Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sportarchitectuur-Item

T-Kwadraat: een vierkante monoliet met schijnbaar willekeurig gestrooide ovale ramen 6 mei 2014

Sinds 2009 staat er in het zuiden van de stad Tilburg - in het gebied Stappegoor - het moderne sportcomplex T-Kwadraat. Het bestaat uit een (top)sporthal, fitnessruimte, klimcentrum, sportmedisch centrum, horeca- en businessruimten en kinderopvang. De Ireen Wüst IJsbaan met een professionele 400 meter ijsbaan en een 30x60 meter ijsvloer maakt de moderne accommodatie compleet.

T-Kwadraat is in samenwerking met Van Hoogmoed Architecten ontworpen door Bo.2 architectuur en stedenbouw. Dit laatste bureau wilde het project tot een herkenbaar centrum maken, waar de wijk Stappegoor met haar hogescholen, kantoren, woningbouw en vele sportfuncties rond zou kunnen opbloeien. Het sportpaleis vormt een intermediair tussen de grootschalige woongebouwen en megabioscoop enerzijds en de sportvelden en grondgebonden woningen anderzijds.

Monoliet
Het gebouw oogt als een vierkante monoliet met schijnbaar willekeurig gestrooide ovale ramen. De architectenbureaus hebben de gevelplaten een patroon gegeven, gebaseerd op het logo van de gemeente Tilburg: de letter T.

De sporthal is ‘ingepakt’ in het overige programma. De ruimtes worden met elkaar verbonden via een gebouwhoge vide, door de architecten 'gorge' genoemd (Frans voor kloof). Deze gorge kan worden overgestoken met loopbruggen en hij biedt doorzichten van de hal naar de omringende ruimten. Dit is tevens de plek waar alle functies in het gebouw samenkomen.

Erkenning voor ontwerp
Het ontwerp van Sportpaleis T-kwadraat kreeg vlak na de oplevering een groot compliment. Het werd uitgeroepen tot 'BNA Gebouw van het Jaar 2010 Regio Zuid' (BNA staat voor Branchevereniging Nederlandse Architecten). De jury noemde het een 'pittig, stimulerend en verrassend gebouw dat direct uitnodigt tot sporten'.

Voor een mooie, kleurrijke overzichtsfoto van T-Kwadraat klik hier

T-Kwadraat in cijfers
Tribunecapaciteit: 1500 plaatsen
Vloeroppervlakte: 3000 m2 (50x60m)
Belijningen voor de volgende sporten:
• volleybal (6 velden)
• centre court volleybal (2 velden)
• zaalvoetbal (2 velden)
• handbal (2 velden)
• korfbal (2 velden)
• badminton (21 velden)
• basketbal (2 velden)
• centrecourt basketbal (2 velden)
• tennis (3 velden)
• hockey (2 velden)


Object: Sportcomplex T-Kwadraat
Ontwerp: Bo.2 architectuur en stedenbouw
Opening: 2009

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst