Skip Navigation LinksHome-Nieuws-5 vragen aan...-Item

5 vragen aan Peter Blangé, directeur van Rotterdam Topsport 4 februari 2020

Peter Blangé stond als topsporter op de toppen van de Olympus als onderdeel van het mannenvolleybalteam dat in 1996 goud won op de Spelen in Atlanta. Na zijn actieve sportcarrière, bekleedde hij diverse functies met topsport en presteren als rode draad. Hij was volleybalcoach in de Eredivisie, bondscoach van de volleybalmannen, was toernooidirecteur, werkte onder meer als prestatiemanager bij de KNVB en als technisch directeur bij de Skateboard Federatie Nederland. Per 1 september 2019 volgde hij Hans den Oudendammer op als directeur van Rotterdam Topsport. In zijn kantoor, met een oranjevolleybalshirt uit de jaren negentig aan de muur, praat hij met Sport Knowhow XL over die eerste vier maanden, maar vooral ook over zijn ambities met Rotterdam Topsport. 

door: Leo Aquina | 4 februari 2020

1. Waarom past het directeurschap van Rotterdam Topsport goed bij jou?
"In deze functie komen eigenlijk alle kenmerken van de sportwereld bij elkaar. Ik ken de sport als volleyballer, als coach, maar ook vanuit de beleidsmatige kant, innovatie, evenementen en heb in commerciële functies gewerkt met sponsoren. Ik ken alle entiteiten goed vanuit mijn verleden en ik heb goed contact met bonden en NOC*NSF. Ik heb ook in meerdere sporten gewerkt en verschillende sportculturen leren kennen, van volleybal en voetbal tot skateboarden. NOC*NSF vroeg mij om in het skateboarden een topsportprogramma op te zetten en dat heb ik een jaar gedaan. Ik had geen verstand van skaten, maar wel van topsportprogramma's. Ik heb er veel van geleerd. De skateboardwereld is heel anders. Sporters die een concurrent omhelzen na een mooie run, vlak voordat ze zelf de baan op moeten. Dat vond ik heel bijzonder. Het is een way of life, heel creatief en met een frisse blik op de maatschappij."

"Dit shirt is van de Volleybal World League finale in 1996. Dat heeft Den Oudendammer toen als wethouder sport Rotterdam namens de ploeg gekregen. Hij vond het wel gepast om het te laten hangen"

XL5-5vragenPB-1"Ik ken Rotterdam Topsport al vanaf het allereerste begin. We bestaan dit jaar dertig jaar en begin jaren '90 gingen wij met de volleybalmannen voor het eerst in Ahoy' spelen. Ik ken de eerste grondleggers nog uit die tijd, ik ben er best trots op dat ik één van hen heb mogen opvolgen. Hans den Oudendammer is hier 21 jaar directeur geweest. Dit shirt (wijst naar een ingelijst oranje shirt met handtekeningen aan de muur) is van de Volleybal World League finale in 1996. Dat heeft hij toen als wethouder sport Rotterdam namens de ploeg gekregen. Hij vond het wel gepast om het te laten hangen. We hebben mijn handtekening vergeleken met die onder mijn arbeidscontract en hij klopte nog."

"Ik ben geen geboren Rotterdammer. Ik kom uit Voorburg en woon tegenwoordig in Oegstgeest, maar mijn hele carrière is nauw verbonden met Rotterdam. Als speler, als coach van Nesselande, als toernooidirecteur van het vrouwen EK volleybal in 2015. Ik werd regelmatig uitgenodigd voor grote evenementen zoals de marathon, het World Port Tournament (Honkbal, red.), het ABN Amro Tennis Tournament. Ik heb dit altijd een mooie organisatie gevonden, dus toen ik de vacature voorbij zag komen dacht deze reserve Rotterdammer: let's give it a shot." 

2. Wilde Rotterdam Topsport per se een oud-topsporter aan het roer?
"De selectiecommissie heeft daar bewust voor gekozen. Het was een pittige selectie. Ik ben echt helemaal door de molen gegaan, maar het past wel. Rotterdam Topsport gaat natuurlijk over topsport. Hans den Oudendammer kwam uit de politiek. Dat was destijds goed voor de organisatiestructuur en de positionering vanuit de gemeente. Den Oudendammer en Hans Zoethoutmaar hebben de organisatie echt van scratch opgebouwd. Nu zitten we in een andere fase, waarin het ook belangrijk is om de organisatie naar buiten toe een topsportgezicht te geven. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei ook al dat het mooi is dat een oud-topsporter het topsportbeleid van Rotterdam personifieert en dat is een mooie erkenning." 

"Ik zit hier nu vier maanden. Natuurlijk begrijp ik nog lang niet alles, maar krijg steeds meer gevoel met de materie"

"Natuurlijk is directeur zijn iets anders dan een potje spelverdelen op het volleybalveld of een team coachen. Maar er zijn verschillende fases in het leven en ik kan bogen op de nodige ervaring. Van daaruit kan ik natuurlijk richting het topsportcentrum goed benoemen hoe een topsportprogramma eruit ziet, welke faciliteiten er nodig zijn, wat de meerwaarde is voor de stad en wat we daarin kunnen betekenen."

3. Jouw oude coach Toon Gerbrands heeft een uitgesproken theorie over hoe een leider moet beginnen in een nieuwe organisatie. Hij zegt: “De eerste tachtig dagen moet je zaken veranderen. Daarna ben je te laat, want dan hoor je erbij: een fout die veel mensen maken.” Heb jij dat als directeur van Rotterdam Topsport ter harte genomen?
"Zeker. Begin december ben ik gekomen met mijn observatie van de eerste honderd dagen. Hier staat alles in (Blangé legt zijn hand op een map). Ik heb dat intern gedeeld, met de Raad van Toezicht en met alle stakeholders om te zorgen dat we een goed beleid kunnen neerzetten. Ik zit hier nu vier maanden. Natuurlijk begrijp ik nog lang niet alles, maar krijg steeds meer gevoel met de materie. In de eerste honderd dagen zijn er al verschillende veranderingen doorgevoerd. Ik heb met alle medewerkers besproken, veel geluisterd, aangegeven wat ik van hen verwacht en alle medewerkers gevraagd hun prioriteiten te formuleren. Wat wordt er van ons als organisatie verwacht richting de toekomst? Hoe gaan we bijvoorbeeld om met de opkomst van nieuwe sporten zoals skateboarden, breakdance… Hoe anticiperen we op de link sport en cultuur, de opkomst van Esports?"

XL5-5vragenPB-2"We hebben vanuit onze strategische visie richting 2024 en 2028 een aantal zaken benoemd. We zouden in 2024 graag vier CTO-trainingsprogramma's (Centrum voor Topsport en Onderwijs) willen hosten in de stad. We zijn in gesprek over een gecombineerd vechtsportcentrum. Ook denk ik bijvoorbeeld aan breakdance, die sport wordt olympisch in 2024 en de huidige wereldkampioen Menno van Gorp traint hier op een steenworp afstand op Zuid. Het zou heel mooi zou zijn als we hem richting Parijs een goede Rotterdamse infrastructuur kunnen bieden. Maar ik denk ook aan de traditionele sporten. De landelijke zaalkorfbalfinale is terug in Rotterdam en er is hier een enorme korfbalcommunity. Ik zie graag minstens één klassieke sport naar Rotterdam komen. We hebben hier al jaarlijks het NK turnen. Wellicht kunnen we ook een mooi turnprogramma hosten." 

"Eigenlijk liggen alle puzzelstukjes al op tafel. Nu moeten we alles passend maken in het beleidsmatige plaatje van gemeente, de bonden en NOC*NSF. Of wij concurreren met Papendal? Zo moet je het niet zien. Het zou mooi zijn als we in Nederland een topsportinfrastructuur hebben staan die elkaar versterkt. Voor sommige sporten is het beter om te centraliseren, maar andere programma's kun je op meerdere plekken doen. Je moet vooral kijken naar de middelen. De stad Rotterdam heeft daarvoor fondsen beschikbaar en het zou zonde zijn als we die niet benutten. We zouden hier graag een soort Papendal 2.0 ontwikkelen, maar dan vooral voor de faciliteiten die er nog niet zijn." 

4. Een van de zaken waar in Rotterdam veel van afhangt als het gaat om Topsport, is de nieuwe Kuip. Komt die er wel of komt die er niet? Wat zijn jullie scenario's?
"Dat zijn precies de twee scenario's die we hebben. Hij komt er wel, of hij komt er niet. Wij worden als Rotterdam Topsport wel betrokken bij de gebiedsontwikkeling rond Feyenoord City, maar we hebben geen invloed op het besluit over de nieuwe Kuip. Mark Koevermans (directeur Feyenoord, red.) heeft in zijn nieuwjaarstoespraak wel gezegd dat Feyenoord graag wil dat die nieuwe Kuip er komt, maar niets is nog zeker. Daar komt in 2020 hopelijk duidelijkheid over.”

"Vernieuwing doet de sport in de regel goed, maar als de nieuwe Kuip er niet komt, moeten we andere dingen bedenken"

"Als de nieuwe Kuip er komt, gaat dat hoe dan ook zorgen voor herontwikkeling van de oude Kuip. Daar kan een mooie sportinfrastructuur komen. Er zijn al tekeningen met een atletiekbaan en wellicht komt er een mooi combatcenter in. In de plannen voor de nieuwe Kuip is ook een grote sportcampus getekend met sportvoorzieningen, woningen, maar ook cultuur. Wij denken met de gemeente mee over de invulling en over de exploitatie, maar wij gaan natuurlijk niet over de funding, over die 250 miljoen waarvan ik in de media lees dat die nog nodig is."

"Wat ik om mij heen van de verschillende partijen hoor, is dat hij er komt. Ik snap vanuit historisch perspectief best dat er weerstand is, maar als je ziet wat er straks allemaal komt te staan, een stadion met een capaciteit die er in Nederland nog niet is bijvoorbeeld. Vernieuwing doet de sport in de regel goed, maar als de nieuwe Kuip er niet komt, moeten we andere dingen bedenken. En ook als hij er wel komt, is dat niet binnen de eerste vijf jaar en ondertussen moeten we de zaak ook gaande houden."

XL5-5vragenPB-35. Wat zijn de doelen van Rotterdam Topsport in die komende periode en hoe lang zie jij jezelf aan het roer staan van de organisatie?
"Een lastige vraag. De sollicitatiecommissie vroeg mij hoe lang ik dacht hier te zitten. Ik heb er in mijn topsportcarrière altijd baat bij gehad om te denken in olympische cycli. Vier jaar werken in een topsportomgeving is een behoorlijke periode. Ik heb dus zeker de intentie om hier vier jaar te werken en dan wordt het tijd om te evalueren. Daarbij sluit ik absoluut niet uit dat ik er daarna nog een periode aan vastplak."

"De ambitie hier in de stad is om ieder jaar een EK of WK te organiseren en iedere vijf jaar een mondiaal evenement"

"Voor de komende vier jaar heb ik een paar vastomlijnde doelen op mijn netvlies staan. Ik wil de positie van Rotterdam verstevigen binnen de CTO Metropool, die we vormen samen met Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. We willen stappen zetten als het gaat om de gebiedsontwikkeling, maar dat is deels afhankelijk van de nieuwe Kuip. De uitrol van Feyenoord Omnisport biedt mooie kansen op Zuid. Op evenementengebied willen we onze positie consolideren. De ambitie hier in de stad is om ieder jaar een EK of WK te organiseren en iedere vijf jaar een mondiaal evenement. Zo'n mondiaal evenement is bijvoorbeeld de Tourstart. In opdracht van de gemeente zijn we op dit moment bezig met de voorbereiding van een bid richting de ASO (tourorganisator, red.) voor 2023, 2024 of 2025. Onze voorkeur gaat uit naar '23. We onderzoeken ook de mogelijkheid voor een eventueel WK breakdancen of skateboarden in het jaar voor de Olympische Spelen van Parijs. Dat zou een kwalificatiemoment kunnen zijn en het zou toch prachtig zijn als we onze Rotterdamse sporters de mogelijkheid kunnen bieden om zich in eigen huis te kwalificeren."

XL5ColumnXL-PH-1"We hebben ook nog de ambitie om in de toekomst ooit de Youth Olympic Games naar Rotterdam te halen. Als het gaat om het binnenhalen van evenementen, hebben we een focusbeleid. We mikken op olympische sporten of op sporten die goed passen bij de cultuur van Rotterdam. Het moet passen in een collectief belang waar het gaat om de positionering van de stad."

"Op de echt korte termijn kijken we natuurlijk naar Tokio 2020. Wij steunen onze Rotterdamse sporters op weg naar de Spelen en we willen ze zo goed mogelijk faciliteren. Daarvoor hebben we de campagne , ‘010 op weg naar Tokyo’, waarin bedrijven voor 2020 euro partner kunnen worden. We hebben een kleine vijftig Rotterdamse sporters die Tokio in het vizier hebben en na kwalificatie meedoen aan de Olympische- of Paralympische Spelen. Die sporters willen we allemaal optimaal ondersteunen."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst