Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sportarchitectuur-Item

Hofbad in de wijk Ypenburg visitekaartje voor Den Haag 26 augustus 2014

Eind 2012 is in Den Haag - in de wijk Ypenburg - het eerste overdekte vijftigmeter wedstrijdbad in gebruik genomen. Het Hofbad is een multifunctioneel zwembad met naast het wedstrijdbad een instructiebad, een recreatiebad met een glijbaan en wildwaterkreek en een peuterbad. Het wedstrijdbad bevat een aantal springplanken en duiktorens tot een hoogte van vijf meter en een tribune met vijfhonderd zitplaatsen.

Als je het Hofbad voor het eerst ziet, valt aan de buitenkant vooral de geschubde huid van het gebouw op. Hiermee hebben de architecten subtiel willen verwijzen naar de zwemactiviteiten die binnen plaatsvinden.

Verder is de constructieve hoofdopzet van het zwembad - met hoofdliggers en dwarsspanten - uitgewerkt als een soort borstkas of - letterlijker - een ruggengraat met ribben. Van het grote wedstrijdbad tot de kleine baden voor kinderen is dit principe doorgevoerd, waarbij de maatvoering telkens aan de functionele vereisten is aangepast. Deze hoofdopzet garandeert in de woorden van de architecten 'een ritmische geleding van de ruimte en een heldere, overzichtelijke structuur, mede door de natuurlijke lichtinval en de vele zichtlijnen die de activiteiten met elkaar en het gebouw met de omgeving verbinden'. Ofwel, in gewone mensentaal: de architect heeft ervoor gezorgd dat alle afzonderlijke baden onderling goed zichtbaar zijn.

Ook vanuit milieuopzicht is het Hofbad een bijzonder gebouw. Door de hoogwaardige isolatie, de energieopwekking op het dak (dat bedekt is met vegetatie) en een extreem duurzame installatie is het zeer energie-efficiënt; de watertemperatuur wordt constant op een dusdanige temperatuur gehouden dat er zo min mogelijk warmteverlies is.

Het Hofbad wordt naast recreatieve doeleinden gebruikt voor nationale en internationale zwem-, duik- en waterpolowedstrijden en kent als vaste gebruikers onder meer de verenigingen Haagse Watervrienden, Hofspetters, Racing Club en Zwem- en Polovereniging DES.

Voor een mooie, kleurrijke impressie van het Hofbad klik hier

Object: Hofbad
Ontwerp: VenhoevenCS architecture+urbanism
Opdrachtgever: OCenW gemeente Den Haag
Bruto vloeroppervlak: 9500m2
Bouwperiode: 2010-2012
Ingebruikname: 12 oktober 2012
Artikel in 'Sportief Den Haag' (nr. 5 - 2010): klik hier
Item in NOS Journaal (april 2014): vanuit het Hofbad presenteerde de KNZB een nieuwe zwemmethode

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst