Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sporten en bewegen in 2030-Item

Het sportlandschap in 2030 9 januari 2020

door: Jaap de Groot

Of het Nederlandse sportlandschap er in 2030 anders uit komt te zien? Natuurlijk! Compleet anders.

We merken nu al hoe snel de tijden veranderen. Onvoldoende bewegen op de scholen, de traditionele verenigingscultuur staat onder druk, bonden verliezen de greep op hun toppers die weer door commerciële partijen zijn omarmd.

"Inmiddels wordt nog 23% van het sportlandschap door NOC*NSF vertegenwoordigd. Daardoor is indirect ook de overheid de greep op sportend Nederland aan het verliezen"

Intussen organiseren de mondiale sporten zich steeds meer in onafhankelijke entiteiten, waarbij de klassieke federaties buitenspel staan. Daarnaast ontstaan er steeds meer sporten ‘op straat’, neemt het recreatief bewegen (wandelen, fietsen, fitness, sportscholen) toe en zijn door de sociale media e-sports een ongrijpbare krachtpatser aan het worden.

JaapDeGroot-1Bovenstaand proces heeft tot gevolg dat inmiddels nog 23% van het sportlandschap door NOC*NSF wordt vertegenwoordigd. Daardoor is indirect ook de overheid de greep op sportend Nederland aan het verliezen.

Uiteindelijk doet de natuur de komende tien jaar gewoon z’n werk en zal sport steeds onafhankelijker beleefd worden. Van de individuele beoefenaar tot de bedrijfstak.

Dat is al te zien aan de grote internationale evenementen die jaarlijks honderdduizenden toeschouwers trekken. De TT Assen, KLM Open, Amstel Gold Race, ABN AMRO Tennistoernooi en Formule 1 worden min of meer onafhankelijk van bonden georganiseerd en maken geen gebruik van subsidies. 

Zoals ook topsporters als Max Verstappen, Tom Dumoulin, Kiki Bertens en Michael van Gerwen autonoom van hun bond functioneren. In de hand gewerkt door evenementorganisatoren en sponsors die zelf de regie over deelnemers en investeringen willen hebben.

"De lijn van commerciële, mondiale publiekstrekkers à la TT Assen, Formule 1, Amstel Gold Race en KLM Open wordt doorgetrokken"

Zoals ook Jumbo/Visma dat met de wieler- en schaatsploeg in gang heeft gezet. En natuurlijk Red Bull, dat al jaren in allerlei gaten in de markt duikt en daarbij de touwen stevig in handen houdt. Of mediagigant Liberty Media die de rechten van de Formule 1 voor ruim 7 miljard euro heeft gekocht.

Deze ontwikkeling zal in 2030 eerder toe- dan afgenomen zijn. Kijkend in de glazen bol, dan zou de sportwereld over tien jaar er daarom zo uit kunnen zien:

1. Ajax heeft de rol van Oranje overgenomen en speelt namens Nederland in de onafhankelijk van de KNVB, UEFA en FIFA georganiseerde Global Super League;
 
JaapDeGroot-22. De lijn van commerciële, mondiale publiekstrekkers à la TT Assen, Formule 1, Amstel Gold Race en KLM Open wordt doorgetrokken met onder meer vechtsportgala’s en e-sportcompetities in hallen en stadions;
 
3. Na het succes van de privaat georganiseerde Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles, besluit het IOC tot de oprichting van een nieuwe entiteit met drie partners: licentiehouders/eigenaren, coaches en atleten. Dit trio functioneert tijdens de Spelen en binnen de diverse competities als één geheel, maar wel met ieder z’n eigen rechten en plichten. Zoals nu bij het Amerikaanse honkbal en basketbal gebeurt;

"De scholen vormen een driehoek met de verenigingen (naschoolse opvang) en overheid (financiering en accommodaties)"

4. De scholen hebben een sleutelpositie bij bewegen en talentontwikkeling. Het is nog de enige plek waar de samenleving structureel invloed kan uitoefenen op de gezondheid en ambities van de nieuwe generatie. Dat leidt tot een Nederlandse variant van het Amerikaanse en Engelse model, waarbij de scholen een driehoek vormen met de verenigingen (naschoolse opvang) en overheid (financiering en accommodaties als schoolpleinen, zwembaden, gymzalen et cetera);

5. De overheid financiert Bewegend Nederland en faciliteert Topsport Nederland.

Ook in 2030 is dan iedereen weer blij.

Jaap de Groot werkt als sportjournalist, columnist en analist onder meer voor Het Parool en CNN.

« terug

Reacties: 1

bernard fransen
22-07-2020

Dag Jaap,

lees nu pas je mooie bericht van januari jl over sport en bewegen in 2030..

met name je afsluitende alinea over de sleutelpositie van het onderwijs - immers 'iedereen' moet door deze 'trein' is essentieel voor het realiseren van al die prachtige convenanten... kunnen we niet genoeg benadrukken  Er zijn ook al heel wat good practis ! Als we dan ook nog eens het lef hebben om net als het leren van een taal ook 'vitaal' als verplicht vak te gaan opnemen in het curriculum en ieder kind tevens toegang krijgt tot een sport- ( of cultuur-  ) vereniging.. dan 'verdienen' we het het 'geleende' miljard van zorg zo weer terug in een aantal jaren.. vr gr bernard     

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst