Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sportarchitectuur-Item

Landstede Sportcentrum: lichtend voorbeeld van geslaagd hergebruik oud gebouw 3 juni 2014

Het in 2010 in Zwolle geopende Landstede Sportcentrum is een voorbeeld van architectonisch fraai hergebruik van een bestaand, oud, niet meer gebruikt gebouw dat stamt uit de jaren zeventig. Het gaat om het voormalige kantoorgebouw met opslaghal van de Centrale Inkoop voor de Nederlandse Gemeenten dat een complete metamorfose heeft ondergaan. Het hele gebouw is gestript, alleen de buitenmuren zijn blijven staan. Deze vormen de basis van het huidige 'Theater van de Sport'. De oude opslaghal is nu het sporthart van de accommodatie, de overige ruimte is getransformeerd tot les- en kantoorruimten voor opleidingsinstelling Landstede die ook in de sportaccommodatie gevestigd is.

Iedereen die het Landstede Sportcentrum vanaf de grote parkeerplaats nadert ziet meteen de opvallende vliesgevel, dat een mooi kleurenspel van hellende en schuin aflopende vlakken vormt. Binnengekomen valt meteen de hoeveelheid licht en ruimte op; deze accommodatie is gemaakt om als het moet zonder problemen grote stromen bezoekers tegelijkertijd door te laten. En dat is ook nodig, bijvoorbeeld als de heren of dames van Landstede Basketbal of Landstede Volleybal hun thuiswedstrijden spelen in de centrale, grote sporthal.

De sportvloer van die hal is twee meter beneden het vloerpeil verdiept aangebracht, waardoor de accommodatie aanvoelt als een heuse arena in een modern jasje. Aan drie zijden zijn er ruime tribunes waarvan eentje via hardglazen schuifwanden toegang verschaft tot de grote businessruimte waar congressen en andere bijeenkomsten georganiseerd worden.

Bioscoopstoelen
De toeschouwers kijken naar de topwedstrijden op comfortabele bioscoopstoelen. Dat danken zij aan het bedrijf Desarc concept & design uit Arnhem dat verantwoordelijk was voor de vormgeving van het interieur van het Landstede Sportcentrum en zich daarbij heeft laten inspireren door voorbeelden in binnen- en buitenland. Zo is het luxueuze Yankee Stadium - het honkbalstadion van de New York Yankees - nauwlettend bestudeerd zitten de toeschouwers net als in het stadion van FC Groningen dicht op het veld zitten.

Naast de genoemde centrale topsporthal en businessruimte zijn er in het Landstede Sportcentrum nog twee sporthallen, een fitnessruimte, kantoorruimte voor sport(medisch)gerelateerde organisaties, diverse vergaderruimtes, een danszaal, diverse vergaderruimtes en een restaurant. Het geheel vormt een echt multifunctioneel sportcomplex dat gebruikt wordt voor verschillende doeleinden en waar - mede door de transparante vormgeving met veel glas - makkelijk ontmoetingen plaatsvinden tussen onderwijs en werkveld, breedtesport en topsport.

Koppeling met onderwijs
Daarmee is het Landstede Sportcentrum geschikt voor het onderbrengen van zowel grote sportevenementen als zakelijke bijeenkomsten. Bij alle activiteiten die in het Landstede Sportcentrum plaatsvinden, speelt de koppeling met onderwijs een belangrijke rol. Zo kunnen studenten worden ingezet bij de begeleiding en organisatie van evenementen, de catering en kunnen sportactiviteiten worden begeleid door studenten Sport & Bewegen. Zodoende is het Landstede Sportcentrum één grote leer-werklocatie voor studenten.

Voor een mooie, kleurrijke impressie van het Landstede Sportcentrum klik hier

Object: Landstede Sportcentrum
Ontwerp: Wind Architecten Adviseurs
Projectomvang: BVO 7.500 m²
Oplevering: 2010
Artikel in 'Business' (nr. 5 - 2010): klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst