Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sporten en bewegen in 2029-Item

Het sportevenement van 2029 10 januari 2019

door: Arjen de Ruyter

Hoe de sport er in 2029 uitziet, hangt mede af van de visie en vernieuwingsdrang van de bestuurders die het de komende tien jaar voor het zeggen hebben. Maar ook een aantal externe factoren heeft invloed. Moet de definitie van sport de komende tien jaar worden herzien? Telt esport ook mee als sport? Esport gelinkt aan sport is volgens mijn definitie geen sport, maar heeft wel toekomst.

Het klimaat gaat een rol spelen de komende tien jaar. Duursportevenementen krijgen te maken met hogere temperaturen vroeger in het jaar. Het gevolg zal zijn dat in Nederland aanvangstijdstippen van evenementen naar voren verschuiven of eerder in het voorjaar of later in het najaar gaan plaatsvinden. Bekijk de lijstjes van temperatuurdagrecords en je schrikt hoeveel topnoteringen gemeten zijn deze eeuw. De gevolgen voor de bergsport zullen nog groter worden dan ze al zijn. Alpinisten krijgen, nog meer dan nu, te maken met routes die niet meer begaanbaar zijn door instabiel ijs dat normaal gesproken in de zomer niet ontdooit. Helaas heb ik dat zelf mogen ervaren in Oostenrijk. 

Naast de temperatuur gaat de wind ook een factor zijn. Extremen nemen toe. Dit resulteert in langere perioden zonder wind of extreem harde wind

Infrastructuur
Ook wintersport gaat de komende tien jaar veranderen. Hoeveelheden neerslag nemen toe (meer sneeuw), maar de vorstgrens gaat omhoog. Dit betekent dat het aantal lager gelegen pistes dat gebruikt kan worden, zal afnemen. Er zal dus infrastructuur (skiliften) moeten komen die de hoger gelegen skigebieden niet alleen voorziet van aanvoer van mensen, maar ook van afvoer. Dalafdalingen tot in het dorp of tot aan de parkeerplaats worden zeldzamer. 

XL1 ArjenDeRuyter-1 kopie.jpgNu al worden delen van gletsjers afgedekt in de zomer. Door de hogere temperaturen helpt kunstsneeuw voor de lager gelegen pistes ook niet. Het moet minimaal een paar graden vriezen voor kunstsneeuw. Dit heeft dus niet alleen effect op recreatieve skiërs en snowboarders, maar ook organisatoren van World Cups met doorgaans finishes in het dal moeten hiervoor een oplossing vinden.

Extremen nemen toe
Naast de temperatuur gaat de wind ook een factor zijn. Extremen nemen toe. Dit resulteert in langere perioden zonder wind of extreem harde wind. Het Gardameer was een zeer windzekere surfspot in de zomer. Door klimaatverandering verschuiven windsystemen doordat de drukverdeling anders is. De hoeveelheid wind op één van de meest windzekere surfspots van Europa neemt af. 

Sportevenementen in het algemeen lopen een hoger risico doordat er meer extreme windsnelheden gemeten worden. Bouwsels kunnen omwaaien of de veiligheid van deelnemers of publiek is niet meer gewaarborgd. Klimaatverandering heeft dus al invloed op de sport en dit zal alleen maar toenemen. 

In het wielrennen zien we de eerste voorbeelden van geïntegreerde minicamera’s. Dit zal in meer sporten worden doorgevoerd

Meer sport voor ouderen
Een andere factor is de vergrijzing. Het aantal beoefenaars van sporten die door ouderen te beoefenen zijn, zal toenemen. Onder andere wandelvoetbal, jeu de boules en wandelen zullen groeien. Of je dit ‘sport’ moet noemen, is een andere discussie, maar het is goed als mensen bewegen en sociaal actief zijn op hogere leeftijd. Impactsporten zoals contactsporten (bijvoorbeeld voetbal) en duursporten (onder andere hardlopen) waarbij een grote belasting op spieren en gewrichten plaatsvindt, zullen in absolute aantallen deelnemers afnemen.

XL1 ArjenDeRuyter-2 copyMinicamera's zullen geïntegreerd worden, zodat je als tv-kijker onderdeel bent van de actie. In het wielrennen zien we de eerste voorbeelden. Dit zal in meer sporten worden doorgevoerd. Je wordt dan onderdeel van de actie omdat je de sport kan beleven vanuit het gezichtsveld van de atleet. Een Go-Pro-ervaring, maar dan voor sporten waarbij de camera en accu nu nog te groot zijn.

Blessurepreventie
Een andere technologische vooruitgang is de ontwikkeling van sensoren die tijdens het sporten feedback geven over bijvoorbeeld je looppatroon. De units die data registreren zijn nu nog te groot, maar over tien jaar is het onderdeel van de bestaande smartwatches. Je krijgt dan bijvoorbeeld als hardloper een signaal als je paslengte of voetafwikkeling te ver gaat afwijken, waardoor de kans op blessures toeneemt. Met deze sensoren zouden blessures kunnen worden voorkomen.

Wat nooit zal veranderen, is dat sport de belangrijkste bijzaak in het leven blijft

Gezondheidswinst die sport moet gaan opleveren, gaat een hele grote rol spelen de komende jaren. We zullen de komende tien jaar een golf van motorisch onderontwikkelde twintigers krijgen die door hun slechte vaardigheden druk zullen zetten op de medische kosten. Nadat dit echt als een probleem is aangemerkt, zal er een kentering komen en zullen programma's vanuit de overheid worden opgelegd om kinderen meer te laten bewegen. Op deze manier gaan zij zich normaal motorisch ontwikkelen en wordt overgewicht aangepakt. Meer bewegen/ sporten is in combinatie met gezondere voeding de enige oplossing.

Maar wat nooit zal veranderen, is dat sport de belangrijkste bijzaak in het leven blijft. De emotie, verbroedering, trots, gevoel van eigenwaarde voor prestaties en opvoedende waarde zal nooit veranderen. Een gezond 2019 toegewenst!

Arjen de Ruyter heeft meer dan twintig jaar ervaring als marketing- en communicatiedeskundige met onder meer veel ervaring op het gebied van branding. Hij is sinds 2005 eigenaar van sportmarketingbureau 20Knots en sinds 2014 eigenaar/organisator van de Utrecht Science Park Marathon. Voor 2005 werkte hij onder meer bij Heineken waar hij ervaring opdeed als manager internationale sponsoring in onder andere het Champions League-voetbal.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst