Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sportarchitectuur-Item

Sportcomplex Koning Willem-Alexander | Majestueus Huis voor de Sport in Hoofddorp 4 maart 2014

In Hoofddorp - aan de zuidkant van Floriande en grenzend aan het toekomstige Park21 - wordt op 8 maart Sportcomplex Koning Willem-Alexander geopend. Dit grootschalige en multifunctionele sportcomplex bestaat uit een sporthal met 1.500 tribuneplaatsen, een turncentrum, vier zwembaden - waarvan één wedstrijdbad met vierhonderd tribuneplaatsen - en aanvullende voorzieningen zoals horeca, fitness en kinderopvang.

Sportcomplex Koning Willem-Alexander krijgt vele gebruikers. Zo zullen scholen uit Floriande en sportverenigingen uit de gemeente Hoofddorp er gebruik van maken. Het nieuwe sportcentrum zal echter ook geschikt zijn voor het houden van sportwedstrijden op het hoogste nationale niveau en voor Europese clubontmoetingen. De voorzieningen worden zo uitgevoerd dat ze voor turnen en ritmische gymnastiek en synchroonzwemmen optimaal geschikt zijn als trainingsfaciliteit.

Afmetingen
Sporthal
De sporthal meet 32 x 53 m en bevat een turncentrum van 1.380 m2; de vrije ruimte is circa 13 meter hoog.

Zwemmen
Het wedstrijdbad is 21 x 25 m groot en heeft 400 tribuneplaatsen. Het recreatiebad is 650 m2 en heeft twee glijbanen (waarvan één van 63 meter lang) en interactieve speeltechnieken. Verder is er een waterspeeltuin/peuterbad van 200 m2, een combinatiebad van 15 x 25 m en een doelgroepenbad van 10 x 20 m.

Daarnaast komt er in het sportcentrum een ruime sauna met 2 saunacabines (Finse en Infraroodsauna), stoomcabine, hot whirlpool voor minimaal twaalf personen en een zonnestudio.

Horeca
De horecaruimten zijn in het centrale deel van het complex, verdeeld over twee verdiepingen, gesitueerd. In het recreatieve deel van het zwembad is een horeca-terras met uitgiftebalie, waar men tijdens het zwemmen terecht kan. De hoofdfunctie wordt verder aangevuld door twee uitgiftepunten, verspreid over het complex, die kunnen worden ingezet bij evenementen met grote publieke belangstelling.

Overig gebruik
Het nieuwe sportcentrum kan gebruikt worden voor beurzen, congressen, vergaderingen en feesten.

Duurzaamheid
Sportcomplex Koning Willem–Alexander is zo ontworpen dat het dertig procent duurzamer wordt dan de norm die in het bouwbesluit is vastgelegd. Een combinatie van duurzame technieken en materialen moet dit mogelijk maken. Zo is er vergaande isolatie doorgevoerd in het dak, de vloer, de gevel en de kelder. Eveneens wordt er gebruik gemaakt van bufferputten, die het vuilwater van douches en de overloopgoten ondergronds opvangen, zodat dit gereinigd en hergebruikt wordt. De manier waarop met afvalwater wordt omgegaan, levert niet alleen een besparing in water op, maar ook in energie. Het ‘oude’ water wordt bijvoorbeeld langs nieuw, schoon douchewater geleid om het alvast op te warmen voor gebruik.

Van de energie die nodig is om het complex draaiende te houden, wordt minimaal tien procent in het gebouw worden opgewekt, onder meer door het gebruik van warmtepompen. De zonnepanelen op het dak beslaan zo’n 1.800 vierkante meter. Gezamenlijk zijn zij goed voor 300.000 kWh per jaar, wat vergelijkbaar is met de jaarlijkse energieconsumptie van zo’n negentig huishoudens. Deze energie wordt direct gebruikt binnen het complex. Om de energiebehoefte zo laag mogelijk te houden, is er onder andere een uitgebreid lichtplan met LED-verlichting ontwikkeld, wat volgens betrokkenen tot op heden niet gebruikelijk was voor sporthallen en zwembaden.

Voor een visuele, kleurrijke impressie van 'Sportcomplex Koning Willem–Alexander' klik hier

Object: SportcomplexKoning Willem–Alexander
Ontwerp: Slangen + Koenis architecten
Opening: 8 maart 2014
Voor meer informatie: klik hier
« terug

Reacties: 1

Jeroen MW van Dijk
02-01-2018

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst