Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sportarchitectuur-Item

Opvallend vormgegeven sportcentrum in Almelo 13 mei 2014

De inwoners van Almelo zijn sinds 2010 de trotse gebruikers van het opvallend vormgegeven IISPA (Internationaal Indoor Sportcentrum Almelo). Ontwerpbureau Koppert + Koenis (inmiddels Slangen + Koenis geheten) won er destijds de Twentse Vastgoedprijs mee.

Het complex is volledig opgebouwd uit aan sport gerelateerde functies. Het bevat onder meer een breedtesporthal voor de Almelose sportverenigingen en het bewegingsonderwijs en er is plaats voor 200 toeschouwers. Verder heeft het IISPA een topsporthal waar (inter)nationale wedstrijden in gespeeld kunnen worden met 1.500 toeschouwers die kunnen plaatsnemen op mobiele uitschuifbare tribunes. Deze hal voldoet aan alle internationale eisen.

Turnen
Ook voor de turnsport is het IISPA zeer geschikt. Zo bevat het complex een turnhal met vaste toestellen bedoeld voor gebruik door plaatselijke en regionale turnverenigingen. Voor de turnsters van BOSAN/TON/Almelo is er een aparte hal, die bovendien volledig ter beschikking staat van de (top)turnsters van de Stichting Topturnen Oost Nederland. Deze hal fungeert daarnaast als Nationaal Talenten Centrum voor de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU).

Het Almelose sportcomplex telt verder liefst twintig kleedkamers, en er is zowel een fitness- als massageruimte. Wedstrijden kunnen worden bekeken vanaf de tribunes maar ook vanuit een VIP-ruimte. Ook beschikt de IISPA over verschillende vergader-, pers-, wedstrijdleiding- en kantoorruimten en uitgebreide horecafaciliteiten en bevindt er zich op de begane grond een sportmedisch centrum. Op de eerste verdieping zijn er studie- en werkruimten.

Zien sport, doet sporten
Door de beperkte ruimte op het kavel hebben de ontwerpers ervoor gekozen om de grote sportvolumes splitlevel ten opzichte van elkaar te plaatsen, deels onder maaiveld. Hierdoor ontstaat er interactie tussen de verschillende sporten en sportbeoefenaars, met als filosofie 'zien sporten, doet sporten'.

In totaal verblijven er tijdens grote evenementen regelmatig meer dan 2.500 personen tegelijkertijd in het gebouw. Vanwege die grote publieksstroom is er gekozen voor een zogeheten 'overdimensionering' - onder meer in de vorm van hele brede trappen - waardoor bij evenementen pieken goed opgevangen kunnen worden.

De buitengevel hebben de ontwerpers voorzien van een grafische tekening als structuur en deels als perforatie waardoor het gebouw als het ’s avonds donker wordt als het ware transformeert en opgloeit.

Voor een mooie, kleurrijke overzichtsfoto van IISPA klik hier

Object: IISPA (Internationaal Indoor Sportcentrum te Almelo)
Ontwerp: Koppert + Koenis (inmiddels Slangen + Koenis)
Projectomvang: BVO 10.500 m²
Projectkosten: ca. € 18.000.000
Oplevering: 2010

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst