Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sportcommunicatie-Item

Vrouwen doen het anders 11 juli 2017

door: Paul Kok

Van 16 juli tot en met 6 augustus vindt in Nederland het EK Voetbal voor vrouwen plaats. In de media wordt gesproken over de uitverkochte openingswedstrijd in Utrecht op 16 juli en veel belangstelling voor de andere wedstrijden van de Nederlandse dames. Inmiddels verschijnen de interviews met de speelsters. Hierbij staat de vraag hoe ver ze gaan komen overal centraal. Helaas. Want die focus is helemaal verkeerd voor de sporter. Niet de speculatie maar het spel moet centraal staan.

De Nederlandse dames zijn ingedeeld in een lastige poule met de Noren die in de vorige editie in de finale verloren van Duitsland. Maar een tweede plek in de poule biedt ook nog kans op de volgende ronde, dat geeft hoop. Met een sterk coach team, gesteund door routinier Foppe de Haan, hebben we allemaal stille hoop dat het ook voor Nederland een leuk toernooi gaat worden.

Ander spel
In een interessant interview met Foppe de Haan vorige week op Sport Knowhow XL gaat hij in op het spel van het Nederlandse vrouwenteam. Hij zegt daarin dat we er van uit moeten gaan dat voetbal door vrouwen een ander spel is. Net zoals dat in andere sporten het geval is. En zo is het. Het voetbalspel in vrouwenvoetbal is straks net zo spannend als bij een mannenwedstrijd. Maar wel anders: frisse meiden, weinig overtredingen en leuk spel.

De Haan zegt ook dat vrouwen vroeger over het algemeen matige trainers hebben gehad en daarom tactisch meer moeten bijspijkeren als ze verder willen komen. Dat is zorgelijk en roept eigenlijk om een nadere analyse. Hoe heeft zo iets kunnen gebeuren? 

Onmiskenbaar sterke opkomst van vrouwen
Het EK vrouwenvoetbal in Nederland zet de schijnwerpers op een belangrijke beweging van deze tijd: de onmiskenbaar sterke opkomst van vrouwen op vele terreinen. In elk geval in Nederland. In de sport presteren de vrouwen al enige tijd beter dan de mannen: kijk naar hockey, handbal, atletiek, volleybal, de paralympische sporten, zwemmen. 

"We realiseren ons niet half welke sterke emoties onze (ex-)topsporters losmaken in het buitenland"

En op andere vlakken ook. In de zorg (verpleging, huisartsen en medisch specialisten), het onderwijs en de juridische beroepen domineren zo langzamerhand de vrouwen. Sinds 2006 zijn er aan de Nederlandse universiteiten ook meer vrouwelijke dan mannelijke studenten. De vraag is of dit het resultaat is van de lang geleden ingezette emancipatiebeweging dan wel het resultaat van de manier waarop vrouwen hun ambities en werkzaamheden en sporten met succes uitvoeren.

En dat past goed in het beeld dat in het buitenland over Nederland bestaat: anders doen, grenzen verleggen, vernieuwing, stabiliteit, creativiteit, sfeer. En sport. Op sportgebied blijft Nederland enorme indruk maken. En Nederland beschikt over een grote hoeveelheid internationaal zeer bekende sporters en sportsters. 

Maar we realiseren ons niet half welke sterke emoties onze (ex-)topsporters losmaken in het buitenland. De manier waarop Nederlanders de sport bedrijven appelleert ook weer aan grenzen verleggen en vernieuwing (Fannie Blankers-Koen, Faas Wilkes, Johan Cruijff, Dafne Schippers, Mark Lammers (ex-coach nationale hockeyteams), Epke Zonderland).

"Er zal vast geld van de belastingbetalers in dit toernooi zitten. Een belangrijke aanleiding om werk te maken van de ‘publieke zaak’ rond dit soort sportevenementen"

Gemiste kans
Op de website en in alle informatie over het EK voetbal voor vrouwen komt niets naar voren waarmee Nederland - in lijn met het beeld dat over het land bestaat in het buitenland - verdieping kan geven aan het fenomeen vrouwenvoetbal en de sterke opkomst van vrouwen op vele vlakken. Dit is toch een uitgelezen moment om de aandacht te vestigen op de manier waarop vrouwen hun ambities, taken en sporten uitvoeren of aan de wenselijkheid in de toekomst jongens en meisjes, mannen en vrouwen meer samen te laten sporten in plaats van gescheiden?! Een gemiste kans. Er zal vast geld van de belastingbetalers in dit toernooi zitten. Een belangrijke aanleiding om werk te maken van de ‘publieke zaak’ rond dit soort sport evenementen. 

Anders.Beter.
'Bij vrouwen wordt meer overlegd, mannen zijn directer en zakelijker… Ze zijn veel opener, leergierig…' zegt De Haan in het eerder genoemde interview. 'Ze accepteren meer van de scheidsrechter en het aantal overtredingen is de helft van die in een mannenwedstrijd', voegt hij daaraan toe. Als dat anders is, dan zeg ik: ook beter.

Het is onvermijdelijk dat ook het tactisch inzicht in het vrouwenvoetbal sterk gaat verbeteren waardoor de aantrekkelijkheid voor de kijkers toeneemt. En zo zal de sportwaarde van het vrouwenvoetbal sterk gaan stijgen. 

"Er zal eerst een kaderwet Sport moeten komen zodat de overheid zelf weet op welke manier zij de sport als publieke zaak kan en moet aanpakken"

Publieke zaak
De overheid zou er goed aan doen om de organisatoren van internationale toernooien de opdracht te geven bij te dragen aan de publieke zaak door hun evenement aan te grijpen om aandacht te besteden aan voor de hand liggende en gerelateerde maatschappelijke onderwerpen tijdens hun evenement. Bijvoorbeeld over de te verwachten toename van het gezamenlijk sporten met jongens en meisjes, mannen en vrouwen. Vrijwel ieder internationaal toernooi in Nederland krijgt publiek geld, dus daar ligt ook het directe verband. Maar daarvoor krijgt Nederland te weinig terug uit oogpunt van de publieke zaak.

Om zover te komen zal er eerst een kaderwet Sport moeten komen zodat de overheid zelf weet op welke manier zij de sport als publieke zaak kan en moet aanpakken.

Paul Kok (1956) is strategy director bij Hill+Knowlton Strategies en leader van de sportcommunicatie practice, die werkt voor diverse sportbonden, sportorganisaties, sportsponsors  en sportmerken. Motief is verbetering van de slechte woordvoering in de sport en sportsponsoring. Motto: Je moet schieten, anders kan je niet scoren. Voor meer informatie: paul.kok@hkstrategies.com

« terug