Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Column XL-Item

‘Ik ben toch niet gek?’ 5 augustus 2008

door: Edith Rozendaal

De Canadese oud-ijshockeyer die we tijdens onze vakantie ontmoetten reageerde enthousiast toen we over mijn beroep kwamen te spreken: 'Tijdens mijn professionele ijshockeycarrière ben ik ook bij een sportpsycholoog geweest! Als we slecht speelden of als we verloren kon ik zo verschrikkelijk kwaad worden, dan had ik geen enkele grip meer op mijn emoties’.
‘Van wat ik op tv van ijshockey heb gezien kwam dat zeker goed van pas’, lachte mijn vriend. Maar de Canadees antwoordde dat dit toch niet het geval was: de agressie die hij voelde kwam zijn spel zeker niet ten goede en destijds wilde hij dat graag veranderen. Daarvoor had hij hulp gezocht bij een sportpsycholoog.

Ook bezoeken aan een sportpsycholoog in Nederland beginnen vaak zo: de sporter ervaart een probleem en wil daar verandering in zien. Dat kan zijn vanwege het omgaan met agressie, zoals onze Canadese vakantiekennis deed, en ook Mark van Bommel gaat doen, zo las ik onlangs in een krant. Maar ook concentratieverlies, last hebben van de druk die je jezelf oplegt, omgaan met blessures of motivatieproblemen zijn onderwerpen die sporters aandragen tijdens hun eerste bezoek.

Het vaakst hoor ik echter het niet kunnen omgaan met wedstrijdspanning. Sommige sporters merken dat ze tijdens wedstrijden veel minder presteren dan tijdens trainingen, het komt er niet uit. ‘Ik heb afgelopen weken zo lekker getraind, het zat goed met mijn techniek, ik zweefde over het ijs, anderen zeiden ook dat ik zó hard reed’, vertelde een schaatser eens, ‘en dan in het weekend ríjd ik toch slecht’.

De spanning kan zich lichamelijke uiten, bijvoorbeeld door verkramping, misselijkheid, trillen of kortademigheid. Het kan zover oplopen dat sporters van de zenuwen kotsend de warming-up doorkomen. Daar ga je meestal niet beter van presteren….

Een atleet kreeg regelmatig tijdens wedstrijden bij de warming-up kramp, terwijl hij daar bij dezelfde warming-up tijdens trainingen nooit last van had. Hoewel er natuurlijk andere factoren in het spel kunnen zijn - het is daarom geen wetenschappelijke conclusie - is de kans groot dat de verkramping te maken heeft met mentale aspecten. Laatst vertelde een voetballer op goed amateurniveau mij dat hij zelfs bij het kijken naar het EK-voetbal zich zo kon verplaatsen in de spanning en de druk die ‘onze jongens’ moesten voelen, hij voor de tv moest kokhalzen.

Ook cognitieve uitingen van te veel stress kunnen een sporter flink dwars zitten. Het verhaal van een tennisster: ‘als ik dan een wedstrijd ga spelen dan wordt het zo druk in mijn hoofd, mijn gedachten schieten alle kanten op, ik kan er geen rem op zetten, het lijkt wel alsof er dan een soort kortsluiting ontstaat. Ik voel me dan zó onrustig’.

Probleemgestuurde consulten met sporters: voor een sportpsycholoog boeiend om mee aan de slag te gaan. Als sportpsycholoog leer je de sporter vaardigheden en ga je samen op zoek naar de best mogelijke individuele toepassing. Deze vaardigheden en manieren van toepassing hebben een wetenschappelijke onderbouwing. Sporters met problemen zoals hierboven beschreven kunnen meestal heel goed uit de voeten met deze ‘skills’.

Mentale aspecten van de sport blijven zo geen vaagheden, iets wat je overkomt, maar iets waar je grip op krijgt, wat je als sporter kunt sturen. De tijd dat de sporter zei: ‘ik ben toch niet gek’, als je over sportpsychologie begon ligt inmiddels wel achter ons.

In de top van de Nederlandse sportwereld wordt zo langzamerhand de stap gemaakt naar verdere uitbreiding van mentale training binnen het hele pakket aan training. Het inschakelen van een sportpsycholoog gebeurt dan niet probleemgestuurd, maar als structureel onderdeel van training. Er wordt namelijk veel tijd besteed aan het trainen van techniek, tactiek en conditie. Mentaal moet je het als sporter vaak zelf maar uitzoeken, en dat lukt veel sporters goed. Aan het eind van hun carrière kunnen ze de mentale aspecten van de top- of prestatiesport prima hanteren. Je hoort echter ook vaak: ‘als ik toen had geweten wat ik nu weet…’. Ook trainers kunnen vanuit hun ervaring en/of interesse de sporter veel leren over de mentale kant. Maar de trainer moet op zoveel vlakken bijblijven, dat je zeker op topniveau ziet dat er steeds meer specialisten ingezet worden. Zo hebben we inspanningsfysiologen, voedingsdeskundigen, fysiotherapeuten en sportpsychologen. De trainer/coach is de centrale figuur bij de begeleiding van een team of sporter en heeft de eindverantwoordelijkheid. Van de andere disciplines worden ondersteunende diensten verwacht, ieder op zijn eigen terrein.

Behalve voor de absolute top, is het ook voor de prestatiesporter belangrijk de stap naar structurele mentale training te maken. Daar ligt een mooie taak voor de Nederlandse sportpsychologen. Zo is mijn bureau SPORTGEK gestart met de ontwikkeling van e-modules, welke binnenkort via internet aangeboden worden. Door het ontplooien van verschillende initiatieven mag mentale training veel toegankelijker worden voor íedere sporter die zichzelf wil verbeteren!

Edith Rozendaal is afgestudeerd bewegingswetenschapper, docent sportpsycholoog en praktijksportpsycholoog. In 2007 is zij toegetreden tot het bestuur van de Vereniging voor Sport Psychologie in Nederland. In 2006 heeft zij SPORTGEK opgezet, een bureau dat mentale training geeft aan sporters en ook cursussen en workshops verzorgt op het gebied van mentale of psychologische vaardigheden in de sport. Zelf doet Edith Rozendaal momenteel recreatief aan schaatsen, hardlopen en racefietsen. In het verleden heeft ze competitief gevolleybald en getennist. Zij is een fervent volger van bijna alle sporten. In het verdere verleden heeft zij ook nog een opleiding aan de Academie voor Lichamelijk Oefening afgerond. Als gevolg daarvan heeft ze in het verleden les/training gegeven bij een atletiek-, volleybal- en gymnastiekvereniging, een middelbare school en een schaatsschool. Ze heeft acht jaar ervaring in het geven van cognitief gedragsmatige trainingen. Voor meer informatie: edith.rozendaal@wanadoo.nl, www.sport-gek.nl of 06-1116 4871.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst