Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Column XL-Item

De houdbaarheidstermijn van een sportbestuurder 15 januari 2019

door: Mart Waterval

Invloed van buitenaf zorgt voor innovatie, en innovatie zorgt voor voorsprong op de concurrentie. In mijn boek ‘Gaan voor goud’ blijkt dat juist die invloeden van buitenaf en de innovatie achterblijven.

Op 30 oktober 2018 verscheen op Sport Knowhow XL een mooi interview met Peter van der Loo, voormalig directeur van de Nevobo (1997-2004). Na zijn periode in de professionele sport verliet hij die wereld om bij andere verenigingen bestuurder te worden. 

Op andere posities wordt je geest losgeweekt van bepaalde denkwijzen, krijg je weer verse ideeën, nieuwe energie, en doe je ervaring op die je ook weer doet ontwikkelen. 

Van der Loo zei daarover: ‘In zijn algemeenheid geloof ik ook wel dat vijf tot zeven jaren een keurige periode is voor zo’n functie. Alleen al om te voorkomen dat je zelf denkt dat je onmisbaar bent, terwijl anderen echt vinden dat jouw houdbaarheidsdatum al ruim is verstreken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik het in de praktijk brengen van dat idee nog wat moeilijker vind. Uiteindelijk heb ik toen wel bewust gekozen om niet binnen de sport verder te gaan.’

XL2 ColumnXL-Waterval-1Verversing noodzakelijk
Co Adriaanse stelde ooit dat zijn houdbaarheidsdatum als voetbaltrainer drie jaar betrof. Daarna wordt het tijd voor een nieuwe trainer voor de groep. Een zekere verversing is dan noodzakelijk. Niet alleen voor de groep, maar ook voor de trainer. Immers, op andere posities wordt je geest losgeweekt van bepaalde denkwijzen, krijg je weer verse ideeën, nieuwe energie, en doe je ervaring op die je ook weer doet ontwikkelen. 

De moderne arbeidsmarkt vertoont ook deze kenmerken. Waar mensen die niet langer dan drie jaar op een functie blijven zitten vroeger bekend stonden als jobhopper, is een doorlooptijd van drie jaar op dit moment normaal. Sterker nog: grote bedrijven sturen aan op ‘een nieuwe stap’ na drie tot vijf jaar in dezelfde functie. Dat lijkt tegenstrijdig, zeker voor directeurs en bestuurders. Immers, visie en strategie laten zich alleen in meerjarenplannen gieten. Het bereiken van een langetermijndoel gaat niet over één nacht ijs.

Belang van stabiliteit en zitvlees
Tijdens de gesprekken voor mijn boek Gaan voor goud waren er bestuurders uit de sportwereld die het belang van stabiliteit en zitvlees benadrukten. Volgens hen waren er nogal wat collega’s die te snel de stap waagden naar nieuwe functies. Nu ben ik dat deels met hen eens. Door een vertrek na één of twee jaar zorg je als leidinggevende vooral voor onrust. Tenzij je als interimmer aan de slag bent gegaan, is de kans daarnaast klein dat je daadwerkelijk je stempel hebt kunnen drukken.

De sportwereld kan innovatieve ideeën van buitenaf goed gebruiken, juist om het verschil te blijven maken in de concurrentiestrijd met andere clubs, sporten of landen

Aan de andere kant: de wereld is veranderd. Langetermijndoelen veranderen voortdurend omdat de samenleving zich in razend tempo ontwikkelt. Als gevolg van digitalisering, technologie en internationalisering is het bijna onmogelijk om doelstellingen te bepalen die vijf tot tien jaar in de toekomst liggen en daar ook aan vast te houden. Herijking van je beleidsplannen na drie tot vijf jaar is onvermijdelijk. 

XL2 ColumnXL-Waterval-2Invloed van buitenaf
Daarom ben ik het oneens met de bestuurders die pleiten voor stabiliteit en zitvlees. Stabiliteit en zitvlees is er genoeg: vooral de grote sportbonden slagen er jaar in, jaar uit in om degelijke programma’s op te tuigen. Dat doen zij al heel lang best goed, maar dat houdt je niet aan de top. Ik pleit voor verversing, invloed van buitenaf, doorstroming en ontwikkeling. 

De sportwereld kan innovatieve ideeën van buitenaf goed gebruiken, juist om het verschil te blijven maken in de concurrentiestrijd met andere clubs, sporten of landen. Een overstap zoals Peter van der Loo die maakte, is dan ook heel verstandig. Sterker nog, het zou goed zijn als ook bestuurders uit andere sectoren de kans krijgen om een sportbond of een sportclub te leiden, of omgekeerd. De stoelendans van beleidsmakers moet niet beperkt blijven tot mensen actief in de sportwereld. Een gezonde wisselwerking tussen verschillende sectoren en een gezonde doorstroom van bestuurders en directieleden is nodig om de innovatie in de sport op een hoog niveau te houden, en navelstaarderij te voorkomen.


Boekpresentatie Gaan voor goud ColumnXLMartWatervalCoverboek
Voor het boek Gaan voor goud heeft Mart Waterval twintig sportbestuurders geïnterviewd uit de Nederlandse en internationale wereld van het sportbestuur: van Jacques Rogge tot Joop Alberda en van Toon Gerbrands tot Pat McQuaid.

Gaan voor goud wordt op 2 februari 2019 gepresenteerd op de Sportcampus van het Zuiderpark te Den Haag. Het programma begint om 15.00 uur. Adres: Mr. P. Droogleever Fortuynweg 22 (houd voor navigatie nummer 69 aan), 2533 SR Den Haag.

Voor meer informatie over de boekpresentatie: klik hier

Mart Waterval (1989) werkt voor Nuffic als teamleider kennis & innovatie en was daarvoor jarenlang werkzaam bij PostNL. Van jongs af aan is hij sportliefhebber en als manager kijkt hij dan ook met een bijzondere bril tegen sportbestuur aan. Hij schrijft hierover op het blog DeSportbestuurder.nl en schreef hierover het boek Gaan voor goud. Voor meer informatie: info@desportbestuurder.nl.

« terug

Reacties: 2

Marjet Derks
15-01-2019

Wat mooi om te zien en te lezen dat een oud-student zo goed bezig is. Dat je een vlotte pen hebt, weet ik nog heel goed. Gefeliciteerd alvast met je boek, Mart!

Mart
15-01-2019

Ha Marjet, wat grappig dat dit jou ook bereikt heeft! Dank voor de complimenten en de felicitaties! Gr. Mart

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst