Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Nieuw leiderschap in sport-Item

Ervaren leider blijft leren dankzij ‘totaal andere sportwereld’ 28 juni 2018

door: Thomas van Zijl | 28 juni 2018

Leiding geven doet Rob Almering al meer dan twintig jaar, maar uitgeleerd is hij nooit. Bovendien wil hij na een lange carrière binnen ABN AMRO de bakens verzetten en streeft hij een loopbaan in de sportwereld na. Een veelbelovend begin is er zeker. Almering is sinds mei voorzitter van hockeyclub HC Den Bosch. Om zich professioneel nog verder te ontwikkelen in de sport is hij deelnemer aan het Sports Leadership Program van Nyenrode Business Universiteit. 

Schermafbeelding 2018-06-27 om 17.03.31Blijven leren is een permanent uitgangspunt van Almering. Het is een van de elementen die hem zo boeit in de sport. Een atleet wil zich iedere dag verbeteren op weg naar een topprestatie. Die mindset probeert hij ook over te brengen op ABN AMRO. Hij ontwikkelde daar - overeenkomstig met de sport - een trainingsveldconcept, vertelt hij. “Eigenlijk spelen medewerkers in contact met klanten dagelijks een wedstrijd, waarin ze worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen. Gek genoeg trainen we daar in tegenstelling tot sporters nauwelijks voor. Ik vind dat die benadering anders kan.” 

Loopbaan buiten de bank
Die open blik en nieuwsgierigheid verklaren waarom Almering zich aanmeldde voor het Sports Leadership Program. “Ik kan wel denken dat ik het na twintig jaar in leidinggevende functies wel weet, maar de sport is een totaal andere wereld. Inzichten van anderen helpen mij verder.” 

Almering wil zich de komende jaren nadrukkelijker gaan bewegen in de sport. Zijn bezigheden bij ABN AMRO bouwt hij op dit moment af om zich te kunnen richten op een loopbaan buiten de bank. De opleiding aan Nyenrode Business Universiteit kan hem gezien de diversiteit van de deelnemers aan een relevant netwerk helpen. Onder hen zijn atleten, medewerkers van sportbonden en mensen vanuit het zakenleven. 

“Het credo 'we doen wat we doen omdat we dat altijd zo deden' is niet meer genoeg”

Ajax
Overigens zijn die circuits ook buiten het Sports Leadership Program niet zo gescheiden. Hij heeft vanuit zijn werk meermaals met sportclubs en -bonden te maken gehad. Hij was in het verleden tijdelijk verantwoordelijk voor de invulling van de sponsordeal tussen Ajax en de bank en stond later aan de wieg van verschillende sponsorovereenkomsten met verschillende hockeyclubs uit de hoofdklasse. Toch beschouwt hij zich binnen de sport als iemand van buiten, wat volgens hem overigens geen nadeel hoeft te zijn. 

Buitenstaanders kijken met een open blik naar een bestaande situatie. “Het credo 'we doen wat we doen omdat we dat altijd zo deden' is dan niet meer genoeg”, zegt Almering. HC Den Bosch ging bij zijn zoektocht naar een nieuwe voorzitter bewust op zoek naar een kandidaat van buiten de eigen geledingen. “In die zin pas ik eigenlijk wel binnen het diversiteitsbeleid”, antwoordt Almering op de vraag of het niet jammer is dat een vrouwelijke voorzitter wordt opgevolgd door een man. “Ik ben groot voorstander van meer vrouwen in de sport, maar hier kan ik nu eenmaal niets aan doen. Wat ik wel kan doen is HC Den Bosch verder helpen in een professionaliseringsslag.” 

XL23RobAlmering-2Dat gaat Almering niet doen door strak aan touwtjes te trekken, maar door vooral goed te communiceren en duidelijk te maken wie waar verantwoordelijk voor is. Zijn grootste uitdaging is het werken met vrijwilligers, voor hem een relatief nieuw terrein. “Hun inzet en loyaliteit is cruciaal voor iedere sportvereniging. Aan mij nu de taak om invulling te geven aan het verschil tussen vrijwillig en vrijblijvend.” 

“Ik ben pas net begonnen en wil er alles aan doen om te blijven leren en nu op de eerste plaats HC Den Bosch verder vooruit te helpen”

Meer dan topsport
Almering realiseert zich dat hij voorzitter is van alle leden. HC Den Bosch is meer dan topsport. Breedtesport is net zo belangrijk: de horeca- en accommodatietak moet goed draaien en voor een (financieel) gezonde vereniging is ook een actieve sponsorcommissie nodig. De club moet sterk verankerd zijn in de regionale samenleving en er een bijdrage aan leveren. Almering wil in gezamenlijkheid - als een faciliterend leider - werken aan een mooie toekomst met de club. Hij komt niet langs om wel even te zeggen hoe het moet. Wellicht speelt mee dat hij geen entree maakt als gevierde oud-topsporter. Almering voetbalde in de jeugd op hoog niveau, maar haalde de top niet. 

“Ik had talent, maar eerlijk is eerlijk, meer heeft er nooit echt ingezeten.” Hij heeft niet het idee dat hij daardoor nu op een achterstand staat. Er zijn voorbeelden van oud-topsporters die na hun carrière moeiteloos hun weg vervolgden in de sport, maar het gaat vaak genoeg mis. Almering hoopt wél te bouwen aan een mooie loopbaan in de sport. “Ik ben pas net begonnen en wil er alles aan doen om te blijven leren en nu op de eerste plaats HC Den Bosch verder vooruit te helpen.”


Sports Leadership Program
Nyenrode175x103metKADERNyenrode Business Universiteit biedt sinds twee jaar het Sports Leadership Program aan. Tijdens deze opleiding maken sportprofessionals kennis met een innovatieve denkwijze gecombineerd met een academische benadering omtrent leiderschap in sport. De kernvraag van het programma is: 'hoe kunnen we jou helpen om een blijvende impact te maken in de sportwereld?'

Inmiddels hebben ruim vijftig deelnemers dit programma voltooid, waaronder directeuren en commissarissen van voetbalorganisaties, oud-wereld- en olympisch kampioenen, topcoaches, directeuren van wielerploegen en professionals met een andere sportachtergrond. De komende maanden worden diverse docenten, alumni en partners van het programma geïnterviewd over het onderwerp ‘Nieuw leiderschap in sport’.

Voor meer informatie over het Sports Leadership program: klik hier

« terug