Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Tips voor inrichting accommodaties-Item

Product uitgelicht | ‘Big ball strikes again’ 9 april 2019

Deze rubriek wordt verzorgd door Nijha
Nijha faciliteert bewegen in de breedste zin van het woord. Als ontwerper en inrichter van beweegruimtes en producent en leverancier van sporttoestellen, speeltoestellen en sport- en spelmaterialen staat het bedrijf midden in de wereld van sport en bewegen. In deze rubriek beantwoordt Nijha veelgestelde vragen over de inrichting van binnensportaccommodaties en beweegruimtes in de buitenlucht en/of beschrijft nieuwe en innovatieve producten.

Ballen met een fors formaat hebben een grote aantrekkingskracht op kinderen én volwassenen. Zo’n bal daagt uit om iets mee te doen. Dat geldt zeker ook voor de kleurrijke Cageball. Hieronder een verkenningstocht langs activiteiten en gebruikersgroepen.

XL13TipsAccosCageball-1De Cageball is er in een diameter van 84 cm en 120 cm. Bij teamspelen met basisschool leerlingen wordt meestal de 84 cm Cageball gebruikt, bij jeugd en volwassenen de 120 cm bal. Een uitdagend spel met de grote Cageball is Kinball. Daarbij houden drie spelers de bal omhoog, de vierde speler slaat de bal met de armen weg. Tijdens het wegspelen wordt de kleur genoemd van het team dat de bal op moet vangen voordat deze op de grond komt. Doel is de bal zo te spelen dat het genoemde team de bal niet tijdig kan onderscheppen. Bij een fout van een team krijgen de andere teams één punt. Dit spel is zeer dynamisch. Het gaat om snelheid, handigheid maar ook slim teamspel. En dat ontdekken de teams als snel tijdens het spelen.

Spierversterkende oefeningen
Beide maten ballen zijn inzetbaar bij bijvoorbeeld het trainen van de buikspieren. Groepen zitten naast elkaar en tegenover elkaar op de grond met de voeten tegen elkaar en iets van de grond. De bal wordt bij het begin van de rij op de voeten gelegd van de eerste spelers. Die moeten de bal doorgeven naar de volgens spelers zonder dat de bal op de grond komt. Uiteraard moeten de voeten van de grond gehouden worden als de bal doorgegeven is. Ook een uitdagende activiteit om in een kring uit te voeren.

De Cageball is geschikt voor het trainen van de buikspieren. Groepen zitten naast elkaar en tegenover elkaar op de grond met de voeten tegen elkaar en iets van de grond

XL13TipsAccosCageball-2Samenwerkingsvormen
Knoop vijf of zes springtouwen aan een hoepel. Op de hoepel ligt de Cageball (hoe kleiner de hoepel, hoe lastiger de activiteit). Elke deelnemer pakt een touw aan het uiteinde vast. Doel is om een parcours af te leggen en aan het eind de bal in een doelgebied te spelen of over te spelen naar een ander team. Om het lastig te maken mag het team van zes spelers dat niet deelneemt, vanuit een aantal vakken langs het parcours, met kleine foamballen proberen de bal van de hoepel te gooien. Lukt dat dan krijgt dat team een extra punt.

Door bij netspelen het net hoger, lager of schuin te hangen kan ingespeeld worden op het niveau van de groep

XL13TipsAccosCageball-3Binnen en buiten
De Cageball is ook inzetbaar bij teamspelen op het plein of court in de wijk, bijvoorbeeld lummelen, lijnbal of volleybal. Teams moeten creatief zijn in het spelen van de bal omdat dat, zeker bij de 120 cm bal, vaak niet alleen lukt. Door bij netspelen het net hoger, lager of schuin te hangen kan ingespeeld worden op het niveau van de groep. Zijn er geen palen of bomen om een net tussen te spannen, dan biedt de Freeplayer uitkomst.

De binnenbal is bevestigd aan de buitenbal en voorzien van een oersterke nylon cover. Dat maakt de bal zeer sterk. De bal kan binnen en buiten gebruikt worden. De vulopening is geschikt voor elektrische balpompen of voetpompen. De Cageball van 84 cm weegt 1,1 kg en die van 120 cm weegt 1,8 kg. Door het lage gewicht blijven de ballen lang genoeg in de lucht om een spelvorm kansrijk uitdagend te maken, daarnaast is de belasting op de gewrichten bij het spelen van de bal laag.

Meer weten?
Bekijk alle mogelijkheden van de Cageball. Wil je meer weten? Bel dan met Nijha 0573-288 555 of stuur een mail naar info@nijha.nl.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst