Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Tips voor inrichting accommodaties-Item

Veelgestelde vraag | Willen leerlingen op het VO nog bewegen op het plein? 12 juni 2018

Deze rubriek wordt verzorgd door Nijha
Nijha faciliteert bewegen in de breedste zin van het woord. Als ontwerper en inrichter van beweegruimtes en producent en leverancier van sporttoestellen, speeltoestellen en sport- en spelmaterialen staat het bedrijf middenin de wereld van sport en bewegen. In deze rubriek beantwoordt Nijha veelgestelde vragen over de inrichting van binnensportaccommodaties en beweegruimtes in de buitenlucht en/of beschrijft nieuwe en innovatieve producten.

Tot en met groep 8 spelen kinderen van de basisschool vaak en met veel plezier op het schoolplein. Na de zomervakantie gaan ze naar de brugklas en dan is het spelen opeens helemaal over. Wat is er in de vakantie gebeurd? Of is de cultuur op de middelbare school anti-spelen, terwijl de kinderen diep in hun hart nog best graag actief zouden willen zijn in de pauzes en tijdens tussenuren. Als we met z’n allen een leven lang bewegen belangrijk vinden, liggen er in de buitenomgeving van VO-scholen nog vele kansen om dat te faciliteren. Tijd voor actie om de speelse houding van leerlingen niet af te remmen maar te stimuleren.

Met het afsluiten van de basisschool wordt niet alleen een schoolperiode afgesloten. Door de overgang naar het VO veranderen kinderen: van de oudsten op school zijn ze ineens weer de jongsten, de pikorde moet weer opnieuw bepaald worden, de sociale setting is anders en dan is er ook nog sprake van opspelende hormonen. Allemaal ingrediënten die van invloed zijn op de wijze waarop kinderen zich gedragen binnen en buiten school. 

XL21Schoolplein-1 copyWat brengt leerlingen wél in beweging?
Opeens is het niet meer chill om te schommelen, al zal elke middelbare scholier dat nog graag doen. Om ze te verleiden tot bewegen is meer nodig dan alleen het plaatsen van een pannakooi of tafeltennistafel. Belangrijk is erachter te komen wat leerlingen wel in beweging brengt.

Laat leerlingen meepraten, maar geef ze vooraf ook de kaders waarbinnen beweegactiviteiten kunnen plaatsvinden

Er wordt veel gesproken over het belang van participatie. Wensen en ideeën ophalen bij de doelgroep levert veel input op om tot een succesvolle inrichting van het schoolplein te komen. Dat geldt niet alleen in de wijk, maar zeker ook binnen het VO. Dus betrek leerlingen uit meerdere leerjaren vanaf de prille plannen. Laat ze meepraten, maar geef ze vooraf ook de kaders waarbinnen beweegactiviteiten kunnen plaatsvinden (locatie, budget, etc.). Ervaring leert dat leerlingen graag willen meedenken. Om ze zelf al prioriteiten te laten stellen, is het goed dat ze de wensen en eisen scheiden. Wat willen ze echt en wat zou mooi zijn. Voorkom dat begeleiders vanuit hun eigen perspectief gaan sturen. 

XL21Schoolplein-2Visualisatie
Abstract denken is best lastig voor leerlingen. Wat helpt om wensen vorm te geven, is het maken van een maquette of modellen, dat dwingt ze om na te denken over proporties en functies in relatie tot de beschikbare locatie(s). Dit zou onderdeel kunnen zijn van de lessen binnen de creatieve vakken.

Op basis van de wensen en ideeën kan een landschapsontwerper de wensen en ideeën visualiseren. Eerst een vlekkenplan om de grove indeling van de locatie in beeld te krijgen, inclusief verkeersstroken (fietsen, logistiek, enz.) en daarna via een voorlopig ontwerp naar een definitief ontwerp. De landschapsontwerper kan ook de participatiesessie begeleiden om de fase na de maquette en modellen invulling te geven.

En wat vraagt het van de school en docenten
Accepteer dat wat leerlingen graag willen lang niet altijd past bij de ideeën die de school heeft bij de pleininrichting. Beoordeel ze vooral op basis van de aangegeven kaders, daarmee voelen leerlingen zich serieus genomen en zullen ze na de realisatie ook staan voor de gekozen oplossing. Goed voorbeeld doet bovendien goed volgen. Hoe gaaf zou het zijn als er op het plein een buitenklas gerealiseerd wordt of dat op vrijdagmiddag docenten samen met de leerlingen actief zijn: van een sportbattle tot chillen in de hangmatten.   

XL21Schoolplein-3jpgBij het Assink Lyceum in Neede is bovenstaand traject doorlopen. Onlangs is fase 1 gerealiseerd. De inrichting is heel anders geworden dan op de meeste schoolpleinen, maar het doet recht aan de ideeën die naar voren zijn gekomen tijdens de participatiesessies met leerlingen en docenten. Een mooi voorbeeld dat VO-leerlingen best nog willen bewegen op het schoolplein, maar dan wel op basis van wat hen boeit.

Meer weten?
Nieuwsgierig naar wat er mogelijk is op jullie plein (of in jullie wijk)? Of meer weten over onze aanpak? Bel dan met 0573-288 555 of stuur een mail naar info@nijha.nl.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst