Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sporten en bewegen in 2032-Item

Sportbranding in 2032 11 januari 2022

door: Niki Wijnen

Sportbranding in 2032, hoe zou dat eruitzien?! Hoe ziet de wereld er dan überhaupt uit. In 2032… word ik 40. Dat is het eerste waar ik nu aan denk, en als ik dat doe dan voel ik een lichte vorm van paniek.

40 jaar! Wat gaat de tijd snel. Wij yuppen worden oud(er). Hoe is ons on-demand leven in 2032 ingericht? Werk ik dan nog wel in de sport? Zouden flits-bezorgingen er dan in één minuut zijn in plaats van tien? Wat is dan het nieuwe normaal of het ideaalplaatje van de Instagrammers van de toekomst. Kunnen we Strava dan uitgespeeld hebben? Waar sta ik dan? Is mijn bruisende single-leven in de stad Utrecht dan al verruild voor een huis met een grote groene tuin in een leuk dorpje?! Hoeveel streamings-platforms voor de sport zullen er dan bestaan… Oké stop, zoveel vragen, terug naar het onderwerp: sportbranding in 2032.

Eerst even naar 1992, 40 jaar geleden ontstond daar dé quote, met diepgewortelde gedachtegang. Een quote met impact: ‘sport has the power to change the world’. Maar in mijn ogen is het dan nu wel tijd voor: actie actie actie.

"Is het niet de hoogste tijd dat organisaties opstaan en met merkactivaties of sponsorship meer willen doen dan alleen maar naamsbekendheid vergroten of het imago verbeteren?"

Echt impact maken
Want, nu meer dan ooit, is sport veranderd van één van de belangrijkste bijzaken in het leven, naar een urgent middel voor preventie, vitaliteit, wel- en samenzijn. Maar hoe kan het dan dat er nog geen (politiek) beleid is gemaakt om met sport te voorkomen in plaats van nét iets te laat genezen? En is het de taak van de overheid om dit initiatief te nemen of moet de sport vooroplopen? Of is het eigenlijk niet de hoogste tijd dat organisaties opstaan en met merkactivisme dit probleem omarmen? Om met hun merkactivaties of sponsorship meer willen doen dan alleen maar naamsbekendheid vergroten of het imago verbeteren, maar echt impact maken.

NikiWijnen-1Anno 2022 is het tijd voor de purpose-revolutie! We weten nu wel dat we alert moeten zijn op veranderende tijden, de bergen data die op ons afkomen en op de kansen die de steeds evoluerende technologie weet te bieden. Daar zijn we al jaren mee bezig! Purposeful branding heeft de toekomst, zeker in de sport! Sportbranding is in mijn ogen veel meer dan een toffe campagne bedenken. Als je als organisatie strategisch kiest voor sport in je merkactivaties, doorleef dit dan tot in de core van je organisatie. Het is niet alleen maar een mediadeal met veel exposure op TV rondom wedstrijden of logo’s plakken op een topsport-influencer. Beken kleur en kies voor de issues waar sport vandaag de dag nog steeds mee te maken heeft. Ga écht aan de slag met onderwerpen als: diversiteit, inclusie, leiderschap en mentale gezondheid. Of bijvoorbeeld met respect op en langs het veld, meer vrijwilligers, duurzame en gezonde sportparken en het voorkomen van grensoverschrijdende gedrag. Of, nóg belangrijker, zorg dat iedereen de mogelijkheid heeft om te kunnen sporten.

"We mogen van organisaties verwachten dat ze ons helpen om gezonder, groener en duurzamer te leven"

Betere wereld
Consumenten van nu en de generaties van de toekomst verwachten meer van organisaties. Als ik naar mijzelf kijk, wil ik bezig zijn met een betere en gezondere wereld creëren. Maar soms weet je zelf ook niet meer waar je moet beginnen. Aan de ene kant wil je afval scheiden, duurzame producten kopen, meer bewegen, gezonder leven en minder kapitalistisch bezig zijn. Terwijl ik me aan de andere kant op Black Friday laat verleiden tot het kopen van een Apple Watch, mijn CO2-uitstoot afkoop, altijd op maandag met een nieuw dieet begin en ik Bol.com-select weer verleng zodat ik alles maar oneindig kan laten bezorgen.

We mogen van organisaties verwachten dat ze ons helpen om gezonder, groener en duurzamer te leven. Zodat we samen de wereld een stukje beter maken! Dit is waarom we fan van ze zijn en hun producten kopen en gebruiken.

NikiWijnen-2Levenslang fan
De merken die investeren in merkactivisme in de sport of gezondheid - echt kiezen om issues op te lossen, daar mooie verhalen over vertellen en een zichtbare bijdrage leveren aan de maatschappij - zullen floreren. De meest succesvolle merken nemen verantwoordelijkheid, die aansluit op de missie en resoneert bij de doelgroep. Deze doelgroep is levenslang fan!

Nieuwsgierig als ik ben, heb ik toch even rondgevraagd in mijn omgeving, hoe zij denkt dat de sportwereld er in 2032 uit ziet. Samen komen we tot de conclusie dat de sport zelf niet verandert, maar dat de manier van consumeren, delen en beleven next level wordt! Van thuis ervaren alsof je bij de Olympische Spelen bent, waterstofauto’s om te delen voor de sportzaterdag en sportgadgets die ons stimuleren in sportieve hoogtepunten tot hologram-dashboards in je woonkamer waardoor het lijkt als of je in de pitstraat van de Formule 1 staat.

"De 10G technologie en de nieuwste gadgets zorgen ervoor dat ik altijd inzicht heb mijn gezondheidsdata en daarop kan acteren"

Als ik een VR- of visionaire bril opzet en 2032 binnen zou kunnen stappen dan worden we meer dan ooit door technologie en merken genudged in sportief, gezond en groen gedrag.

‘Ik word wakker gemaakt door mijn smart watch, precies op het moment dat er 7 uur slaap wordt aangetikt. Mijn smart-home heeft de koffie al klaar, als ik naar de interface in de keuken kijk zie ik hoe mijn gezondheid ervoor staat. De 10G technologie en de nieuwste gadgets zorgen ervoor dat ik altijd inzicht heb mijn gezondheidsdata en daarop kan acteren. On-demand krijg ik een aantal suggesties voor gezonde ontbijtrecepten dus via mijn mobiel bestel ik de boodschappen, die goed passen binnen de activiteiten van vandaag en binnen een flits van één minuut kan ik aan de slag met mijn gezonde ontbijt.

De voice-assistent is mijn personal coach en geeft me het steuntje in de rug om elke dag even lekker buiten te bewegen. Stimuleert me om even bewust adem te halen en te genieten van het moment.

NikiWijnen-3Het Leiderschap van nu kiest bewust voor een betere wereld en geeft met Purposeful branding richting. Zij laten zich niet alleen maar leiden door commerciële KPI’s, maar door hun eigen sociale verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zijn bereid om omzet te verliezen om legacy te creëren om het zo voor de consument zo gemakkelijk mogelijk te maken om een actieve en gezonde levensstijl te hanteren.

Ook gemeenten gebruiken (sport)branding en positioneren zich als de groenste steden met urban sportparken. Daardoor kan ik zelf kiezen wanneer, waar en hoe ik sport consumeer. Bedrijven gebruiken waarden als sport, groen en mentale gezondheid voor employer branding. In mijn agenda is een duidelijke balans tussen werk, privé en gezondheid te vinden. Want als ik aan het einde van de dag op mijn fiets wegga is het tijd om offline te gaan. Want het is namelijk 2032, ik ben 40 jaar en ik hoop dat het me tegen die tijd gegeven is om kindjes te hebben. Dus, dan sta ik als actieve vrijwilliger op het sportveld, gratis groente en fruit uit te delen van onze clubpartner…

"Future of sports branding i’m ready for yaaa!"

Even slaat de paniek weer toe, niet omdat ik 40 ben, maar omdat ik hoop dat de issues die de sport nu nog kent dan niet meer bestaan en dat organisaties de urgentie van nu omarmen voor een gezondere toekomst! Arrgh, laten we zeggen: 40 is het nieuwe 30 en daarbij heb ik 10 jaar de tijd om zelf invloed te hebben op de toekomst. Tijd voor actie dus! Zelf ga ik aan de slag met sport in combinatie met employer branding, branding footprint, merkactivisme, merkinclusiviteit en the human touch.

Dus let’s go: future of sports branding i’m ready for yaaa!

PS: mijn goeie goede voornemens? Kijken hoe ik zelf een verbinding kan maken tussen sport, gezondheidszorg en vrijwilligerswerk. En weer nieuwe kennis opdoen op het gebied van branding, sponsoring en campagnes. Mocht je tips hebben voor podcast, youtube-kanalen, opleidingen of leuke boeken of blogs, let me know!

Wat zijn jouw goeie voornemens? Ik ben benieuwd!

Niki Wijnen is campagne marketeer GOLF.NL & Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. Zij werkte hiervoor bij NOC*NSF, maar zij is begonnen met werken in de sport tijdens haar studentenleven in Utrecht. Ze liep stages en deed vrijwilligers-en bestuurswerk bij o.a. de KNTLB, de Sportraad Utrecht en Sport Utrecht.

‘Het is voor mij een sport geworden om door middel van campagnes en activaties merken goed neer te zetten en samen een beweging op gang te zetten. Ik ben fan van sponsorships die maatschappelijke impact proberen te creëren, op kleine of op grote schaal!’ - Niki Wijnen

« terug

Reacties: 1

Paul Turken
12-01-2022

Prima betoog Niki. Alle kansen zijn aanwezig daar ben ik het helemaal mee eens. Marketeers praten daar al een tijdje over. Maar wie zijn de voorlopers. Waar zijn de experimenterende merken die al aanzetten gegeven hebben. De eerste uitruil tussen korte termijn winst en lange termijn purpose moet ik nog zien in de sportsponsoring. Verandering van gedrag is in zijn patroon nooit een hockeystick. Zonder succesvolle voorlopers gaat jouw 2032 er niet komen. Kom in je volgende blog eens met een lijst van potentiele voorlopers - en hun acties - die jij vanuit je praktijk op ziet komen.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst