Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Tips voor inrichting accommodaties-Item

Product uitgelicht | De tijd om Kubb te spelen is weer aangebroken 26 juni 2018

Deze rubriek wordt verzorgd door Nijha
Nijha faciliteert bewegen in de breedste zin van het woord. Als ontwerper en inrichter van beweegruimtes en producent en leverancier van sporttoestellen, speeltoestellen en sport- en spelmaterialen staat het bedrijf middenin de wereld van sport en bewegen. In deze rubriek beantwoordt Nijha veelgestelde vragen over de inrichting van binnensportaccommodaties en beweegruimtes in de buitenlucht en/of beschrijft nieuwe en innovatieve producten.

Zodra in het voorjaar de zon langer schijnt, zie je in parken en op pleinen steeds meer groepen Kubb spelen, een simpel werpspel waarbij je met houten stokken blokken probeert om te gooien. Het van origine Zweedse werpspel is bij velen nog onbekend. Dat is jammer, want er wordt veel lol aan Kubb beleefd en het spel is geschikt voor jong en oud. Tijd voor een nadere kennismaking.

Het Kubbspel zoals het nu gespeeld wordt, is afkomstig van het eiland Gotland in Zweden. In Gotlands dialect betekent Kubb ‘houten blok’. Kubb wordt steeds meer gespeeld, ook in Nederland. Er vinden sinds 1995 zelfs jaarlijks wereldkampioenschappen plaats op Gotland.  

XL23TipsAccosKubb-1Verslavend werpspel
Kubbspel wordt gespeeld in twee partijen die tegenover elkaar staan. Het officiële speelveld is 8 meter lang en 5 meter breed. Op de achterlijn (basislijn) zet elk team vijf kubbs neer (houten blokken). De grotere koning komt op de denkbeeldige middenlijn te staan. Een team probeert met zes werpstokken de kubbs van de andere partij om te gooien. Als laatste moet de koning omgegooid worden. Het team dat de koning als eerste omgooit, wint. Er kan gespeeld worden met minimaal twee en maximaal twaalf spelers.

Het spel werkt als volgt. Team A probeert vanachter de eigen basislijn met de zes werpstokken via een onderhandse worp de kubbs van Team B om te gooien. Lukt dat, dan gooit Team B de omgegooide kubb(s) vanaf hun basislijn in het speelveld van Team A. Deze zetten de (veld)kubb(s) rechtop op de plek waar ze neergekomen zijn. Team B is dan aan de beurt en moet nu eerst de veldkubb(s) in het speelveld van Team A omgooien voordat ze de kubbs op de basislijn van Team A om mogen gooien. 

Kubbspel is een zeer enerverend spel voor jong en oud

Als team B niet alle veldkubbs omgegooid heeft, dan wordt bij een volgende worp van Team A de denkbeeldige lijn vanaf de veldkubbs naar de zijlijn de nieuwe basislijn waarvandaan de stokken geworpen mogen worden. Als één van de teams alle kubbs van de tegenstander omgegooid heeft, mag het proberen de koning om te gooien. Lukt dat, dan hebben zij het spel gewonnen. Wordt tijdens het spel de koning omgegooid, dan verliest het team dat de koning omgooit. 

Uitdaging voor jong en oud
XL23TipsAccosKubb-2Kubbspel is een zeer enerverend spel voor jong en oud. Als blijkt dat het speelveld te groot is, kan het zonder problemen kleiner gemaakt worden. En als het spel te lang duurt, kunnen de regels naar eigen inzicht aangepast worden. Door het gewicht en de lengte van de werpstokken, kunnen ook rolstoelers en deelnemers met minder kracht aan het spel deelnemen. 

Kubbspel wordt het meest op gras gespeeld, maar kan ook op een harde ondergrond gespeeld worden. Enige nadeel is dan dat de houten kubbs en werpstokken wat sneller slijten. Omdat vrijwel iedereen kan deelnemen, wordt Kubbspel op uiteenlopende locaties gespeeld: op de camping, het sportveld, een (beach)veld in de wijk of op het schoolplein. Ook op het strand is Kubbspel prima te spelen. 

Inhoud van Kubbset
Een Kubbset bestaat uit tien kubbs, één koning, zes werpstokken en vier hoekstokken die het speelveld markeren. Er zijn diverse afmetingen van de kubbs en werpstokken. Bij wedstrijden wordt gebruik gemaakt van kubbs van 15x7x7 centimeter, de koning is 30x9x9 centimeter en de werpstokken zijn 30 centimeter lang en hebben een diameter van 4,4 centimeter.

Voor iedere leeftijdsgroep en voor elk vaardigheidsniveau is er een Kubbspel beschikbaar

XL23TipsAccosKubb-3Omdat Kubbspel geschikt is voor jong en oud, zijn er vele variaties in maatvoering en materiaalgebruik. Het meest duurzaam is de variant in taai rubberhout.

Nummervariant
Om jonge kinderen te interesseren voor Kubbspel is er ook een nummervariant. De nummers op de kubbs zijn voor kinderen extra stimulerend en op scholen kunnen er ook rekenspellen mee gedaan worden. 

Zo is er voor iedere leeftijdsgroep en voor elk vaardigheidsniveau een Kubbspel beschikbaar. Ideaal voor buurtsportcoaches bij de organisatie van wijkactiviteiten. Zoek een veld er ervaar hoe leuk Kubbspel is!

Meer weten?
Het Kubbspel geeft een extra dimensie aan veel bestaande werpspelen. Bekijk de diverse Kubbpsel varianten. Wil je meer weten? Bel dan met 0573-288 555 of stuur een mail naar info@nijha.nl.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst