Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sportarchitectuur-Item

Nieuw clubgebouw hockeyclub Tilburg in bosrijke omgeving 7 oktober 2014

Op 30 augustus jl. heeft hockeyclub Tilburg haar nieuwe clubhuis - dat al eerder in april in gebruik was genomen - officieel geopend. Het clubhuis bevindt zich midden in de bosrijke omgeving van de Oude Warande, een 18e eeuws in barokke stijl aangelegd park, gelegen ten zuiden van de spoorlijn Tilburg-Breda. Het clubhuis is ontworpen door Hooper Architects. Zij kregen de opdracht na een voorselectie en een 'prestatieronde' nadat eerder dertig bureaus zich hadden aangemeld voor het ontwerp.

De architect heeft voor zijn ontwerp gekozen voor warme, natuurlijke kleuren en materialen (zoals bijvoorbeeld gelamineerd hout). In het souterrain zijn de diverse kleedruimten voor zowel spelers als scheidsrechters, alsmede een grote lockerruimte ondergebracht. Daarnaast bevinden zich twee vergaderruimten en twee ruimten voor fysiotherapie.

Op de begane grond komt men vanuit de entree direct in de grote open clubruimte, met een centrale bar. Rondom en in het verlengde van deze bar, tegen de transparant opgezette buitengevel, zijn ‘zitnissen’ gecreëerd. Deze zijn gescheiden door lage, open meubelen. In deze meubelen kunnen na de wedstrijden de tassen van de sporters worden geplaatst. Nagenoeg alle nissen hebben door de grote raampartijen vrij uitzicht over de terrassen en daarmee over een groot deel van de hockeyvelden.

Subsidies provincie en gemeente
Het complex van HC Tilburg beschikt over drie watervelden, drie semi-watervelden, één zandveld, twee mini-velden en negen jeu de boules-banen. De nieuwe accommodatie is gerealiseerd met subsidie van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg. Dit gemeenschapsgeld komt op verschillende wijzen ten goede aan de samenleving. De bedoeling is namelijk om het complex zoveel mogelijk te gebruiken, ook buiten HC Tilburg om. Beoogde andere gebruikers zijn hockeybond, diverse partners, sponsors, maatschappelijke organisaties en scholen.

Daarnaast heeft HC Tilburg de reeds bestaande clubcampagne 'Respect the Rules' ter gelegenheid van de opening van het nieuwe clubhuis uitgebreid tot 'Respect the Rules of Nature'. Met als doel om respectvol om te gaan met de bosrijke omgeving van het nieuwe complex en die permanent schoon te houden. Ambassadeur van die uitgebreide campagne is 'de eekhoorn', die niet toevalligerwijs ook in het logo van de club terug te vinden is. Aan de bomen rondom de accommodatie zijn verschillende nestkastjes en voederbakken opgehangen en gefinancierd door een speciale 'crowdfunding' worden de dieren door de Tilburgse hockeyclub bijgevoederd.

De realisatie en ingebruikname van de nieuwe accommodatie is een mijlpaal in de nog zo jonge historie van HC Tilburg. De club is immers pas in 2011 ontstaan, na een fusie tussen TMHC Tilburg en TMHC Forward. De fusieclub telt inmiddels zo'n 2.450 leden, waarmee het tot de vijf grootste hockeyclubs van Nederland behoort.

Voor een mooie, kleurrijke impressie van het Hofbad klik hier

Object: nieuw clubgebouw HC Tilburg
Ontwerp: Hooper Architects
Bouwkosten: € 7,1 miljoen
Ingebruikname: april 2014
Officiële opening: 30 augustus 2014

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst