Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Tips voor inrichting accommodaties-Item

Product uitgelicht | RE-cycle-producten leveren bijdrage aan milieu 15 januari 2019

Deze rubriek wordt verzorgd door Nijha
Nijha faciliteert bewegen in de breedste zin van het woord. Als ontwerper en inrichter van beweegruimtes en producent en leverancier van sporttoestellen, speeltoestellen en sport- en spelmaterialen staat het bedrijf midden in de wereld van sport en bewegen. In deze rubriek beantwoordt Nijha veelgestelde vragen over de inrichting van binnensportaccommodaties en beweegruimtes in de buitenlucht en/of beschrijft nieuwe en innovatieve producten.

Er komt steeds meer aandacht voor duurzaamheid, ook in de wereld van sport en bewegen. In het onlangs gepubliceerde Sportakkoord is één van de ambities om tot een duurzame sportinfrastructuur te komen. Dat klinkt nogal groots, maar als het om duurzaamheid gaat kun je ook al op kleiner niveau winst behalen. Zo is Trial, een grote Europese producent van kunststof ballen, actief op zoek gegaan naar mogelijkheden om afgeschreven ballen te hergebruiken. En dat heeft geleid tot een eerste serie RE-cycle-producten.

XL2 TipsAccos-Bal met vermalen materiaalDe retour gekomen ballen van Trial worden vermalen tot kleine stukjes die hergebruikt kunnen worden. In elk RE-cycle-product zit minimaal 30 procent hergebruikt materiaal. Dat scheelt dus per bal 30 procent aan nieuw materiaal en dat levert een positieve milieubijdrage op.

Behoud van eigenschappen
Er is veel geëxperimenteerd om tot een juiste mix van nieuw en hergebruikt materiaal te komen. Het bleek niet eenvoudig om de eigenschappen van een bal, bestaande uit 100 procent nieuw materiaal, ook te creëren in een bal met een mix van nieuw en hergebruikt materiaal. Bij stevige producten is Trial daar nu helemaal in geslaagd. De Spikkelbal, Skimmy, indoor startblokset en medicineballen zijn daar voorbeelden van. 

Alleen al op basis van een inschatting op de Nederlandse markt scheelt hergebruik van ballen van Trial ruim 10.000 kilo aan afval

Omdat de samenstelling van ingeleverde ballen varieert, verschilt het her te gebruiken materiaal van kleur. Elke serie RE-cycle-producten krijgen zo een unieke kleur. 

XL2 TipsAccos-Verschillend gekleurde ballenHoe groot is de bijdrage van RE-cycle-producten?
De basis van alle kunststof ballen bestaat uit aardolie, een eindige grondstof. Door hergebruik van materiaal is minder aardolie nodig. Bovendien verdwijnt een lekke bal niet in de afvalcontainer. Grote kans dat die bal dan eindigt in de verbrandingsoven die CO2 uitstoot. Alleen al op basis van een inschatting op de Nederlandse markt scheelt hergebruik van ballen van Trial ruim 10.000 kilo aan afval. En daarmee wordt ruim 8.400 liter aardolie bespaard en voorkomen we een uitstoot van 16,8 ton CO2.

Door ballen van Trial te verzamelen en op te sturen lever jij op kleine schaal een positieve bijdrage aan het milieu

XL2 TipsAccos-Overzicht RE-cycle lijnLever jij ook een positieve milieubijdrage?
Heb je Trial ballen en zijn ze aan vervanging toe? Verzamel ze en stuur ze dan op naar Nijha. Wij zorgen ervoor dat de ballen vermalen worden en dat dit restmateriaal hergebruikt wordt in de RE-cycle-producten. Daarmee lever jij op kleine schaal een positieve bijdrage aan het milieu. 

Op dit moment nemen we alleen ballen van Trial retour. Trial kent de samenstelling van deze ballen en dat is een garantie dat de RE-cycle-producten voldoen aan de strenge kwaliteitseisen.

Meer weten?
Bekijk alle RE-cycle producten. Wil je meer weten? Bel dan met Nijha 0573-288 555 of stuur een mail naar info@nijha.nl 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst