Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sporten en Bewegen in 2031-Item

De (on)georganiseerde sport in 2031 7 januari 2021

De sporter van 2031 nu al bedienen

door: Stan Stolwerk

Wakker wordend in 2031 (na een koortsige hallucinerende nacht) herinnerde ik me nog hoe ‘we’ in 2021 massaal twintigers en dertigers vroegen hoe zij hun sport toen al organiseerden en hoe die werkelijkheid en hun wensen zich in vijf jaar zouden ontwikkelen. Als consumenten, producenten, burgers, ouders, bestuurders en ondernemers van de toekomst was er geen betere bron. En verder dan vijf jaar vooruit kijken was ook toen al een miskenning van de werkelijkheid dat de wereld versnelde en dat je die versnelling voor moest blijven en ‘de klant(vraag) van morgen nu reeds moet kunnen bedienen’ (vrij naar Steven van Belleghem).

Het onderzoek maakte vooral ook duidelijk dat het niet sport betrof maar voor de ondervraagden ging om hun (sterk lokale en hyperpersoonlijke) behoefte aan bewegen, ontmoeten, gezondheid, expressie, et cetera, daarmee direct het denken vanuit de traditionele en trage aanbodsmachinerie van de sport (vereniging, bond) opblazend. De noodzaak van een Deltaplan Sport was evident. Totaal andere competenties (onder meer martech en data skills) moesten versneld in die wereld en burelen worden opgevoerd om relevant te blijven. Samenwerking met onder andere commerciële aanbieders lag voor de hand. En-en-denken in plaats van of-of. 

"De nieuwe beweegcultuur kreeg een ongelooflijke lokale sociale verankering; scholen, commerciële aanbieders, professionele verenigingen speelden ieder een relevante rol"

Persoonlijk budget per kind
De overheid begreep die noodzaak en financierde ruimhartig omscholing. Wat? Hoezo? Droom ik echt? Nee, gedreven door de impact (sociaal, gezondheid, economisch, financieel, etc.) van de coronacrisis kwam er een breed besef de consument- maar ook samenlevings!-behoeften te koppelen aan nieuw gezondheidsdenken. Sport (maar dan breed opgevat zoals eerder benoemd in onderliggende behoeften) werd (politiek) omarmd en opgenomen in curricula (dagelijks) vanaf het basisonderwijs en gekoppeld aan een persoonlijk (sport-/beweeg-/expressie-/gezondheids.-..) budget per kind.

XL1StanStolwerk-1Een budget besteedbaar aan die beweeg-, expressie-, contact-, competitie- en gezondheidsbehoeften. Politiek visionair (ja dat kan in dromen...) met als gedachte op die wijze een veerkrachtiger samenleving te bouwen. Maar wel modern, geen dertiger jaren plannen vol bureaucratie maar ook hier datagedreven en -bedreven (Danny Oosterveer) door dat eerder genoemde Deltaplan waarin de uitdaging van de toekomst niet opgelost werd door mensen die de antwoorden hadden op de vragen van gisteren (vrij naar Toynbee).

Verankering
Deze nieuwe beweegcultuur kreeg een ongelooflijke lokale sociale verankering; scholen, commerciële aanbieders, professionele verenigingen speelden ieder een relevante rol en wisten op basis van gedeelde data in de wereld van hun consument hen een (hyperpersoonlijk) passend voorstel te doen. Lokale zelforganisatie (consument werd ook producent, zie F. Tabarki) is key. Zelfverantwoordelijke burgers, noem het vrijwilligers als cruciale spelers. Een waarden gedreven beweegcultuur (breed behoeften tegemoetkomend) ontstond. 

Ik droom nu toch wel heel erg... Ik hallucineer wellicht zelfs, maar in je dromen kan alles, toch?

"Is sport de toverbal waaraan je kan likken en oeps weer een nieuwe kleur, weer een (maatschappelijk) probleem opgelost door sport? Forget it"

Wakker wordend in 2031... blijf ik dromen, geloven en werken om mijn sociale wereld stapjes verder te brengen en beter te maken voor de ander, voor elkaar. Vanuit het besef dat sport niet het wondermiddel is dat velen er van maken. Een gedroomd medicijn voor allerlei samenlevingskwalen? De toverbal waaraan je kan likken en oeps weer een nieuwe kleur, weer een (maatschappelijk) probleem opgelost door sport? Forget it... maar blijf vooral wel groot dromen! 

Nota bene... 
... als laatste overweging; ik zou het overigens zeer de moeite waard vinden in de nieuwjaareditie van 2022 de toekomstvisie, -droom te lezen van de ‘toekomst’; van alleen twintigers en dertigers nu werkzaam of betrokken in de markt van gezondheid, bewegen en sport! Zoals Toynbee immers al beschreef; de antwoorden op de vragen van morgen moet je niet laten geven door de mensen die de antwoorden op de vragen van gisteren hadden. Is dat een idee Sport Knowhow XL?

Keep Fit!

Stan Stolwerk is directeur/bestuurder van de NKC, het grootste consumentplatform voor camperliefhebbers in de EU. Eerder was hij een kleine twee jaar werkzaam als directeur van de Nederlandse Handboog Bond (NHB). Weer eerder - van 2007 tot 2010 - was hij werkzaam als directeur bij de Nederlandse Klim en Bergsport Vereniging (NKBV). Hij werkte ook (2004-2007) in het startup-team van ANWB Golf.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst