Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Tips voor inrichting accommodaties-Item

Veelgestelde vraag | Wat kunnen gemeenten met urban sports in de wijk? 25 september 2018

Deze rubriek wordt verzorgd door Nijha
Nijha faciliteert bewegen in de breedste zin van het woord. Als ontwerper en inrichter van beweegruimtes en producent en leverancier van sporttoestellen, speeltoestellen en sport- en spelmaterialen staat het bedrijf middenin de wereld van sport en bewegen. In deze rubriek beantwoordt Nijha veelgestelde vragen over de inrichting van binnensportaccommodaties en beweegruimtes in de buitenlucht en/of beschrijft nieuwe en innovatieve producten.

Wie in het verleden sprak over bewegen in de wijk, doelde vooral op speeltoestellen voor kinderen. Tegenwoordig wordt de openbare ruimte voor een veel bredere doelgroep ingericht. Zo zijn er beweegplekken voor jong en oud. Ook de functie van deze plekken is veranderd. Neem bijvoorbeeld de opkomst van ‘calisthenics’ en andere ‘urban sports’. Maar hoe ga je als gemeente of sportbedrijf om met urban sports in een wijk?

Urban sports
zijn helemaal hip. Eigenlijk is het terug van weggeweest. In de jaren negentig was er al de opkomst van twee nog altijd bekende urban sporten: skaten en straatbasketbal. Deze waren enorm populair onder jongeren en eerstgenoemde is eigenlijk nooit uit het straatbeeld verdwenen. Een jaar of tien geleden was er de opkomst van een aantal andere urban sporten, zoals pannavoetbal, freerunning en bootcamp. Ook deze sporten worden voornamelijk in de wijk gefaciliteerd. Door bij het ontwerp en de inrichting als gemeente in te spelen op deze urban trends, speel je veel beter in op de behoefte van een doelgroep die lastig te vangen is. 

Er is nogal een verschil of je je als gemeente wilt richten op straatbasketbal of bijvoorbeeld street work out

XL32TipsAccosUrban-1Wat zijn urban sports? 
Urban sports is een overkoepelende term van alle sporten die op straat in een stedelijke omgeving worden gedaan door met name de leeftijdsgroep 15-35 jaar. Maar ondanks deze overeenkomsten zijn er ook veel verschillen tussen de urban sporten. Nijha heeft daarom samen met een groot aantal betrokkenen uit de urban sportwereld een indeling gemaakt die het voor overheidsorganisaties overzichtelijker maakt. Er is nogal een verschil of je je als gemeente wilt richten op straatbasketbal of bijvoorbeeld street work out. De indeling:  

  • obstacle: obstacle runs, ninja warrior (bekend van tv), survival, etc.;
  • work out: Calisthenics, street work out, bootcamp, etc.;
  • score: straatvoetbal, 3x3 street(basket)ball, urbanhockey;
  • run: Freerunning, Urban run, streetathletics, etc.; 
  • wheels: Skaten, BMX, biketrial, pumptrack, etc.;
  • battle: breakdance, diverse vechtsporten en meer.

Combi tussen sociale en fysieke domein 
XL32TipsAccosUrban-2 Door de opkomst van bewegen in de openbare ruimte (waar urban sports een onderdeel van is) werken het fysieke en sociale domein binnen een gemeentelijke organisatie steeds meer samen. Zo geeft de afdeling Sport(stimulering) bijvoorbeeld inhoudelijk advies bij het ontwerp en coördineren zij begeleiding op de beweeglocaties. Door de samensmelting van de ‘harde’ en ‘zachte’ sector ontstaan er betere beweeglocaties in de openbare ruimte. 

Een andere belangrijke ontwikkeling bij Urban Sports in de wijk is de rol van de urban sporter zelf. Bij het ontstaan van nieuwe beweeglocaties in de wijk zien we vaak dat ze zelf het initiatief nemen richting een overheidsinstantie om hun idee van de grond te krijgen. Om deze participatietrajecten kracht bij te zetten, heeft Nijha het initiatief genomen een online Urban Sports Platform in het leven te roepen. Op dit online platform worden urban sporters en sportprofessionals bij elkaar gebracht. Ook is er een eventkalender.

Meer weten?
Wilt u meer weten over Urban Sports in de wijk in het algemeen of de kansen voor uw gemeente? Kijk op de website van Nijha of mail naar urbansports@nijha.nl of telefoon 0573-288 555.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst