Skip Navigation LinksHome-Nieuws-5 vragen aan...-Item

5 vragen aan Bas van de Goor, directeur WK Beach Volleybal 2015 17 maart 2015

Bas van de Goor is 295-voudig volleybalinternational en won in 1996 met de Nederlandse volleybalploeg Olympisch Goud in Atlanta. De afgelopen negen jaar hield hij zich vooral bezig met zijn Bas van de Goor Foundation. Zijn missie is het leven van mensen met diabetes verrijken door middel van sport. Sport Knowhow XL praat met Van de Goor over het WK Beachvolleybal, waarvan hij toernooidirecteur is. Het tiendaagse toernooi wordt van 26 juni tot en met 5 juli in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Apeldoorn gespeeld.

door: Leo Aquina | 17 maart 2015

1. We kennen je van 295 zaalinterlands en een gouden medaille in Atlanta, maar wat is jouw affiniteit met beachvolleybal?
“Ik heb zelf wel eens een balletje op het strand geslagen, maar ik heb de sport nooit serieus beoefend. De mogelijkheid is er wel geweest. Bram Ronnes - in speelstad Apeldoorn de WK-ambassadeur - was na de Olympische Spelen van 2008 op zoek naar een nieuwe partner. Er was toen het idee geweest om mij te benaderen. Bram heeft mij ook gebeld, maar ik was toen 37 jaar en al drie jaar gestopt met topvolleybal. Het vergt een enorme inspanning om je dan weer helemaal op een nieuwe sport te storten, want dat is het echt. Je moet dan drie keer zo hard trainen dan de concurrentie om een inhaalslag te maken en dat paste niet in mijn agenda. Als je het doet, moet je het voor de volle honderd procent doen. Ik denk dat ik in mijn toptijd als zaalvolleyballer geen modderfiguur zou hebben geslagen op het strand, maar dat is natuurlijk pure speculatie. Ik heb groot respect voor jongens als Richard Schuil en Reinder Nummerdor, die de stap hebben gemaakt en in het beachvolleybal enorme prestaties hebben neergezet. Toernooidirecteur is voor mij dichter bij de top in het beachvolleybal dan ik ooit ben geweest.”
 
2. Hoe ben je als ‘niet-beachvolleyballer’ toernooidirecteur geworden van het WK beachvolleybal?
“Ik was zelf eigenlijk ook wel een beetje verrast dat ze mij vroegen. Dat is inmiddels alweer twee jaar geleden. Het kwam mede door mijn activiteiten met de Bas van de Goor Foundation. De Nevobo wilde mijn stichting graag als goed doel aan hen verbinden. Vlak daarna kwam TIG Sports met het verzoek om ook toernooidirecteur te worden. Het ging niet alleen om het WK, maar eveneens om de Grand Slams van 2013 en 2014. We hebben dat in eerste instantie gedaan voor de Grand Slams van 2013 en al snel bleek dat de samenwerking van beide kanten goed beviel.”

"Ik zit aan tafel bij alle belangrijke overleggen, ik geef mijn mening en help waar ik kan"

“De daadwerkelijke organisatie van het WK ligt bij de Nevobo en TIG Sports. Ik heb als toernooidirecteur een representatieve rol. Ik zit wel aan tafel bij alle belangrijke overleggen, ik geef mijn mening en help waar ik kan. Het is op dit moment voor mij geen fulltime functie. Als het gezicht van het toernooi is mijn aanwezigheid en bijdrage op veel mediamomenten gewenst. Dat is nog wel een groot verschil met de rol die bijvoorbeeld Richard Krajicek heeft bij het World Tennis Tournament. Hij speelt ook nog een heel belangrijke rol bij het samenstellen van een goed deelnemersveld en reist het hele jaar de wereld rond om spelers te contracteren. Wij organiseren een WK en daar komen de allerbeste spelers van de wereld sowieso naartoe. Het is na de Olympische Spelen de hoogste eer in beachvolleybal en het prijzengeld van een miljoen dollar voor het hele toernooi is een mooie bijkomstigheid.’’

“Ik heb de hele maand juni en een deel van juli in mijn agenda geblokt voor het WK. Het toernooi zelf duurt tien dagen en in de aanloop zijn we er natuurlijk steeds drukker mee bezig. Het is het grootste internationale sportevenement in Nederland dit jaar. We hebben vier speelsteden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Apeldoorn. Er doen 96 koppels aan mee, 48 bij de mannen en 48 bij de vrouwen. In totaal zijn er 150.000 tickets beschikbaar. Dat vereist natuurlijk wel de nodige voorbereiding. De kaartverkoop is vorige week gestart. Het is op dit moment moeilijk te zeggen hoeveel kaarten we zullen verkopen. Een aantal grote partijen, sponsoren, gemeenten en VIPS zal grotere hoeveelheden afnemen. Premier Rutte kan het veld op de Hofvijver vanuit zijn kantoor zien, maar het zou natuurlijk leuk zijn als hij ook echt een kijkje komt nemen. We verwachten dat het goed vol komt te zitten.”

"Wat ik ook enorm leuk vind, is dat veel oud-volleyballers zich enorm inzetten om er een succes van te maken"

3. Wat doen jullie allemaal aan side-events rond het WK en is de Bas van de Goor Foundation daarbij betrokken?
“De algemene doelstelling van de Nevobo is om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met volleybal en het beachvolleybal ook naar de mensen toe te brengen. Er is bijvoorbeeld een campagne 'Join Volleybal’. We hebben dit jaar niet alleen een WK beachvolleybal, maar ook een EK indoor voor dames in Nederland. We promoten de sport ook enorm op scholen. Tijdens het WK komen er in de vier speelsteden velden naast het centercourt waar schoolkinderen wedstrijdjes kunnen spelen. De echte wereldbeker gaat tijdens een Trophy-tour met allerlei activiteiten door het land om het volleybal onder de aandacht te brengen. Wat ik zelf ook enorm leuk vind, is dat veel oud-volleyballers zich enorm inzetten om er een succes van te maken. Zij gaan langs scholen in het hele land om kinderen volleybal-les te geven. Dat wordt vanuit de Nevobo georganiseerd door Caroline Wensink, die zelf als oud-international een enorm netwerk heeft.”

“Naast die side-events proberen we de Bas van de Goor Foundation aan het WK te koppelen. Zoals de Olympische Spelen een fakkeltocht hebben, organiseren wij een ballentocht door het land. Vanuit Schiphol lopen er vier fietsroutes door het hele land om in alle twaalf provincies ballen bij volleybalclubs langs te brengen. Op die manier genereren we aandacht voor het toernooi, maar ook voor de Bas van de Goor Foundation. Mensen kunnen zelf ook in die fietstocht meerijden als ze willen. De Foundation is ook betrokken bij het grootste beachvolleybaltoernooi ter wereld, een breedtesporttoernooi dat in het openingsweekeinde van het WK op het strand van Scheveningen wordt georganiseerd. Dat wordt een toernooi met zo’n vierhonderd velden. Daar gaan we het wereldrecord beachvolleybal verbreken. Als je zin hebt om met een team mee te doen kun je op internet meer informatie vinden.”

4. Jullie organiseren het WK in vier verschillende speelsteden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Apeldoorn. Lag Utrecht als vierde speelplaats niet meer voor de hand?
“We hebben even gebeld met de organisatie van de Tour de France en gezegd dat als zij de Tourstart in Utrecht zouden houden, wij met het WK beachvolleybal in Apeldoorn terecht zouden kunnen. Nee, alle gekheid op een stokje, Apeldoorn is toch wel een beetje de volleybalhoofdstad van Nederland en legt bovendien een mooie verbinding met het oosten en noorden van het land. Ik woon er zelf toevallig ook. Ik vind het bij het organiseren van een toernooi als dit niet meer dan normaal dat Apeldoorn daar een rol in heeft. We beschouwen de Tour trouwens niet als concurrent als het gaat om media-aandacht. We hebben goede afspraken met de NOS en we krijgen tijdens het toernooi dagelijks anderhalf uur live zendtijd. We houden natuurlijk wel rekening met het wielrennen. Je moet daar niet mee willen concurreren als het gaat om televisie-momenten, dus daar plannen we omheen.”

"Dat we in vier verschillende steden spelen, brengt natuurlijk wel een aantal logistieke problemen met zich mee"

“Het feit dat we in vier verschillende steden spelen, brengt natuurlijk wel een aantal logistieke problemen met zich mee, maar daar hebben we ook al mee geëxperimenteerd op de Grand Slam van 2014. We kwamen er bijvoorbeeld achter dat de loting op de openingsdag van het toernooi problemen met zich meebracht. Dat betekende dat spelers en coaches binnen twee uur na de loting in Den Haag moesten reizen naar de andere speelsteden. We hebben de loting nu daarom honderd dagen van te voren gehouden. Daardoor weten spelers en publiek veel beter waar ze aan toe zijn en kan iedereen zich optimaal voorbereiden."

5. Je bent druk met het WK, maar de Bas van de Goor Foundation blijft ook belangrijk. Hoe verdeel je de aandacht en wat zijn je doelen met de stichting?
“Ik ben toernooidirecteur en in die hoedanigheid zal ik op het toernooi aanwezig zijn, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ik wel praat met mensen die ook voor de Stichting interessant kunnen zijn. Als Bas van de Goor Stichting zijn we echter nadrukkelijk niet specifiek met volleybal bezig. Toen we tien jaar geleden begonnen hebben we ons zelfs heel bewust niet met volleybal beziggehouden om daar niet te veel mee te worden geafficheerd. We wilden laten zien dat het ons ging om sport en bewegen in zijn algemeenheid. Het is onze missie om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verhogen door middel van sport. Dat kan iedere sport zijn: hardlopen, wielrennen, paardensport, noem maar op. We organiseren in dat verband allerlei activiteiten, zoals het skikamp afgelopen maand. Binnenkort komt er een outdoorkamp en na het WK beachvolleybal staan de zomerkampen op het programma. Daarnaast hebben we onze vaste sportdagen en we zijn ook bezig met een aantal grotere evenementen in 2016.”

“We zijn een kleine organisatie van vier man en we bestaan volgend jaar tien jaar. We hebben straks drie oud-topsporters in ons bestuur: Barbara de Loor en Marc Delissen zullen binnenkort toetreden en Gerritjan Eggenkamp is onze penningmeester. Hij volgde Stephan Veen op. Ieder jaar zijn we een beetje groter geworden. Het is enorm inspirerend om te doen en het lukt ons ook om al onze activiteiten gefinancierd te krijgen. Met het WK beachvolleybal keer ik nu weer een beetje terug in het volleybal en dat is eigenlijk wel erg leuk. Ik denk trouwens ook dat het goed is geweest een tijd iets heel anders te doen, dat werkt verfrissend. Wat ik nu als toernooidirecteur doe, vind ik heel leuk want het geeft me energie en dat is mijn belangrijkste drijfveer.”

Voor meer informatie over het WK Beachvolleybal 2015: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst