Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Sportarchitectuur-Item

'The Couch' | Spectaculair tennisclubhuis op IJburg 31 maart 2016

'Beste Gebouw van het Jaar' is de belangrijkste jaarlijkse architectuurprijs van Nederland. Voor 2016 zijn acht gebouwen over drie categorieën genomineerd die kans maken om er met de prijs vandoor te gaan.

In de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie:
•    De Hallen Amsterdam van Architectenbureau J. van Stigt bv;
•    Het Noorderparkbad in Amsterdam van de Architecten Cie;
•    Klein Wetsinge in Winsum van Jelle de Jong architekten.

In de categorie Stimulerende Omgevingen:
•    Plus Ultra op de Wageningen Campus van Wiegerinck architectuur stedenbouw;
•    KWR in Nieuwegein van architectenbureau cepezed.

In de categorie Identiteit & Icoonwaarde:
•    McDonald’s in Rotterdam van mei architects and planners;
•    Ondergrondse Parkeergarage Katwijk aan Zee van Royal HaskoningDHV;
•    Tennisclub IJburg van MVRDV.

Een vakjury onder leiding van Hanneke Groenteman zal zich over de nominaties buigen. Op 19 mei wordt bekendgemaakt wie er heeft gewonnen. Er wordt dan ook een publieksprijs uitgereikt. Hier kan daarvoor gestemd worden (tot 9 mei 2016). Hieronder meer informatie over het nieuwe clubhuis van tennisclub IJburg


Het gerenommeerde Rotterdamse architectenbureau MVRDV heeft voor de Amsterdamse tennisclub IJburg een spectaculair nieuw clubhuis ontworpen, 'The Couch' geheten.

Het clubhuis heeft een oppervlakte van 322 m2, is 36 meter lang en heeft verschillende functies zoals kleedkamers, wc’s, keuken en opslag aan weerszijden. De hoofdruimte is open van karakter en multifunctioneel te gebruiken voor de verschillende evenementen van de club.

Eyecatcher
Het dak van 'The Couch' is een echte eyecatcher: het daalt naar het zuiden toe bijna tot de grond en stijgt aan de noordkant tot een hoogte van zeven meter. Hierdoor kan het als een informele tribune en uitzichtplatform worden gebruikt. Op deze ‘Couch’ kunnen tweehonderd toeschouwers zitten. De glazen gevel aan de noordkant laat onbeperkt natuurlijk licht binnen en zorgt voor prachtig, vrij uitzicht over het water van het IJmeer.

De betonnen constructie van het clubhuis wordt aan de buitenkant voorzien van een EPDM polymeer hotspray, een kunststof die het gebouw waterdicht maakt en de kleur krijgt van gravel. De binnenkant van het clubhuis bevat FSC-gecertificeerd hout. De glazen gevel aan de zuidkant helpt het gebouw koel te houden, terwijl de betonnen constructie zorgt voor warmteaccumulatie in de winter. Het clubhuis wordt aangesloten op stadsverwarming, uitgerust met een warmtewisselaar en zal in de zomer natuurlijk geventileerd worden. Al deze maatregelen zorgen voor een duurzaam gebouw.

IJburg
De tennisclub ligt op Rietlanden Oost, een kunstmatig eiland in de Amsterdamse wijk IJburg. De club met 1100 leden heeft negen banen en een kidscourt. Ook is er een tennisschool gevestigd. Het nieuwe clubhuis is het centrum van de diverse clubactiviteiten.

Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV heeft het clubhuis ontworpen in samenwerking met adviseur Studio Bouwhaven en constructeur ABT. Het budget is voor een derde opgebracht door het Fonds Sportaccommodaties Amsterdam en verder uit eigen middelen. 'The Couch' is in 2014 opgeleverd.

Object: 'The Couch'
Ontwerp: architectenbureau MVRDV
Oplevering: 2014
Voor meer informatie: www.mvrdv.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst