Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sportarchitectuur-Item

Turnzaal Nieuw Welgelegen: golvende dakrand als eyecatcher 25 maart 2014

Ontwerp een turnzaal zonder ramen. Dat was de bijzondere opdracht die NL Architects kreeg. De turnzaal moest onderdeel gaan uitmaken van sportcentrum Nieuw Welgelegen in Utrecht. Het resultaat: een prachtige turnzaal, opgeleverd eind 2011. Turn4U - de overkoepelende vereniging van vier Utrechtse turnverenigingen - maakt er nu gebruik van.

Waarom mocht de nieuwe turnzaal geen ramen hebben? Omdat ze bij 'serieuze' trainingen en wedstrijden de sporters te veel contrast en afleiding bezorgen. Bovendien zou dan de kans op inbraak minder groot zijn. En ten slotte hebben turnzalen met ramen vaak last van gluurders...

Sculpturaal aanzicht
Geen ramen dus, maar wat daglicht in de zaal was wel prettig zijn. Om dat te realiseren heeft NL Architects de gevel aan de bovenzijde als het ware omgebogen, de 'huid' van het gebouw is aan de bovenzijde iets ‘afgepeld’. Door die lichte buiging is een opening tussen de dakranden en de muren ontstaan. Hierdoor valt licht binnen dat de hal in wordt gekaatst. Aan de buitenzijde heeft het gebouw door de golving een sculpturaal aanzicht gekregen.

Bijkomend voordeel van dit bijzondere ontwerp: de vaak sombere sfeer van turnhallen is er door vermeden, de vondst van de architect is nu een echte eyecatcher geworden. Turn4U - de overkoepelende vereniging waarin de turnverenigingen DOO/K&V, Fraternitas, Longa en Sport Vereent participeren - maakt sinds eind 2011 dankbaar gebruik van de zaal.

Voor een mooie, kleurrijke overzichtsfoto van Turnzaal Nieuw Welegen klik hier

Object: Turnzaal Nieuw Welgelegen
Ontwerp: NL Architects
Opening: 23 september 2011

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst