Skip Navigation LinksHome-Nieuws-5 vragen aan...-Item

5 vragen aan Gwen Dudok van Heel, ex-wedstrijdzeilster, sportbestuurder, consultant en auteur 20 juni 2017

Het bos en dus de rust is nooit ver weg. Vanuit haar kantoor van Dudok Consulting in een voormalig nonnenklooster in Maarn kan Gwen Dudok van Heel (59) – bij wijze van spreken – deze zomerse dag de vogeltjes horen fluiten. In die omgeving ook borrelde het idee op voor een boek over leiderschap, zoals dat toepasbaar is op bestuurs- en directieniveau in de sport en het bedrijfsleven. Op 18 mei jl. was de presentatie van ‘Mijn beste team ooit! In 7 stappen naar Golden Leadership.’ Tot april was ze druk met de afronding van het boek, dat voortkomt uit haar eigen achtergrond in het wedstrijdzeilen en als sportbestuurder (bij watersportverbond KNWV), uit haar vele reizen langs ‘de groten op het gebied van leiderschap en gedrag’ en de daardoor opgedane inzichten én uit haar professionele kennis als consultant. Hoogste tijd om eens in gesprek te gaan met de vrouw die ooit als bondstrainer voor de Optimisten aan de wieg stond van de carrières van de later bekend geworden wedstrijdzeilers Serge Kats, Alexandra Verbeek, Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse.

door: Marc Hoeben | 20 juni 2017

1. Je bent in 2000 begonnen met je eigen bedrijf, Dudok Consulting. Waarom? En wat is er nog terug te vinden van de wedstrijdzeiler en topsporter van weleer in het werk dat je nu doet?
“Ik heb een hele weg afgelegd. Van de sport - waarin ik als zevenjarige inrolde en EK’s en WK’s in klassen als Laser, Europe en Mirror heb gevaren en vanaf m’n 25ste bondstrainer werd - naar het onderwijs als orthopedagoge, naar het bedrijfsleven. Ik heb sales gedaan, was directeur van een consultancybedrijf in data en telecommunicatie en directeur van een internationaal bedrijf in conferenties en ben headhunting gaan doen. Met dat laatste ging het om het werven van directieleden voor bedrijven." 

"Laatst had ik eerst de voorzitter met zijn rol geholpen en daarna hebben we het functioneren van het bestuur als team vlot getrokken"

"Ik kwam erachter dat in die branche niet iedereen het even nauw neemt met de ethische code. Om het zo te noemen: het was 'poppen proppen'. Je moest soms snel mensen interviewen en proberen te slijten. Het was te vluchtig en juist op dat gebied wil ik me nu met Dudok Consulting onderscheiden. Ik wil heel zorgvuldig zijn en veel aandacht hebben voor mijn klanten. Ik doe met dit bedrijf nog steeds aan executive search voor onder meer bestuurlijke functies in de sport, bijvoorbeeld voor sportkoepel NOC*NSF, en banen op directieniveau of in raden van bestuur in het bedrijfsleven. Dat kan dan gaan over de rol van de voorzitter. Maar laatst had ik eerst de voorzitter met zijn rol geholpen en daarna hebben we het functioneren van het bestuur als team vlot getrokken."

“Ik was zelf als sporter - en dat is misschien wel herkenbaar - heel resultaatgericht. Ik denk dat je dat als topsporter ook echt wel moet zijn. Ik was fanatiek. Of, nou dat klinkt wat onsympathiek, misschien is 'competitief' een beter woord. Ik wilde winnen en dat wil ik eigenlijk nog steeds in het werk dat ik nu doe. Ook met mijn bedrijf en met mijn klanten ben ik resultaatgericht. Ik krijg vaak klanten die weinig tijd hebben en toch tot een maximaal resultaat willen komen. In die zin is de metafoor in het boek over gouden leiderschap wel een goede. Ik ben in de loop der jaren duidelijker geworden naar de klanten en formuleer met hen soms ook de doelen in redelijk eenvoudige sporttermen. Dan zeg ik: ‘Ik wil dat jij voor goud gaat.’ Ze kunnen mij dan als een soort topsportcoach zien. Voor de meesten werkt dat wel, als je zulke termen gebruikt.”

“Wat mij in NLP heel erg aanspreekt is dat je in heel korte tijd met mensen tot een piekprestatie kunt komen"

2. Waarom ben je nu met een boek gekomen? Wat is het voor een boek, waar komen de begrippen vandaan en waarom gebruik je veel Engelse termen?
“Ik ben heel veel de wereld over geweest om mezelf te ontwikkelen. Zo heb ik de groten gevolgd op het gebied van leiderschap en gedrag, waar dit boek natuurlijk over gaat. Ik heb een achtergrond van het Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP, red.) en vanuit die belangstelling ben ik bij Tony Robbins en grondleggers als John Grinder en Richard Bandler geweest. Over sales en leiderschap heb ik een tijdje les gehad van Blair Singer in Maleisië en de laatste vijf jaar heb ik me erg verdiept in social media en marketing."

“Wat mij in NLP heel erg aanspreekt is dat je in heel korte tijd met mensen tot een piekprestatie kunt komen. Je kunt echt het gedrag veranderen, dat met communicatie beïnvloeden. Door al deze inzichten was het bij mij al veel langer aan het broeien om tot een boek te komen. Ik was

XL22-5vragenaanCoverboekook al jaren aan het bloggen. De vraag is dan altijd wel of een boek een doel is of een middel. Ik zie het vooral als een middel, om deze gedachtes voor het voetlicht te brengen en mezelf op een bredere manier te presenteren. Ik heb vragen van klanten geclusterd en zo in het boek verwerkt, waarbij ik het wel anoniem heb gehouden." 

"Ik denk dat veel mensen zich erin kunnen herkennen. Ik heb het geschreven voor mijn doelgroep, dus voor leidinggevenden die hun leiderschap en hun team willen versterken. Dat kan in zeven stappen, die ik zelf heb bedacht en met ‘PITPACK’ als afkorting aanduid. ‘P’ staat voor phases, oftewel fases, waarbij meten ook weten is. ‘I’ is van involvement, betrokkenheid. De ‘T’ is van trust. Want hoe creëer ik vertrouwen, hoe kom ik tot een veilige omgeving waarin mensen het beste uit zichzelf kunnen halen. ‘P’ is voor processen. Dat wil zeggen: de basis moet op orde zijn. ‘A’ is accountability. Dat heb ik niet vertaald, dat is inmiddels in Nederland ook een ingeburgerd begrip. De ‘C’ staat natuurlijk voor communicatie en dat is uiteraard het grootste hoofdstuk. Het laatste, de ‘K’, is ‘key’, de sleutel, waarbij je aan fitheid en vitaliteit moet denken." 

"Het bedrijfsleven is ook een soort snelkookpan, waarin iedereen maar doorholt en te weinig tijd voor zichzelf neemt. Terwijl het juist zo belangrijk kan zijn om aan ontspanning te doen en zo energiek genoeg te zijn voor het leiderschap.”

3. Het boek is bedoeld voor de sportwereld en het bedrijfsleven. Wat zijn de grootste overeenkomsten en verschillen tussen die twee werelden qua leiderschap?
“Het bedrijfsleven is veel meer een marathon en topsport is toch meer een sprint. In topsport stel je alles ten dienst voor een prestatie op een EK, WK of de Spelen. Daarna kun je weer even gas terugnemen. Dat kan in het bedrijfsleven weer niet. Dat gaat maar door en daarom ook die ‘k’ van ‘key.’ Voor klanten gebruik ik dan ook wel een begrip uit de zwemwereld: taperen. Dat betekent dat zwemmers juist voor een evenement - na een eerdere trainingsperiode - even gas terugnemen. Dat kan voor leiders in het bedrijfsleven soms ook helemaal geen kwaad, terwijl ze daar op zulke momenten helemaal niet aan denken."

“Ook leiding geven aan een bedrijf kun je als topsport zien. In beide gevallen moet je resultaatgericht zijn. Maar er zijn natuurlijk wel verschillen. In een bedrijf heb je een bredere scoop en je loopbaan is veel langer. Een carrière in de topsport is eindig op een zekere leeftijd, in het bedrijfsleven moet je toch meer rekening houden met het feit dat je langer mee moet gaan.”

XL22-5vragenaan-GwenDudokVanHeel638-2

"Maurits Hendriks moest gaan voor het behoud van de cultuur van het team. Maar makkelijk zal het niet zijn geweest"

4. De technisch directeur van NOC*NSF en chef de mission van de Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro - Maurits Hendriks - heeft een voorwoord in je boek geschreven. Waar ken je hem van? Hoe kijk jij tegen zijn leiderschap aan, bijvoorbeeld na al het gedoe over de stapavond en volgende verwijdering uit Brazilië van ringenturner Yuri van Gelder?
“Ha, dat is een interessante en moeilijke kwestie. Maurits Hendriks is een klant van me geweest, toen hij bij NOC*NSF kwam. Hij heeft een visie op sport en het functioneren als team bij zo’n evenement en hij is een goede hockeycoach geweest. Een paar dingen zijn in Rio niet goed gegaan en dat heeft hij ook wel toegegeven. De communicatie had in dit specifieke geval beter gekund. Maar ik heb er ook een blog over geschreven onder de titel: ‘Wat had jij als leider gedaan met Yuri van Gelder?’" 

"Achter de uiteindelijke beslissing, om Van Gelder naar huis te sturen, zou ik wel kunnen staan. Hendriks moest gaan voor het behoud van de cultuur van het team. Maar makkelijk zal het niet zijn geweest. En het is ook wel zo: dit was een crisissituatie en je kunt daar nooit helemaal op zijn voorbereid. Het gedrag van Yuri was onvoorspelbaar. Hij lag al onder een vergrootglas en was toch zo dom om een avondje te gaan stappen en zijn telefoon uit te zetten.”

"Je ziet vaak dat leidinggevenden slechts één manier of stijl hebben. Maar persoon A moet je anders benaderen dan persoon B"

5. Wat is het kenmerk van een goede leider?
“Het is niet altijd eenduidig. Binnen de ene organisatie kun je een goede leider zijn, maar binnen de andere niet. Ik heb momenteel iemand van de directie van een sportorganisatie. Hij komt uit het bedrijfsleven en deed het bij verschillende bedrijven heel goed. Het is hem nu een raadsel waarom het bij die sportorganisatie zo stroef gaat."

“Maar in het algemeen kun je wel enkele dingen stellen. Een leider moet mensen meenemen in zijn of haar visie. Het is belangrijk als je de juiste kwaliteiten voor je team binnenboord weet te halen, ook met mensen die complementair aan elkaar zijn. Vervolgens moet je zelf ook kunnen aanhaken bij de kwaliteiten van die mensen. Je ziet vaak dat leidinggevenden slechts één manier of stijl hebben. Maar persoon A moet je anders benaderen dan persoon B. Een echte leider durft meer in zijn mensen te investeren dan in zichzelf, is goed in de communicatie, is resultaatgericht en creëert een veilige omgeving, waarin mensen hun vleugels uitslaan en kunnen innoveren.”


Voor meer informatie over het boek ‘Mijn beste team ooit’ van Gwen Dudok van Heel klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst