Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Tips voor inrichting accommodaties-Item

Product uitgelicht | Fitlight Trainer – geavanceerd spel- en trainingssysteem 22 mei 2018

Deze rubriek wordt verzorgd door Nijha
Nijha faciliteert bewegen in de breedste zin van het woord. Als ontwerper en inrichter van beweegruimtes en producent en leverancier van sporttoestellen, speeltoestellen en sport- en spelmaterialen staat het bedrijf middenin de wereld van sport en bewegen. In deze rubriek beantwoordt Nijha veelgestelde vragen over de inrichting van binnensportaccommodaties en beweegruimtes in de buitenlucht en/of beschrijft nieuwe en innovatieve producten.

Binnen de sport en het bewegingsonderwijs wordt steeds meer gebruik gemaakt van technologie. Naast de inzet van tablet om groepen zelfstandig te laten werken of videofeedback voor reflectie op eigen handelen zijn er diverse interactieve systemen die direct bij beweegactiviteiten ingezet kunnen worden. In een vorig artikel is de Ledsreact toegelicht, dit keer de Fitlight Trainer. Een zeer geavanceerd systeem met eindeloos veel variatiemogelijkheden voor sport, onderwijs en therapie.

XL18TipsAccosFitlight-1De basis wordt gevormd door de Fitlights. Deze ronde lights zijn bovenop voorzien van leds en worden geprogrammeerd via de meegeleverde tablet. Elk light kan apart ingesteld worden:

 • vijf kleuren (rood, blauw, paars, geel of groen);
 • duur van oplichten;
 • wijze van oplichten (geheel, alleen centrum, alleen rand, knipperend of constant); 
 • wel/geen geluid;
 • wijze van deactiveren (tikken of op afstand). 

Veel gebruikte instellingen of activiteiten kunnen opgeslagen worden zodat deze voor een activiteit of training direct beschikbaar zijn. Het Fitlight Trainer-systeem heeft een draadloze bediening via Bluetooth of wifi. Het bereik is 50 - 75 m vanaf het basisstation.

Hoe hard de light uitgetikt moet worden is instelbaar

Uittikken of op afstand
Deactiveren van een light kan met elk lichaamsdeel maar ook met een sportattribuut als racket of stick.

 • Fysiek uittikken – vooral toegepast bij tikspelen of reactievormen. Hoe hard de light uitgetikt moet worden is instelbaar.
 • Op afstand – veel toegepast bij loopvormen. De Fitlight wordt gedeactiveerd door binnen een bepaalde afstand van de light te passeren. Zo blijft de focus helemaal op de oefening en is er geen onderbreking bij het deactiveren van een light. De afstand waarbinnen de light een sporter detecteert is instelbaar van 10 – 80 cm. Dat biedt veel variatiemogelijkheden.

XL18TipsAccosFitlight-2Driedimensionaal trainen
De Fitlights zijn bruikbaar op elk oppervlak:

 • Op de vloer – de lights kunnen probleemloos op de vloer gebruikt worden. Ze kunnen in silicone pads gelegd worden als de vloer erg glas is. Dat biedt extra stabiliteit maar gaat niet ten koste van de functionaliteit. 
 • Op wand, deur of kolom - aan de achterkant van elke light zit standaard een klittenbandschijf. Met de meegeleverde zelfklevende klittenband pads kunnen de Fitlights op gladde oppervlakken bevestigd worden. 
 • Aan paal of stok - het klittenbanddeel achterop de Fitlights kan eenvoudig losgedraaid worden en vervangen worden door een clip waarmee de Fitlight aan een stok of honkpaal bevestigd kan worden. 
 • Om arm of been – de klittenbandschijf kan ook vervangen worden door een clip die voorzien wordt van een klittenband strook. Daarmee kan de light om arm of been vastgezet worden.
De Fitlight Trainer is breed toepasbaar, in bijvoorbeeld sport, onderwijs en fysiotherapie/revalidatie

Voor veel activiteiten inzetbaar
De Fitlight Trainer is breed toepasbaar. Een aantal voorbeelden:

 • Sport – intervaltraining, loopparcoursen, coördinatie- en behendigheid, conditie- en snelheidstraining.
 • Onderwijs – mikvormen (o.a. een schermactiviteit waarbij de lights (met klittenband bevestigd aan de bovenarm) uitgetikt moeten worden scherm), estafettes, tikspelen en behendigheidsparcoursen. Maar ook bij samenwerkingsopdrachten, reactiespellen of coördinatievormen.
 • Urban sports – bij urban sports als survival en crossfit draait het vooral om behendigheid, snelheid en coördinatie. Trainingsvormen kunnen extra uitdagend gemaakt worden door Fitlights in te zetten. Bijvoorbeeld om zo snel mogelijk een parcours af te leggen of lights die op en aan obstakels bevestigd zijn in volgorde van kleur uit te tikken.
 • Fysiotherapie/revalidatie – door de fijnafstelling van elke Fitlight kan optimaal ingespeeld worden op de revalidatie- of mobiliteitsbehoefte. Daarbij is de fitlight inzetbaar bij statische en dynamische (al balancerend op een instabiel vlak de lampen er omheen uittikken). Ook bij reikoefeningen of loopparcoursen werken de lights erg stimulerend. 

XL18TipsAccosFitlight-3Slim opladen
De Fitlight Trainer-set wordt geleverd in een stevige koffer. De standaardset bestaat uit acht of tien Fitlights voorzien van klittenband bevestigingspads en een tablet. Elke Fitlight heeft een diameter van tien cm en weegt 285 g. Het oplaadsysteem voor de lights en tablet is geïntegreerd in de koffer. Bij het terugzetten van de Fitlights in de koffer zijn ze direct verbonden met het oplaadsysteem. Stekker in het stopcontact en het opladen start. De Fitlight Trainer set kan uitgebreid worden tot maximaal 32 lights.

De Fitlights zijn voor tal van activiteiten te programmeren. Om gebruikers op weg te helpen wordt er bij elke Fitlight Trainer-set een activiteitengids meegeleverd. Daarin staat precies aangegeven hoe oefenvormen geprogrammeerd moeten worden en wat de specifieke instellingen zijn. Lesgevers en begeleiders raken zo snel thuis in de werking van de Fitlights en kunnen daarna zelf eigen variaties programmeren. 

Er is nog veel meer mogelijk met de Fitlight Trainer

Verder lezen
Er is nog veel meer mogelijk met de Fitlight Trainer. Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten, lees dan dit volledige artikel.

Meer weten? 
Maak snel kennis met Fitlight Trainer en alle accessoires. Bellen voor extra informatie kan natuurlijk ook 0573-288 555 of stuur een mail naar info@nijha.nl.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst