Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Tips voor inrichting accommodaties-Item

Product uitgelicht | Ledsreact, een interactieve disc vol verrassende mogelijkheden 3 april 2018

Deze rubriek wordt verzorgd door Nijha
Nijha faciliteert bewegen in de breedste zin van het woord. Als ontwerper en inrichter van beweegruimtes en producent en leverancier van sporttoestellen, speeltoestellen en sport- en spelmaterialen staat het bedrijf middenin de wereld van sport en bewegen. In deze rubriek beantwoordt Nijha veelgestelde vragen over de inrichting van binnensportaccommodaties en beweegruimtes in de buitenlucht en/of beschrijft nieuwe en innovatieve producten.

Er komen steeds meer digitale hulpmiddelen op de markt die extra beleving en mogelijkheden bieden bij trainingen en in lessen bewegingsonderwijs. Omdat de technische mogelijkheden enorm zijn, is de verleiding groot om die allemaal in één product te stoppen. De functionaliteit is dan vaak zeer groot maar de bediening gecompliceerd. De Ledsreact disc is een uitzondering en kenmerkt zich door de eenvoud. En dat blijkt een perfecte keuze. Iedereen kan er direct mee aan de slag. 

XL12TipsInrichtingAccommodaties_foto2De ronde Ledsreact disc heeft bovenop vier duidelijke ledbanen. Komt een speler binnen drie à vier meter van de disc, dan licht random één van de ledbanen op. Richting en kleur verschijnen random (links, rechts, voor of achter, blauw, rood, groen of geel). Op basis van deze twee ingrediënten moeten spelers een vooraf gegeven opdracht uitvoeren.

Goed zichtbaar
Door de licht bollende bovenkant is de ledbaan goed zichtbaar zodat spelers direct kunnen reageren na het oplichten. Elke ledbaan kan aan of uitgezet worden zodat bepaalde richtingen uitgesloten kunnen worden. De kleur blijft altijd random verschijnen. De Ledsreact werkt op oplaadbare batterijen.

De Ledsreact disc voegt extra beleving toe aan activiteiten. Met name het onverwachte leidt tot extra alertheid van spelers. Saaie oefeningen als dribbelen, hinkelen of squatten worden ineens spannend en leuk omdat de Ledsreact disc de richting of uitvoering van een oefening bepaalt. Bij spelactiviteiten met meertallen of teams kan zowel de kleur als de richting een bepaalde functie in het spel krijgen. Dat geeft, los van de beleving ook nog een extra cognitieve dimensie aan het spel. En als er meerdere Ledsreact discs ingezet worden, dan kunnen deze in combinatie een virtueel doolhof vormen of een extra dimensie toevoegen aan teamspelen. 

De Ledsreact disc kan gebruikt worden in combinatie met gekleurde producten zoals pylonnen en ballen; zo is eindeloos te variëren

XL12TipsInrichtingAccommodaties_foto2Combinatie met gekleurde spelmaterialen
De Ledsreact disc kan gebruikt worden in combinatie met gekleurde producten zoals pylonnen, ballen, partijlinten, pittenzakken, grabb-flags, stokken, enzovoorts. Zo is eindeloos te variëren met extra spelopdrachten: de kleur op de disc geeft aan welke pilon aangeraakt moet worden, welke bal geworpen moet worden of welk team een bepaalde kant op moet spelen. Verrassing inbouwen bij een activiteit was tot nu toe een rol voor de begeleider, deze roept ‘links’, ‘rechts’, ‘voor’, ‘achter’ of een kleur waarop spelers moeten reageren. Deze functie wordt volledig overgenomen door de Ledsreact disc. Dit heeft meerdere voordelen; het spaart de stem van de begeleider (zeker op het sportveld), brengt meer rust en omdat de disc zorgt voor de richting-interventie kan de begeleider zich richten op het observeren van de acties en gericht tips en adviezen geven aan de spelers.

Ledsreact discs zijn voor vele toepassingen inzetbaar. Een aantal voorbeelden:

  • Fysiotherapie – bij loopvormen kan de disc de looprichting aangeven. Bij valtraining kunnen kleuren en richting van de lichtbanen ingezet worden om patiënten aan te moedigen een gelijk gekleurd attribuut aan te raken.
  • Onderwijs – spelvormen, teamopdrachten, reactiespellen, tikspelen met en zonder begeleiding.
  • Sportvereniging – bij trainingsvormen waar het gaat om reactiesnelheid, handelingsvaardigheid, balans en coördinatie bieden de Ledsreact discs extra variatiemogelijkheden. Maar ook bij de (actieve) revalidatie van geblesseerde spelers.
  • Zorg- en verpleeghuis – richting bepaling bij loopparcours of rollatortraining, dubbelfuncties (als led oplicht moet de oefening aan de tegenovergestelde kant uitgevoerd worden, of bij blauw oplichten moet activiteit met het rode attribuut uitgevoerd worden). Maar ook als hulpmiddel om bewoners die gaan dolen met de gekleurde lichtbanen een bepaalde kant op te sturen.
De Ledsreact disc kan wel tegen een stootje: de behuizing is gemaakt van oersterk kunststof

Berekend op intensief gebruik
De behuizing van de Ledsreact disc is gemaakt van een oersterk kunststof dat ook gebruikt wordt in wapenschilden van de politie. Dus als een speler op de disc gaat staan ontstaat er hooguit een kras. De speelduur van de batterijen is meer dan twee dagen. Daarna kunnen deze eenvoudig in twee tot drie uur opgeladen worden met de meegeleverde USB-oplader. 

XL12TipsInrichtingAccommodaties_foto3
De Ledsreact discs kunnen in sportaccommodaties, klaslokalen, therapieruimten, op het plein en op gras- en kunstgrasvelden ingezet worden. In binnensituaties zorgt de rubberring onder de disc voor een stabiele ligging. De felle ledverlichting zorgt ervoor dat ook in zonnige situaties de functie goed behouden blijft. Het uitgekiende ontwerp houdt ook rekening met het opbergen; de discs zijn stapelbaar en nemen dus weinig ruimte in.

Meer weten? 
Maak snel kennis met Ledsreact. Wil je een meer informatie over de inzet van technologische hulpmiddelen binnen lessen bewegingsonderwijs, dan is het boek ‘Van tikken naar taggen’ aan te bevelen. Of neem voor extra informatie contact op met Nijha: 0573-288 555 of info@nijha.nl.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst