Skip Navigation LinksHome-Nieuws-5 vragen aan...-Item

5 vragen aan Carole Thate, general manager World of Johan Cruyff 7 juni 2016

Carole Thate was in de jaren negentig tophockeyster en aanvoerder van de Oranjedames. Ze maakte drie Olympische Spelen mee en won in Atlanta (1996) en Sydney (2000) brons. Tijdens haar topsportcarrière studeerde ze af als kinderpsycholoog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en in 1999 werd ze directeur van de Johan Cruyff Foundation. Ze was de eerste medewerker en samen met Johan Cruijff bouwde ze de Foundation uit tot een stichting die inmiddels in negentien verschillende landen ruim tweehonderd Cruyff Courts heeft aangelegd en sport voor kinderen met een handicap op de kaart heeft gezet. Vorig jaar droeg Thate het directeurschap van de Foundation over aan Niels Meijer. Als vertrouwenspersoon van de familie Cruijff was zij nauw betrokken bij het afscheid van de legendarische Nummer 14 en als general manager van de World of Johan Cruyff waakt zij over de legacy.

door: Leo Aquina | 7 juni 2016

1. Nadat je zestien jaar directeur was geweest van de Johan Cruyff Foundation werd je vorig jaar 'general manager' van de World of Johan Cruyff. Wat houdt die nieuwe functie in?
“De World of Johan Cruyff is een verzamelnaam waaronder alle initiatieven van Johan Cruijff vallen. Dat zijn het Johan Cruyff Institute, de Foundation, het kledingmerk Cruyff Classics, Cruyff Football en de Cruyff Library. Johan kwam zelf met het idee om alles wat onder zijn naam gebeurde onder één paraplu te brengen en hij vroeg mij om daar invulling aan te geven. Het idee ontstond vanuit de gedachte dat juist op het moment dat het goed gaat met al die organisaties, je ervoor moet waken dat mensen niet allemaal in hun eigen wereldje gaan zitten.”

“De World of Johan Cruyff is vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat alle initiatieven waar Cruyff zijn naam aan heeft verbonden toekomstbestendig zijn. In wezen was het mijn opdracht ervoor te zorgen dat het kon voortbestaan als Johan er zelf niet meer was, maar toen we ermee begonnen wisten we niet dat het zo snel zou gaan. Dat was nog voordat bij Johan longkanker werd geconstateerd.”

“Het afscheid van Johan was bijzonder en enorm indrukwekkend. Al bij de bekendmaking van zijn ziekte vorig jaar oktober bleek hoeveel impact het had"

2. Het afscheid van Johan Cruijff kwam voor iedereen sneller dan verwacht. Hoe kijk jij terug op de periode van zijn ziekte en het afscheid?
“Ik deed al een paar jaar het management van Cruijff, het in goede banen leiden van alle verzoeken en aanvragen, zowel persoonlijk als zakelijk. Johan was de laatste jaren sowieso al steeds meer op de achtergrond en dat maakte die taak voor mij wel makkelijk want ik kon vaak hetzelfde antwoord geven. De afgelopen maanden met de bekendmaking van zijn ziekte en het afscheid waren natuurlijk hectisch. Alles wat bij de communicatie daaromtrent kwam kijken, lag op mijn bord.”

“Het afscheid van Johan was bijzonder en enorm indrukwekkend. Al bij de bekendmaking van zijn ziekte vorig jaar oktober bleek hoeveel impact het had. Er was veel aandacht van de nationale en internationale media en in Nederland was er in alle voetbalstadions applaus in de veertiende minuut. Door al die aandacht was ik wel al een beetje voorbereid op wat ons later nog te wachten stond.”

“Bij de bekendmaking van Johans ziekte zijn we eigenlijk een beetje overvallen. We wisten het zelf wel al, maar het nieuws was nog heel vers. We wilden eigenlijk pas naar buiten treden als er iets meer bekend was, maar toen is het nieuws in Barcelona toch naar buiten gelekt. Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de communicatie met alle entiteiten die de naam Johan Cruijff dragen goed is, dat zij niet verrast worden door het nieuws. Doordat het nieuws was gelekt gingen allerlei mensen met Cruyff-instanties bellen, terwijl zij zelf nog niets wisten. Toen konden wij zelf ook niets anders meer dan heel snel het nieuws bevestigen. Gelukkig heb ik heel nauw contact met de familie en kon ik het allemaal goed met hen afstemmen. Naar aanleiding van de manier waarop het nieuws rond zijn ziekte naar buiten kwam, heb ik een protocol gemaakt om te voorkomen dat we nogmaals op een dergelijke manier zouden worden overvallen.”

"Het afscheid kwam voor iedereen veel sneller dan verwacht. In februari kreeg Johan de uitslag van een aantal tests en dat zag er echt goed uit"

“We zijn heel blij met het respect dat de media hebben getoond. Dat zij de familie in die moeilijke periode van ziekte en afscheid met rust hebben gelaten. Het afscheid kwam voor iedereen veel sneller dan verwacht. In februari kreeg Johan de uitslag van een aantal tests en dat zag er echt goed uit. Toen hebben we er ook bewust voor gekozen om het nieuws naar buiten te brengen. Johan stond 2-0 voor in de rust. Dat was geen onzin, het was echt gestaafd met de feiten uit het medische onderzoek en het was ook hoe hij er zelf naar keek. Johan is toen nog naar Israël gereisd en hij is bij Max Verstappen geweest op het circuit van Catalunya. In een periode van anderhalve week daarna ging het ontzettend snel achteruit. We hebben met de familie afgestemd dat we het nieuws van zijn overlijden zelf naar buiten wilden brengen en dat is gelukkig goed gegaan.”

3. Je hebt heel lang intensief met Johan Cruijff samengewerkt. Hoe moeilijk was het om in zo’n emotionele periode professioneel met de hectiek om te gaan?
“Dat is raar en het voelt heel dubbel. Ik merk aan mezelf wel dat er op de momenten van hectiek bij mij een knop omgaat. Ik ga er dan vooral voor zorgen dat alles goed geregeld is. Ik wil echt dat het goed gebeurt en op de manier die we met zijn allen hebben afgesproken. Misschien komt daar ook wel weer een beetje die topsportmentaliteit boven drijven. Ik wil het goed doen. Ik heb natuurlijk zeventien jaar lang met Johan samengewerkt. Toen we met de Foundation begonnen was ik de enige medewerker en onze relatie was heel intensief. De Foundation werd een succes en dat succes geeft ook meer onderling vertrouwen. Ik had echt een vertrouwensrelatie met Johan en ook dat maakte dat ik mij verplicht voelde alles rond dat afscheid ook echt goed te doen.”

“Doordat ik Johan en de familie al zo lang kende, kon ik in goed overleg met de familie zelf de regie nemen. We hebben echt kunnen doen wat er vanuit de familie gewenst werd. Gelukkig hebben ze in kleine kring afscheid kunnen nemen, heel kort na het overlijden. Toen merkten we ook dat er heel veel mensen op zoek waren naar een moment om er bij stil te staan. We hebben de handen ineen geslagen met Ajax en FC Barcelona. De clubs hebben allebei hun eigen afscheid georganiseerd in nauw overleg met mij. Je ontkomt er niet aan om tegemoet te komen aan de wensen en gevoelens van zo ongelooflijk veel fans. Dat hebben we in samenwerking met de clubs zo goed mogelijk gedaan. Johan was van iedereen, dat zei Jordi ook heel mooi in zijn speech.”

"Het mooie aan Johan was dat hij zo ongelooflijk positief in het leven stond. Hij zag altijd kansen. Wat dat betreft is ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’ ook de perfecte quote"

“Of er een Johan Cruijff Stadion komt, weten we op dit moment nog niet. We hebben met de gemeente Amsterdam en de Amsterdam ArenA afgesproken dat we eerst de afgelopen periode rustig willen laten bezinken. We willen niets overhaasten en op dit moment moeten er voor de familie nog andere dingen worden afgewikkeld.”

4. Wat mis jij persoonlijk het meest aan Johan en hoe zorg je ervoor dat je zijn legacy levend houdt?
“Ik mis vooral de vele telefoontjes. Het mooie aan Johan was dat hij zo ongelooflijk positief in het leven stond. Hij zag altijd kansen. Wat dat betreft is ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’ ook de perfecte quote. Als ik eens ergens mee zat of niet wist hoe ik ergens mee verder moest, dan belde ik hem en dan wist hij het altijd binnen no time te versimpelen of om te draaien tot iets positiefs, waarmee ik weer verder kon. Dat mis ik, maar gelukkig hoor ik zijn stem nog heel vaak in mijn achterhoofd. Alsof ik nog met hem kan communiceren. Dan denk ik ergens over na en hoor ik hem dingen zeggen, dan komt er wel een glimlach op mijn gezicht.”

“Met de World of Johan Cruyff bewaken we de legacy. We werken toe van de persoon Johan Cruijff naar het merk Cruyff, waarin de waarden en de unieke eigenschappen van Johan verankerd zijn. Het afgelopen jaar zijn we daar al hard mee bezig geweest. Natuurlijk zit het merk Cruyff al in alle organisaties die eronder hangen. Johan was daar zelf nauw bij betrokken, maar op de achtergrond. De laatste jaren was hij er vooral voor de bloemen en de complimenten. Hij was bijna niet op kantoor aanwezig. Alle organisaties werken zelfstandig en met professionele leiding. Nu Johan er fysiek niet meer is, is het waarborgen van die legacy mijn grootste uitdaging. Eigenlijk komt het voor mij een beetje te vroeg om dat al alleen te doen, maar gelukkig is de familie er. Jordi heeft zich geweldig gemanifesteerd en de andere kinderen hebben ook allemaal hun plek ingenomen. Iedereen is enorm gemotiveerd om die legacy uit te dragen.”

"Aan de ene kant wil je dan als Cruyff Management je recht halen, aan de andere kant is het ook iets waar je op dat moment helemaal niet mee bezig wil zijn"

“Aan het beschermen van die legacy zitten ook minder leuke kanten. We zagen de afgelopen maanden overal Johans naam en beeltenis verschijnen op T-shirts, mokken, boeken noem maar op. Daar wordt gewoon geld aan verdiend en dat mag niet zomaar, bovendien is het in sommige gevallen respectloos. Aan de ene kant wil je dan als Cruyff Management je recht halen, aan de andere kant is het ook iets waar je op dat moment helemaal niet mee bezig wil zijn. Ik overleg met juristen wat zinvol is en wat niet, welke stappen we moeten ondernemen."

"We hebben in verschillende gevallen wel juridische stappen ondernomen. We moeten het recht bewaken. Wij werken met bedrijven die de licentie hebben om T-shirts en schoenen te produceren en we moeten onze partners beschermen. Bovendien willen we garanderen dat in sommige gevallen een deel van de opbrengst naar de Foundation gaat, die zoals Jordi het wel eens heeft gezegd ‘zijn vierde kind was’. Mede om het beeldrecht te beschermen hebben we al jaren geleden de Cruyff Library opgericht, een eigen uitgeverij. We zagen rond Johans 60ste en 65ste verjaardag veel publicaties verschijnen. Met de uitgeverij konden we de kwaliteit waarborgen en ook een afdracht naar de Foundation garanderen.”

"De autobiografie biedt een mooi moment om weer eens stil te staan bij dat jongetje uit Betondorp en bij die bijzondere voetbalfilosofie"

“Bang dat de belangstelling verwatert nu Johan er zelf niet meer is, ben ik niet echt. Johan heeft in de loop der jaren zoveel mooie dingen opgebouwd. Dat houden we levend, bijvoorbeeld met de autobiografie. Die komt in oktober uit. Gelukkig hebben we dat nog net op tijd af kunnen ronden. Het moest allemaal van tape op papier worden gezet. Op dit moment worden de laatste punten en komma’s gezet . We hebben het al in meer dan tien talen verkocht. De publicatie biedt een mooi moment om weer eens stil te staan bij dat jongetje uit Betondorp en bij die bijzondere voetbalfilosofie. In de komende jaren zullen er genoeg momenten zijn om daar aandacht aan te besteden.”

“Naast de Foundation, het Institute, de Library en het fashionmerk willen we in de toekomst ook meer aandacht besteden aan Cruyff Football. De consultancytak op voetbaltechnisch gebied. Daar zit de legacy op voetbalgebied. Cruyff Football bestaat al een paar jaar, maar we waren er niet helemaal happy mee. We zijn nu bezig met onder anderen Wim Jonk om daar nieuwe invulling aan te geven. Johan had natuurlijk veel ideeën over voetbal, jeugdopleiding, talentontwikkeling, elementen die hij destijds ook bij Ajax wilde introduceren. Er bestaat veel interesse voor die ideeën bij clubs in Europa, maar ook bijvoorbeeld in Azië. We ontvangen veel aanvragen uit die hoek.”

“Met de voetbalerfenis van Johan bij Ajax heb ik mij nooit bemoeid. Dat is iets waar hij vooral zelf veel mee bezig was. Natuurlijk is het niet fraai hoe het daar gelopen is en ik merkte aan Johan ook wel dat hij daardoor een jasje heeft uitgedaan. Het kostte hem enorm veel tijd en energie. Ik heb met hem wel gesproken over de uitstraling die het zou kunnen hebben op alle andere activiteiten. Gelukkig stonden de Foundation en het Institute al dusdanig stevig in de schoenen dat mensen daar echt niet anders tegenaan gingen kijken vanwege het gedoe bij Ajax.”

5. Samen met je levenspartner Alyson Annan heb je naast je werk voor de World of Cruyff nog een bedrijf 'Beyond the limits, consulting & coaching'. Wat doen jullie precies en wat zijn de toekomstplannen?
“Alyson is met Beyond the limits begonnen vanuit het hockey omdat ze meer haar eigen vrijheid wilde vinden in haar werk. Ze had verschillende opdrachten bij clubs, opleidingstrajecten en lezingen en ze merkte dat het handig was om dat in een eigen bedrijf onder te brengen. Toen ikzelf vorig jaar de overstap maakte van de Cruyff Foundation naar de World of Johan Cruyff, hebben we er een VOF van gemaakt. Op die manier laat ik mij vanuit Beyond the Limits inhuren door de familie Cruijff.”

"Op dit moment heb ik mijn handen vol aan het managen van de World of Johan Cruyff. Ik voel nog altijd de drive om goed invulling te geven aan wat Johan voor ogen had"

“Ik heb zestien jaar bij de Cruyff Foundation gezeten, dat was eigenlijk mijn eerste baan na mijn studie kinderpsychologie. Ik was zelf een jaar geleden op zoek naar verandering. Dit was een mooie manier om het vorm te geven. Op dit moment heb ik mijn handen vol aan het managen van de World of Johan Cruyff. Ik ben er nog lang niet mee klaar en ik voel nog altijd de drive om goed invulling te geven aan wat Johan voor ogen had, maar ik heb ook de ruimte gecreëerd om om me heen te kijken en ook andere dingen te doen.”

“Natuurlijk denk ik wel eens na over de toekomst en er is me ook wel eens gevraagd of ik een toezichtfunctie wilde vervullen. Grappig genoeg heb ik helemaal geen bedrijfskundige of financiële achtergrond, maar gezien de ervaring die ik heb en alles wat ik organisatorisch heb bereikt denk ik dat ik in een dergelijke rol best toegevoegde waarde kan hebben. Dat hoeft niet per se in de sport te zijn. Ik heb de afgelopen zeventien jaar van alles gedaan, van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen tot aan het bouwen van een merk, het beschermen ervan en nu dan met het verankeren van een legacy. Ik denk dat ik met die ervaring veel voor bedrijven kan betekenen.”

« terug

Reacties: 2

Cor Jansen
07-06-2016

Gaaf interview, mooi inkijkje, 'Futureproof' perspectief. 

Mary Kok-Willemsen
07-06-2016

Beste Carole,

mooi interview, wat gaat er een enorme dynamiek en passie achter dit interview schuil. Ik heb helaas nooit kennis kunnen maken met Johan Cruijff maar wat heeft hij me ongelofelijk geinspireerd als jonge voetbaltrainer en manager, Maar het laatste jaar ook als directeur van Holland Football University en recent als oprichter van Football Equals Foundation. Met name ongelofelijk veel respect voor het mooier maken van de wereld door voetbal. En jullie bereidheid om steeds de confrontatie aan te gaan met het vanzelfsprekende om juist nieuwe plafonds te creeren voor kinderen, mensen die anders nooit een ander uitzicht hadden leren kennen. Heel veel respect voor hetgeen jullie al hebben gedaan en heel veel succes bij het borgen van deze meest ''rijke'' legacy van wat Nederland te bieden heeft in de voetbalwereld.

Mary

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst