Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Column XL-Item

Olympische Spelen 2024 en verder 29 augustus 2017

door: Ricus Timmers

In september kiest het IOC, in Lima, officieel de stad waar de 30ste Olympische Zomer Spelen zullen worden georganiseerd. Die keuze is in de loop van de tijd al bekend gemaakt want de Zomerspelen van 2024 vinden in Parijs plaats, honderd jaar nadat de Olympische Spelen daar werden georganiseerd en in 2028 is Los Angeles aan de beurt om de Spelen opnieuw te huisvesten. Dus twee vliegen in een klap. Deze keuze biedt echter misschien ook wel weer perspectief om de Spelen na die tijd richting de Lage landen te krijgen.

XL28FotoBijColumnXLRicusTimmersOorspronkelijk hadden Boston, Hamburg en Boedapest zich ook aangemeld als kandidaat-steden voor de Spelen van 2024. Boston haakte af omdat de lokale bevolking de Spelen niet zag zitten en in wezen geldt hetzelfde voor Hamburg. Die stad was al als kandidaat-stad aangewezen door het IOC maar in een referendum spraken de inwoners van Hamburg zich alsnog uit tegen de organisatie van de Spelen in hun stad. 

Hoge kosten en corruptie
De belangrijkste redenen waren de hoge kosten voor de organisatie welke vaak nog hoger uitvallen dan gepland. Maar ook de corruptie binnen het IOC speelde hierbij een rol. In een nog latere fase trok ook Boedapest zijn kandidatuur in omdat er teveel tegengeluiden kwamen vanuit de bevolking. Dus bleven er nog twee kandidaat-steden over waaruit gekozen kon worden.

Zowel Parijs als Los Angeles hebben de Spelen al twee keer eerder georganiseerd. In 1900 waren de Spelen van Parijs nog een onderdeel van de Wereldtentoonstelling die daar toen plaatsvond. In 1924 kaapte de Franse hoofdstad de Spelen voor de neus van Amsterdam weg. Parijs heeft zich daarna nog diverse malen kandidaat gesteld voor de organisatie van de Spelen in 1992, 2012 en 2016 maar werd iedere keer verslagen door een andere stad; Barcelona, Londen en Rio de Janeiro.

"De Olympische Spelen van 1984 staan bekend als een breekpunt"

Los Angeles heeft de Spelen eveneens twee keer georganiseerd in 1932 en 1984. Waarbij zij de nodige vernieuwingen hebben ingevoerd ten aanzien van de Spelen. Tijdens de Spelen van 1932 in LA was er voor het eerst sprake van een olympisch dorp waarin met name de mannelijke atleten werden ondergebracht. De Spelen van 1984 staan bekend als een breekpunt want de traditionele Spelen op amateurbasis veranderde in meer commerciële Spelen die georganiseerd werden onder leiding van de zakenman Ueberroth die bedrijven als sponsors bij de Spelen betrok. Ook toen stonden de steden niet in de rij om de Spelen te organiseren na het financiële debacle van de Spelen in Montreal1976.

Sportinfrastructuur en technische knowhow
Dus historisch gezien maken beide steden, zowel Parijs als Los Angeles, aanspraak op de organisatie van de Spelen. Zij weten waar ze aan beginnen en hebben aangetoond dat zij de Spelen kunnen organiseren. Beiden zijn wereldsteden die met hun tijd zijn meegegroeid en de nodige kennis en kunde in huis hebben om grote sportevenementen te huisvesten en organiseren. Parijs en LA beschikken over de benodigde sportinfrastructuur en technische knowhow om de Zomerspelen tot een succes te maken.

"Dat zou dus het idee bevestigen dat het IOC, gedwongen of niet, kiest voor steden die al ervaring hebben met het organiseren van de Spelen"

Samen met de Spelen van Londen2012 en Tokyo2020 vormen Parijs2024 en LA2028 een reeks van steden waar voorheen de Spelen al minstens een keer zijn georganiseerd en die opnieuw in aanmerking zijn gekomen om dat nogmaals te doen. Zij beschikken over een olympische erfenis die hen meer geschikt maakt voor de organisatie van de Spelen dan de kandidaat-steden die voor het eerst komen kijken en zich een voor een hebben teruggetrokken. Dat zou dus het idee bevestigen dat het IOC, gedwongen of niet, kiest voor steden die al ervaring hebben met het organiseren van de Spelen. En als dat zo is dan zou Amsterdam ook weer in aanmerking kunnen komen. 

Double A
Maar wellicht is het verstandig om samen met Antwerpen - double A - een bid uit te brengen en de kosten te delen met het buurland. Er is al een hogesnelheid verbinding tussen beide oud-olympische steden. In iets meer dan een uur tijd reis je van Amsterdam naar Antwerpen. Die tijdsspanne zal in de loop der tijd, door inzet van steeds modernere technologie, alleen maar verder omlaag worden gebracht. 

Op deze TGV-verbinding ligt eveneens Rotterdam die met haar sportinfrastructuur en organiserend vermogen een belangrijke bijdrage kan leveren aan de Spelen. Het EK voetbal 2000 zou daarbij als een mooi voorbeeld kunnen dienen. Dat was toen het eerste echt grote sportevenement dat in de Lage landen, Nederland en België, met succes werd georganiseerd. Wat de double A Spelen, Amsterdam-Antwerpen, betreft zou het dan gaan om de Spelen van 2036 of ver daarna want NOC*NSF heeft al aangegeven niet te gaan voor de Spelen van 2032.

Sportsocioloog Ricus Timmers is een fervent volger van de Olympische Spelen en heeft hiernaar onderzoek gedaan en gepubliceerd.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst