Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sportarchitectuur-Item

Oostelijk Zwembad in Rotterdam | Minutieus opgeknapte zwemparel heropend 18 maart 2014

Afgelopen februari werd het Oostelijk Zwembad - het oudste zwembad van Rotterdam - heropend. Het was anderhalf jaar gesloten geweest voor publiek, vanwege een hoognodige renovatiebeurt. In dit geval kan je beter spreken van 'restauratie', aangezien het zwembad - aangewezen als een rijksmonument - een heus staaltje van hoogstaande architectuur mag worden genoemd.

Het Oostelijk Zwembad uit de Rotterdamse wijk Kralingen stamt uit 1932 en is ontworpen door architect Foeke Kuipers, een leerling van Berlage.  Een ander gebouw dat Kuipers ontworpen heeft staat vlakbij de Amsterdamse Dam: het Clubgebouw van de Industrieele Club 'Industria'. Het Oostelijk Zwembad werd tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog deels verwoest. Gelukkig kon een deel ervan blijven behouden, de entree werd in 1954 herbouwd.

De recentelijke restauratie werd toevertrouwd aan Wout Putter, die ook het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel gerestaureerd heeft. Om aan de juiste materialen te komen, werd half Europa afgereisd. Zo komen de geperste glazen stenen die het buitenlicht moeten filteren uit Frankrijk en Engeland.

Een echt piece de résistance vormden de duizenden tegeltjes in het bad, op de vloer en tegen de wanden. De oorspronkelijke tegeltjes kwamen uit de Balkan, maar daar bleken ze niet meer te krijgen. En Nederlandse fabrikanten durfden het niet aan om de tegeltjes na te maken of hadden andere grote opdrachten. Uiteindelijk kwam restauratiearchitect Putter voor de tegels uit bij een fabrikant in Hongarije. Naast de al genoemde landen deed hij ook Noorwegen aan, om daar de juiste grijze natuursteen voor de badrand te vinden. Deze steen bleek overigens dezelfde te zijn als van de trappen van de NS-stations. Alle reizen en het precisiewerk verklaren de totale kosten van de restauratie: tien miljoen euro.

De gebruikers - waaronder buurtbewoners, scholieren en mariniers van de Van Ghentkazerne - zijn blij met de minutieus opgeknapte zwemparel. In Rotterdam hebben ze trouwens de smaak te pakken, want in Rotterdam-Noord is nu het Van Maanenbad uit 1936 - ook een rijksmonument - aan de beurt voor een grondige restauratie. Deze operatie zal een jaar duren.  

Voor een mooie, kleurrijke overzichtsfoto van het Oostelijk Zwembad klik hier

Object: Oostelijk Zwembad in Rotterdam
Ontwerp: Foeke Kuipers (1932)
Restauratie: Wout Putter, samen met Stephan Ligtvoet
Heropening: 24 februari 2014
Voor meer informatie: klik hier
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst