Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sportbesturen in de praktijk-Item

De toekomst voorspellen 2 februari 2021

door: Thomas Bosman

Twee weken geleden was ik de hele dag bezig met het modelleren van verschillende scenario’s met aandelen, opties en de rentestand voor een eindtentamen wat eraan zat te komen. Een week later was ik bezig met beleidsvraagstukken voor schadeverzekeringen. De gemene deler? Het kunnen doen van degelijke voorspellingen. Als mensen dan ook aan mij vragen, wat econometrie nou precies is, antwoord ik vaak: toekomst voorspellen. Dit is eigenlijk een leugen. Wat econometristen hoofdzakelijk doen is risicoanalysen maken. Is de kans groot dat we van een verwachte koers gaan afwijken? Toen ik als jeugdbestuurslid bij de KNHS begon en een kennismakingsronde deed langs het management, gaf één van de MT- leden mij mee dat sport over emotie gaat. En dat niet altijd alles per se vanuit een financieel-economisch oogpunt bekeken wordt.

Nu, ruim acht maanden na mijn introductie binnen het KNHS-bestuur is de wereld totaal veranderd. En op een manier die ook econometristen niet hadden voorspeld. En nog steeds is de nabije toekomst extreem onvoorspelbaar. In november was er een KNHS-ledenraadsvergadering. Daar drukte de ledenraad het bestuur op het hart om alles op alles te zetten om de nationale breedtesportkampioenschappen door te laten gaan in februari/maart. 

“In de ochtend ben ik thuis aan het studeren, in de middag ben ik thuis aan het werk en rond 16.30 uur eindigt de dag en ga ik paardrijden”

‘We varen op zicht’
Het bestuur deed niet anders dan dit onderschrijven. Na een toch wel redelijk waardeloos outdoorseizoen, zou het toch prachtig zijn als we het indoorseizoen in het voorjaar van 2021 mooi konden afsluiten. Sterker nog, we dachten begin december nog dat we vanaf 14 december weer ‘meetmomenten’ konden organiseren. Dit zijn een soort beoordelingsmomenten waar KNHS-leden op een paardensportlocatie voor een jury een dressuurproef of parcours kunnen rijden, met louter een trainingsdoeleinde. Niets was minder waar: notabene op de avond van 14 december kondigde de premier een lockdown aan. Zoals Rutte het regelmatig formuleert: we varen op zicht. En dat zicht strekt nauwelijks verder dan twee weken.

SportbesturenInDePraktijkTBtoekomst-1Ondanks dat er geen wedstrijden zijn blijven paarden voor veel eigenaren en/of ruiters een constante factor, ook in deze tijd. Mijn dagen zijn redelijk overzichtelijk. In de ochtend ben ik thuis aan het studeren, in de middag ben ik thuis aan het werk en rond 16.30 uur eindigt de dag en ga ik paardrijden. En op het moment dat ik op het paard stap, verdwijnen alle problemen van de wereld even. En ik ben niet de enige die dat ervaart, paardensport heeft in die zin iets magisch. En paarden hebben iedere dag beweging nodig. Dus de paardensport heeft in die zin nooit stil gestaan.

Er waren misschien geen wedstrijden, maar bijna iedereen heeft individueel gewoon doorgereden. En dat heeft heel veel mensen goed gedaan in deze tijd waarin we toch veel aan huis gekluisterd zaten. Sport blijft psychisch en fysiek heel gezond, zeker nu. En in ons geval geldt dat voor mens en dier.

Ritme
Een sportief hoogtepunt dat nog steeds op de agenda staat zijn de Olympische Spelen Tokyo 2020, nu dus Tokyo 2021. Ze zouden nog maar enkele maanden van ons verwijderd moeten zijn. De overtuiging dat het evenement dit jaar plaats gaat vinden is groot, maar de vorm staat nog lang niet vast. Wij hopen natuurlijk van harte dat we hier mooie sport gaan beleven. Ook al is de voorbereiding voor onze topruiters misschien niet ideaal. Veel grote wedstrijden zijn dit seizoen afgelast, dus het is lastig om de paarden - en de ruiters zelf ook - in het goede ritme te krijgen.

“Wij hopen onze leden toch een beetje te stimuleren om te blijven leren en te sporten in deze tijd”

Voor de ruiters in de breedtesport proberen we in deze tijd educatieve faciliteiten aan te bieden. Wij hebben al een tijdje een online masterclassplatform waar ruiters een tiendelige serie kunnen afnemen waarin ze verschillende masterclasses krijgen van onze bondscoaches en toptrainers. Om al onze betalende startpashouders nog een dienst te kunnen bieden in deze tijd, hebben zij allemaal zo’n masterclass cadeau gekregen. Ook hebben we al een aantal jaren een zogenaamde KNHS College Tour. Tijdens deze evenementen komt er een gastspreker/expert een interactief seminar geven op ons eigen Nationaal Hippisch Centrum, voor een volle tribune. We hebben dit veranderd in een online seminar. Het concept is hetzelfde, het publiek kijkt vanuit huis mee. Zo hopen wij onze leden toch een beetje te stimuleren om te blijven leren en te sporten in deze tijd.

Goed voor elkaar blijven zorgen
Ondanks dat er misschien wel een stip op de horizon staat, richting de zomer, maak ik mij grote zorgen. Ik merk dat steeds meer mensen en bedrijven het zwaar hebben. En ook de sportbonden. Het is nu juist belangrijker dan ooit dat we elkaar steunen. Uiteindelijk heeft iedereen er baat bij dat bedrijven én sportbonden zo goed mogelijk uit deze crisis komen. In het geval van de paardensport heeft iedereen baat bij een goed functionerende gezonde sportbond, de KNHS. De paardenwereld is een kwetsbaar ecosysteem. Bepaalde onderdelen worden nu hard geraakt, andere minder. We moeten er samen voor zorgen dat het ecosysteem nog goed functioneert straks. Dat gaat over fokkers, dierenartsen, hoefsmeden, maneges, verenigingen, handelsstallen, de KNHS en nog veel meer. Hoewel het voor econometristen lastig is om te voorspellen hoe de toekomst eruit ziet, is het niet lastig om te voorspellen dat de toekomst erg zwart gaat zijn als we nu niet goed voor elkaar blijven zorgen.

Thomas Bosman (1999) is jeugdbestuurslid bij de KNHS en is vierdejaarsstudent Econometrie en Operationale Research aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast werkt hij voor een grote Amerikaanse barbecuefabrikant en heeft hij een eigen bedrijfje dat websites bouwt voor voornamelijk starters en ZZP’ers. Ook geeft hij doordeweeks bijlessen wiskunde en economie aan middelbare scholieren. Verder is hij ook bestuurslid bij paardensportvereniging PV Midland te Utrecht. Thomas Bosman is ook actief in de springsport, met zijn eigen paard en met een paard in eigendom van een fokker. Hij doet regelmatig mee met springwedstrijden in het weekend. Als zijn agenda het toelaat, bezoekt hij hengstenkeuringen, internationale wedstrijden en kampioenschappen.

SportbesturenInDePraktijkTBtoekomst-2

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst