Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sporten en Bewegen in 2031-Item

Fitness in 2031 7 januari 2021

24/7 coaching en Fit-sharing

door: Ronald Wouters

Fitness wordt in ons land geassocieerd met een gebouw waarin toestellen staan en lessen worden gegeven. In andere landen wordt fitness daarentegen geassocieerd met fit zijn, met vitaliteit. Daar gaat het dus om een manier van leven. Ik verwacht dat ook in Nederland het woord ‘fitness’ een andere lading gaat krijgen. 

Die associatie met leefstijl wordt versterkt door de wijze waarop mensen gebruik gaan maken van het product dat we nu nog kennen onder de naam fitness. Een traditioneel belangrijk criterium voor de consument om een keuze te maken voor een fitnessaanbieder is de afstand tot de locatie. Dichtbij huis of werk is één van de meest cruciale afwegingen. Het gaat daarbij vooral om gemak. Dat zal een belangrijk criterium blijven. Maar de huidige ICT-mogelijkheden en technologie bieden veel meer mogelijkheden tot concepten als bijvoorbeeld 24/7 coaching en Fit-sharing.

"De populariteit van sharediensten laat zien dat flexibiliteit een hoge waardering heeft bij de consument"

Deeleconomie
Wat we zien, is dat de zogeheten deeleconomie dankzij moderne technologie een schaalsprong beleeft. Waar moet u dan aan denken? Bijvoorbeeld aan Airbnb waar u accommodaties kunt huren. Of Uber, waar u een rit kunt boeken zonder dat u daarvoor een taxicentrale nodig heeft. En wat te denken van Peerby? Daar staan alle spullen die in uw buurt te leen en te huur worden aangeboden. Iambnb verhuurt als serviceprovider appartementen van particulieren via Airbnb terwijl zij op vakantie zijn. Met Share now hoeft u geen auto te kopen of leasen. De auto's zijn beschikbaar op elke straathoek, in tal van steden in Europa.

RonaldWouters-1Dit type aggregators en deeleconomieën in bijvoorbeeld de hotel-, restaurant-, woning- en evenementensector zijn al jaren onderdeel van het ecosysteem in deze sectoren. De populariteit van deze sharediensten laat zien dat flexibiliteit een hoge waardering heeft bij de consument. Een goed voorbeeld vind ik de opkomst van het concept Go-sharing, waarmee je gebruik kunt maken van een elektrische scooter die op loopafstand van woning of werkplek klaar staat voor gebruik en die je afrekent per minuut. Via een app reserveer en betaal je.

Menukaart
Ik verwacht dat een hybride vorm van het intermediairconcept en sharing concept in onze fitnesssector zijn intrede zal doen. Consumenten die op loopafstand fitnessequipment tot hun beschikking hebben, via een app trainingstijd reserveren en afrekenen per gebruik. Een combinatie van online training- en entertainmentsystemen op hoogwaardig apparatuur en coaching op afstand door een trainer. Een aanbod via een menukaartconcept. Je kunt geen lid worden, je kunt er alleen gebruik van maken. En als je dat wenst, kun je een fysieke coach ‘bij boeken’. Kost uiteraard wel iets meer. 

Op deze wijze wordt een aantal zaken gecombineerd die consumenten steeds meer aanspreken: gemak, flexibiliteit, dichtbij huis, sharing en je betaalt alleen als je er gebruik van maakt. Dus geen abonnementen, geen vaste bedragen per maand ongeacht of je wel of niet komt, geen vaste openingstijden. Je sport wanneer het jou uitkomt en betaalt alleen als je sport. Go-sharing geprojecteerd op fitness in een wijk of dorp. Laat ik het Fit-sharing noemen.

"Het uiteindelijke doel is dat de consument zijn leefstijl duurzaam verbetert"

Personal coach altijd dichtbij
Fit-sharing is een ideaal format voor 24/7 coaching. Een professional begeleidt een groep mensen op afstand en maakt daarbij gebruik van nieuwe technologische ontwikkelingen om hen op afstand én op maat te kunnen trainen, coachen, motiveren, inspireren en informeren op het gebied van onder meer bewegen, voeding en nachtrust. Leefstijl dus. En dat ‘in principe’ 24 uur per dag, iedere dag van het jaar, ongeacht waar ter wereld de professional en consument zich bevinden. De consument heeft zijn personal coach dus in feite altijd bij zich. Dat biedt zowel de professional als de consumenten veel voordelen. Het uiteindelijke doel is dat de consument zijn leefstijl duurzaam verbetert.

RonaldWouters-224/7 coaching is een sprekend voorbeeld van de transformatie die onze branche maakt: van een sector met ‘apparaten en lessen’ naar een branche die bestaat uit lokale kenniscentra en professionals op het gebied van sporten en bewegen, op het snijvlak van leefstijl en gezondheid. Daardoor ontstaan nieuwe trainingsvormen en nieuwe verdienmodellen, zoals 24/7 coaching en Fit-sharing.

Menselijke factor
Wat niét zal veranderen, is de menselijke factor bij het begeleiden van consumenten naar een gezonde levensstijl. Waarom niet? Omdat mensen geen commitment aangaan met apps, platformen en data, maar wel met andere mensen. Advies wegwuiven van een robot is gemakkelijker dan het commitment verbreken dat je aangaat van mens tot mens. Dus hoe technologisch geavanceerd de wereld om ons heen ook wordt en hoe ingenieus de medische wetenschap zich ontwikkelt - kunnen we in de toekomst ons DNA aanpassen zodat er geen overgewicht meer is? -, er zal altijd behoefte zijn aan professionals van vlees en bloed om mensen in beweging en te krijgen en te houden om zo hun leefstijl duurzaam te verbeteren.

Ronald Wouters is algemeen directeur van NL Actief, de branchevereniging van de erkende en ondernemende sport- en beweegbedrijven in Nederland.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst