Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Tips voor inrichting accommodaties-Item

Product uitgelicht | WISH en SWISH maken straatbasketball nog aantrekkelijker 16 oktober 2018

Deze rubriek wordt verzorgd door Nijha
Nijha faciliteert bewegen in de breedste zin van het woord. Als ontwerper en inrichter van beweegruimtes en producent en leverancier van sporttoestellen, speeltoestellen en sport- en spelmaterialen staat het bedrijf middenin de wereld van sport en bewegen. In deze rubriek beantwoordt Nijha veelgestelde vragen over de inrichting van binnensportaccommodaties en beweegruimtes in de buitenlucht en/of beschrijft nieuwe en innovatieve producten.

Straatbasketbal is helemaal terug van weggeweest. Onder de naam ‘3x3 streetball’ is de inmiddels olympische sport weer zichtbaar in de Nederlandse wijk. Er ontstaan zelfs in basketbalminded gemeenten straatbasketbalverenigingen. Om aan de hedendaagse behoeftes van straatbasketbal te voldoen, heeft Nijha twee straatbasketbaltorens ontwikkeld. Ook is er een speciale 3x3 bal ontwikkeld en andere elementen om basketbal in de wijk tot een succes te maken.

Het straatbasketbal is de laatste jaren bezig met een sterke wereldwijde comeback. De internationale basketbalbond FIBA promoot streetball en in de vorm van 3x3 is het een officiële sport. Deze snelle, dynamische sport wordt gespeeld op een half veld. Straatbasketbal is zelfs een volwaardige olympische sport in Tokyo in 2020. In aanloop daarnaartoe organiseert Amsterdam het WK 3x3 in de zomer van 2019. De sport gaat de komende jaren veel aandacht krijgen en de terugkeer ervan in de wijken zal hierdoor alleen nog maar meer gestimuleerd worden. 

XL35TipsAccoStreetBasket-3

De internationale basketbalbond vond de WISH zo goed aansluiten bij straatbasketbal, dat het een officieel FIBA-keurmerk kreeg. Nog altijd de enige buitenbasket met deze FIBA-erkenning

Van wish naar werkelijkheid 
De WISH-straatbasket is ontwikkeld in nauwe samenwerking met echte straatbasketballers, onder anderen spelers uit het Nederlands team en de straatbasketbalverenigingen STAR uit Den Haag en 3x3 Unites uit Amsterdam. Door deze samenwerkingen is er optimaal ingespeeld op de wensen die er in de wijk zijn om deze sport mogelijk te maken. 

Zo heeft de WISH-basket een echte dunkring, een transparant (hufterproof) backboard en een stoere urban uitstraling. De FIBA vond de WISH zo goed aansluiten bij deze olympische sport, dat het een officieel FIBA-keurmerk kreeg. Nog altijd de enige buitenbasket met deze FIBA-erkenning.

De in hoogte verstelbare SWISH-basket is een ideale oplossing. In diverse gemeenten in Nederland wordt er met veel plezier al op gespeeld

SWISH
XL35TipsAccoStreetBasket-2 Tijdens de ontwikkeling van de WISH-straatbasket bleek al snel dat er behoefte was aan een in hoogte verstelbare variant in de wijk. Niet zozeer voor de echte straatbasketballers, maar vooral voor de kinderen en jongeren die het leuk vinden om een potje te basketballen in de wijk. En ook natuurlijk voor de mensen met een lichamelijke beperking. Vaak zie je hoge baskets in de wijk waar met name kinderen niet op uit de voeten kunnen. De in hoogte verstelbare SWISH-basket is dan een ideale oplossing. In diverse gemeenten in Nederland wordt er met veel plezier al op gespeeld.

3x3 en ondergronden
De buitenvariant van de basketballsport is in veel facetten anders dan de indoorvariant en hierdoor ontstond de behoefte aan een speciale 3x3 outdoor ball. Wilson is ontwikkelaar en leverancier van deze 3x3 bal. Net als Nijha hebben zij veelvuldig hierover contact gehad met de straatbasketballers zelf. Hierdoor is er een bal ontwikkeld die perfect aansluit bij de behoeftes van de basketballers zelf. De Wilson-basketbal is ook de officiële wedstrijdbal van de FIBA. 

Deze urban straatbasket is dan niet alleen ideaal voor nieuwe courts, maar ook voor bestaande playgrounds die een facelift nodig hebben

WISH Streetball gaat verder dan het plaatsen van één of twee basketbalpalen. Het is een concept waar de basket slechts een onderdeel van is. Zo is ondergrond bijvoorbeeld ook heel belangrijk. De meest voorkomende ondergronden voor streetball in de wijk zijn asfalt, rubberen tegels en stoeptegels. Nijha heeft de WISH- en SWISH-straatbasket zo ontwikkeld dat die op iedere ondergrond gerealiseerd kan worden. Een groot voordeel: deze urban straatbasket is dan niet alleen ideaal voor nieuwe courts, maar ook voor bestaande playgrounds die een facelift nodig hebben. Een facelift kan trouwens ook zitten in de omgeving van het veld met tribune-elementen en waterpunten. 

XL35TipsAccoStreetBasket-3Meer over 3x3 Streetball in de wijk?
Kijk voor meer info over de straatbaskets WISH en SWISH op www.nijha.nl/streetball. Hier vind je ook alle andere info over deze olympische sport die de wijken aan het heroveren is. Je kunt ook bellen met Nijha, telefoon (0573-288 555) of mail naar info@nijha.nl. Wij sparren graag met u om te komen tot een ideaal WISH Streetball Court in uw wijk, dorp of stad!

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst