hoe hoger de mate van fan-engagement bij Oranje. Telegraaflezers en VI Oranje-kijkers zijn relatief ondervertegenwoordigd op het hoogste niveau van engagement. Ze hebben tevens een minder positief oordeel (fansentiment) over Oranje. Het negatievere mediasentiment wordt gevolgd door een negatiever fansentiment en een lagere graad van engagement. (zie de grafieken onderaan).

Bij online en social media waren deze verschillen niet significant te meten vanwege kleinere verschillen in mediasentiment en het frequenter door elkaar gebruiken van betreffende media door de fans. Zie ook de grafieken helemaal onderaan, waarbij het sentiment steeds is weergegeven op een 5-punts schaal met 3 als neutraal.

Model sportmedia en fan engagement
Gebaseerd op de bevindingen over mediaconsumptie, de effecten van sportmedia en fan engagement creëerden we een model voor sportmedia en fan engagement.

XL9-ModelbijColumnXL

Een geïntegreerde mediamix, waarbij mediakarakteristieken en media-inspanningen afgestemd zijn op de psychologische drijfveren van fans. Op lagere niveaus spelen concepten die appelleren aan socialisatie en fun een belangrijke rol. Om fans naar hogere niveaus te bewegen zijn de concepten over identificatie, zelfexpressie en uiteindelijk groepsontwikkeling en groepsdrang van cruciaal belang. Het model beschrijft per PCM-niveau van bewustzijn, aantrekkingskracht, gehechtheid en trouw mediaprocessen van media-inzet en media-inspanningen om de betreffende niveaus te bereiken: massamedia, socialisatiemedia, selfiemedia en groepsmedia.

De mediamix en media-inspanningen ondersteunen en versterken het mobiliteitsproces van fans naar hogere niveaus van engagement. Investeringen in sportmedia volgens het model zullen leiden tot fans die meer wedstrijden bezoeken, merchandising kopen, sportmedia consumeren en loyaler zijn aan het topsportmerk. Dit maakt de fanbase tevens aantrekkelijker voor sponsoren. Daarmee biedt het economisch toegevoegde waarde voor topsportorganisaties door een nieuwe impuls aan de onderlinge interactie van sport, media, bedrijven en fans.

Belangrijkste bronnen:

  • Funk, D.C., & James, J.D. (2006) Consumer loyality: the meaning of attachment in the development of sport team allegiance. Journal of Sport Management, 20 (2), 189-217.
  • Kim, Y., Trial, G., Woo, B., & Zang, J. (2011) Sports consumer-team relationship quality: International Journal of Sports Marketing and Sponsorship, 12 (3), 254-271.

Erik Mensink is senior professional in (Sport)marketing, Communicatie & Sportmedia. Hij werkt op interim- of projectmanagementbasis voor het grootbedrijf en de sportsector. Sinds 2002 is hij als extern sportmediastrateeg verbonden aan de KNVB. Momenteel heeft hij als uitdaging om de kennisopbrengst over sportmedia en fan engagement te delen ten behoeve van de sport. Voor meer vrijblijvende informatie over het onderzoek: erik@mensinkmedia.nl of 06- 1412 1070.

XL9-Figuur1bijColumnXL

XL9-Figuur2bijColumnXL

XL9-Figuur3bijColumnXL

XL9-Figuur4bijColumnXL

« terug

Reacties: 4

Wim de Vrankrijker, MATCH Sports Media Solutions
10-03-2015

Ik begrijp niets van de eenzijdige insteek over fan-engagement. Natuurlijk zijn media van enorm belang voor de hele sport. Maar wat ik niet begrijp is dat er zo weinig aandacht is voor de start van de beleving en dat is IN het stadion. Lees de kritieken over lege stadions bij schaatsen, voetbal enz...en lees artikel van Ruud van der Knaap (AD).

Een wedstrijd zonder sfeer in het stadion is ook op alle media een slecht verhaal.

90% van de mensen praat over de mensenmassa's op de Mont Ventoux, niet over de wedstrijd. En de show rond de superbowl is het deel dat de meeste aandacht krijgt. Het gaat om de sfeer rond de sportprestaties. 

Verder vergeten de meeste organisatoren dat je op deze manier je evenement kan vermarkten. Bij een voetbalwedstrijd in een stadion heb je de controle over tienduizenden mensen, en die kan je een boodschap meegeven!

Dat alles gaat niet via de (social) media. Die zijn er alleen voor de echte betrokken fans. Het werven van nieuwe belangstellenden begint in een stadion. 

Sport, entertainment, informatie en betrokkenheid: dat moet je aanbieden in een stadion en dan zullen de media daar graag op inhaken!

Edwin van Miltenburg
10-03-2015

Goed verhaal. Het onderzoek behandelt mediamanagement en fan-engagement, dat is wat anders dan een integrale fanbenadering of -beleving van stadion tot de thuisbank. Dat kan nog een aardig promotieonderzoek opleveren Erik :). Ik ben zelf wel benieuwd wat de rol kan zijn van instrumenten als nativ app's voor sport- en sponsordeals thuis én in het stadion. Daar hebben wij weer een app voor ontwikkeld waarbij we het belang van fan engagement en member commitment nog nader willen duiden. Dit onderzoek helpt daar bij, ik ontvang graag een pdf van de scriptie. 

Erik Ruts
10-03-2015

Spreekt aan, goed en overzichtelijk model. Dank hiervoor.

De massmedia worden bevestigd als aanjager. Dus een onderstroom op social media heeft aandacht van massmedia nodig om te leiden tot fan engagement?

 

Erik Mensink
20-03-2015

Dank voor de reacties!

@Wim: Natuurlijk is fanbeleving in het stadion enorm belangrijk, maar dat was niet het onderwerp van onderzoek. Hier ging het om de effecten van sportmedia op de Oranje fans. Hoe voegen sportmedia waarde toen aan engagement? Dat kan ondermeer via de Connected Stadium, waar PSV actief mee is. Via second screen info voeg je waarde toe aan de beleving van fans in het stadion. Fans kunnen daar ook weer op reageren, bijvoorbeeld via Twitter. Dus social media kunnen wel degelijk van toegevoegde waarde zijn voor fanbeleving in het stadion.

@ Edwin: Een promotieonderzoek houd ik nog even in beraad Edwin ;-) Feit is dat een jaar lang onderdompeling in de wereld van sportmedia, innovaties en fan engagement veel ontwikkelingsmogelijkheden heeft gebracht. Vooral projecten in de NBA en bij Real Madrid waren leerzaam.

@ Erik: Fijn dat het model aanspreekt. De massamedia wordt inderdaad bevestigd als aanjager om de sport bekend te krijgen bij het grote publiek. De karakteristieken van social media zijn juist geschikt om tegemoet te komen aan toegevoegde individuele waarde voor de fan zelf: identificatie, zelfexpressie, positionering als onderdeel van de fanschare, groepsdrang. Concepten voor social media moeten juist daar aan appelleren, waar die die nu vaak gericht zijn op slechts fun.    

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst