Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Tips voor inrichting accommodaties-Item

Product uitgelicht | Volleybalbond past eisen volleybalnetten aan 4 september 2018

Deze rubriek wordt verzorgd door Nijha
Nijha faciliteert bewegen in de breedste zin van het woord. Als ontwerper en inrichter van beweegruimtes en producent en leverancier van sporttoestellen, speeltoestellen en sport- en spelmaterialen staat het bedrijf middenin de wereld van sport en bewegen. In deze rubriek beantwoordt Nijha veelgestelde vragen over de inrichting van binnensportaccommodaties en beweegruimtes in de buitenlucht en/of beschrijft nieuwe en innovatieve producten.

Met enige regelmaat passen sportbonden regels aan voor de wedstrijdmaterialen. Zo heeft de Nederlandse volleybalbond (Nevobo) in de nieuwe spelregels voor het seizoen 2018-2019 de eisen aan de volleybalnetten aangepast. Hieronder de belangrijkste aanpassingen op een rij.

XL29 TipsAccos-FIVB volleybalnet in gebruikDe eisen voor wedstrijdnetten

 • Het net is 1 meter breed en 9.50 tot 10 meter lang (met 25 tot 50 centimeter ruimte aan iedere buitenkant van de zijbanden), is gemaakt van zwart materiaal en heeft vierkante mazen van 4,5 tot 10 centimeter.
 • Aan de bovenzijde is een horizontale dubbelgevouwen wit kunststof (polyester of bisonyl) band van 7 centimeter breed over de gehele lengte vastgenaaid, de netrand. In deze band is, om het net aan de palen te bevestigen en de bovenkant ervan gespannen te houden, een flexibele kabel (bijvoorbeeld kevlar) aangebracht. Aan de beide uiteinden van de band loopt door een opening een koord om de band aan de palen te bevestigen en de bovenkant van het net gespannen te houden. 
 • Aan de onderzijde is een horizontale dubbelgevouwen wit kunststof (polyester of bisonyl) band van 5 centimeter breed over de gehele lengte vastgenaaid. 
 • Door de onderzijde van het net loopt, voor de bevestiging aan de palen en om het benedendeel van het net gespannen te houden, een door de mazen gevlochten koord.
Het is in de Topdivisie, eerste en tweede divisie niet toegestaan dat er een houten staaf aan of in de zijkant van het net zit

XL29 TipsAccos-Volleybalnet met houten stokkenAanpassingen in detail

 • Op de boven- en onderrand van het net mag reclame zijn aangebracht. Er mag eventueel ook óp het net reclame worden aangebracht. De mazen van het net mogen, bij die reclame op het net, dan niet minder zijn dan 4,5x4,5 centimeter. 
 • Het is in de Topdivisie, eerste en tweede divisie niet toegestaan dat er een houten staaf aan of in de zijkant van het net zit. Glasfiber of een andere buigzame staaf is wel toegestaan. In de regiowedstrijden zijn netten met houten stokken wél toegestaan. 

Wat is de waarde van de wijzigingen?

 • De netten zijn veel beter te spannen 
  Veel verenigingen en sporthalbeheerders klagen over hoe lastig het is om het wedstrijdnet goed strak op te stellen. De reden ligt voor een groot deel in het ontbreken van een stok/staaf in de zijband van het net, daardoor is het erg lastig om het net goed boven de zijlijnen te krijgen en een beetje recht af te spannen. De regelwijziging staat weer toe dat er een glasfiber staaf in de zijband zit. Dat maakt het goed afspannen van het net een stuk eenvoudiger. Bij het FIVB wedstrijdnet worden standaard fiberstaven mee geleverd. Als een vereniging ervoor kiest om zonder staven te spelen, dan kunnen ze eenvoudig uit de zijband geschoven worden.
 • Geen discussie meer over wel of niet toestaan van een net met houten stokken
  Bij regiowedstrijden zijn netten met houten stokken toegestaan. Bij tweede-, eerste- en topdivisie zijn houten stokken niet toegestaan. Als er gekozen wordt voor een versteviging van de zijband, dan moet deze van buigzaam materiaal/glasfiber zijn. 

Meer weten?
Meer weten over volleybalnetten of –installaties? Bel dan met 0573-288 555 of stuur een mail naar info@nijha.nl.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst