Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-International Sports Business-Item

Hoe Federer de toekomst van een miljoen kinderen beïnvloedt 2 mei 2017

door: Youvale van Dijk

Topatleten zijn geliefd en worden gezien als rolmodellen die in een positie zijn om aandacht te vragen en fondsen te werven voor goede doelen. Soms sluiten deze atleten zich aan bij bestaande filantropische organisaties, door bijvoorbeeld een UNICEF-ambassadeur te worden. Anderen richten een persoonlijke stichting op vanwege een combinatie van altruïstische, sociale en financiële motieven. 

Des te meer aanzien de atleet heeft, des te groter de kans dat hij via een eigen stichting veel bekendheid kan genereren rondom de stichting en de missie die deze nastreeft. Daardoor kan normaliter gemakkelijker geld geworven worden, via (persoonlijke) sponsoren, opbrengsten van verkochte merchandise of persoonlijke donaties.

"Roger Federer is een interessant voorbeeld van een atleet die zijn status en persoonlijke kwaliteiten aanwendt om iets terug te geven aan de maatschappij"

Er zijn vele door atleten opgerichte stichtingen die een geweldige bijdrage leveren aan maatschappelijke kwesties die dat hard nodig hebben. Essentieel daarvoor is wel dat er een goed bestuur is die concrete, haalbare en meetbare doelen nastreeft. De status van de topatleet moet daarbij niet per se leiden tot het werven van grote bedragen geld van fans, maar tot het mobiliseren van bedrijven, fans en gemeenschappen om zelf maatschappelijk betrokken te raken en een verschil te maken. Dit vergt verschillende kwaliteiten, waaronder persoonlijkheid en leiderschap, van de topatleten.

De Roger Federer Foundation
Roger Federer is een interessant voorbeeld van een atleet die zijn status en persoonlijke kwaliteiten aanwendt om iets terug te geven aan de maatschappij via zijn ogenschijnlijk goed bestuurde stichting. Volgens velen is de Zwitser, ofwel Swiss Maestro, de beste tennisser aller tijden. Hij heeft in totaal 91 titels behaald, waarvan 18 Grand Slams. Ook heeft hij vaak erkenning gekregen als fanfavoriet, voor zijn sportiviteit en voor zijn filantropisch werk.

Zijn filantropisch werk begon in 2003 serieus vorm te krijgen met de oprichting van de Roger Federer Foundation om zo de wens van zijn familie – die ook deel uitmaakt van de Board of Trustees – en hemzelf om iets terug te geven te realiseren. De stichting heeft een duidelijk (tweevoudig) doel. Het ‘wenst zoveel mogelijk Afrikaanse kinderen in staat te stellen iets te bereiken door hen toegang te verschaffen tot vroeg en hoge kwaliteit onderwijs’ en het wil in Zwitserland ‘minder bedeelde kinderen bevorderen in hun recreatieve activiteiten’. 

Met een directe link naar Federer zijn persoonlijke interesses en afkomst – zijn moeder is Zuid-Afrikaans – focust de stichting op zes landen in het zuiden van Afrika en Zwitserland. Niet door simpelweg spullen te leveren, maar door met geselecteerde lokale organisaties mensen handvaten te geven om ‘duurzame veranderingen te realiseren en zo de situatie te verbeteren’. Ondertussen (tot eind 2016) heeft de stichting al 29 miljoen Zwitserse frank geïnvesteerd om dit te bereiken. 

"Federer is samenwerkingsverbanden aangegaan met zijn sponsoren waarbij filantropie onderdeel van de overeenkomst is"

Financiering
De financiering van de Roger Federer Foundation komt voornamelijk uit de opbrengst van verkochte merchandise en Federers sponsoren. De Zwitser is samenwerkingsverbanden aangegaan met zijn sponsoren waarbij filantropie onderdeel van de overeenkomst is. Zo doneert zijn partner Credit Suisse tot 2019 jaarlijks een miljoen Amerikaanse dollar aan de Roger Federer Foundation

Match for Africa
Zijn sponsoren zoals Rolex, Nike, Wilson en Mercedez-Benz dragen ook bij aan fondswervingsevenementen zoals de Match for Africa en krijgen op die manier veel goodwill terug.

De eerste Match for Africa vond plaats in 2010 tussen toen nummer één en twee van de wereld Rafael Nadal en Federer. Meer dan tienduizend mensen waren aanwezig bij de wedstrijd in Zurich, voordat de twee het een dag later tegen elkaar opnamen in Madrid voor Nadal zijn filantropische inspanningen. De twee wedstrijden brachten meer dan vier miljoen dollar op.

In 2014 vond de tweede Match for Africa plaats met landgenoot Stan Wawrinka. De derde wedstrijd vond in het begin van april jl. plaats met nummer één van de wereld Andy Murray. In een uitverkocht stadion met elfduizend fans speelden de Zwitser en Brit een wedstrijd die (minimaal) 1,4 miljoen Zwitserse frank heeft opgebracht. Om het evenement te promoten hadden Federer en Murray eerder op de dag op een drijvend vlot in het midden van rivier de Limmat getennist. Fans mochten bieden op memorabilia en konden geld doneren waardoor zij meedongen naar prijzen zoals een Meet and Greet met Federer of een vijfdaagse safaritrip naar Zuid-Afrika.

"De opbrengsten van deze wedstrijden dragen bij aan het concrete doel van de stichting om in 2018 meer dan een miljoen kinderen te hebben ondersteund"

Een vierde Match for Africa, met gastspeler John Isner, vond op 29 april in de Amerikaanse stad Seattle plaats. Ook Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates was van de partij in een dubbelwedstrijd.

Maak een verschil
De opbrengsten van deze wedstrijden dragen bij aan het concrete doel van de stichting om in 2018 meer dan een miljoen kinderen te hebben ondersteund. Tot nu toe heeft de stichting meer dan 600.000 kinderen geholpen, waarvan er meer dan 275.000 momenteel actief ondersteund worden. 

Wat vooral positief aan de Roger Federer Foundation is, is de intentie om met elke ontvangen dollar een investering te maken die juist op lange termijn duurzame veranderingen realiseert. Onderwijs is daar bij uitstek het middel voor. De evenementen zoals de Matches for Africa worden gebruikt om geld te werven, maar ook om de stichting en de missie onder de aandacht te brengen bij een grote groep mensen.

Bijzonder aan topatleten zoals Federer is dat zij in staat zijn mensen en organisaties te mobiliseren om minderbedeelden een betere toekomst te bieden. Juist hiermee maken zij een verschil!

Youvale van Dijk biedt met haar onderneming – YD Sports Desk – media-, research-, en servicediensten aan binnen de sport(business)sector. Haar doel is vraagstukken op het snijvlak van sport en business op te lossen. Daarnaast beheert zij de Engelstalige website www.scoreandchange.com waar onderwerpen uit de sportwereld behandeld worden. Voor meer informatie: ydsportsdesk@gmail.com of LinkedIn.

« terug

Reacties: 1

Rogier
14-10-2017

Mooi artikel en interessante stof. Zou iets van een verhaal over een kind dat daadwerkelijk geholpen is door deze stichting of soortgelijke stichting leuk zijn? Dat de maatschappij concrete resultaten zien en er daardoor nog meer los komt voor de lange termijn? Dit inspireert me om mijn blog ook maar weer eens te activeren. Dank je! Grt Rogier

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst