Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-International Sports Business-Item

Hoe eSports traditionele sporten stimuleert 28 maart 2017

door: Youvale van Dijk

Door de groei van de eSports-industrie in de afgelopen jaren, hebben traditionele sporten er een nieuwe concurrent bij gekregen waarmee zij moeten strijden voor aandacht. De eSports-industrie genereerde in 2015 ongeveer $ 400 miljoen omzet wereldwijd volgens Deloitte. Voor 2016 projecteerde Deloitte dat dit met 25 procent zou stijgen. Alhoewel de omzet nog achter blijft bij die van de grote Amerikaanse sportleagues en het Europese voetbal, is de eSports-industrie 'vergelijkbaar met enkele traditionele sporten' als het om bereik gaat. De industrie bereikt met regelmaat tientallen miljoenen mensen en zo nu en dan zelfs meer dan honderdmiljoen. Bovendien heeft eSports naast de distributie van gamingcontent via specifieke mediakanalen zoals Twitch, voet aan de grond weten te krijgen bij traditionele media (zo zendt Fox Sports de E-Divisie uit).

Het is vooral de jonge generatie die geïnteresseerd is in alles dat met eSports te maken heeft. Terwijl populaire games zoals Call of Duty en League of Legends in de verste verte niet op traditionele sporten lijken, zijn andere games zoals FIFA van EA Sports, Madden NFL en NBA 2K juist wel direct daarop gebaseerd. Dit zorgt ervoor dat traditionele sporten de kans krijgen om een deel van de eSports-fans aan zich te binden en daarvan te profiteren.

"Bundesliga-club VfL Wolfsburg was de eerste voetbalorganisatie die een professionele eSport-speler contracteerde en vele voetbalclubs zijn sindsdien gevolgd"

eSports-spelers contracteren en eLeagues
De opkomst van eSports, inclusief de op traditionele sporten gebaseerde games, hebben sportleagues en teams de kans gegeven om in te zetten op een nieuw product in een nieuwe markt. Bundesliga-club VfL Wolfsburg was de eerste voetbalorganisatie die een professionele eSport-speler contracteerde en vele voetbalclubs zijn sindsdien gevolgd. Dit heeft ondertussen geresulteerd in de oprichting van meerdere competities rondom voetbalgames, inclusief de Nederlandse E-Divisie die eerder dit jaar is gestart en te zien is op YouTube, Twitch en Fox Sports.

XL11International-SportsBusiness-eSports-1Internationale voetbalfederatie FIFA is al langer actief in de eSports-industrie. In 2004 organiseerde zij, samen met partner en FIFA-game ontwikkelaar EA Sports, de eerste editie van het jaarlijks terugkerende FIFA Interactive World Cup. Ondertussen is het evenement waar FIFA-gamers het tegen elkaar opnemen qua omvang enorm gegroeid. De 2017-editie zal in Londen plaatsvinden waarbij de winnaar een geldbedrag van $ 200.000 in ontvangst mag nemen en FIFA’s jaarlijkse prijzengala mag bijwonen.

"Het biedt traditionele sporten een manier om in contact te komen met een jonge generatie die via andere kanalen moeilijker te bereiken lijkt"

NBA 2K eLeague
Voetbal is dan ook één van de frontrunners als het aankomt op traditionele sporten die de weg naar eSports zijn ingeslagen. Ook de NBA (National Basketball Association) heeft vorige maand aangekondigd dat het zich gaat mengen in de eSports-industrie. Het zal de eerste Amerikaanse professionele sportleague zijn die dat doet. In 2018 start de NBA 2K eLeague. Een eSports-league gebaseerd op de reguliere NBA-league en die bestaat uit teams van vijf spelers voor elke NBA-franchise die strijden voor de titel.

Het contracteren van eSports-spelers en de oprichting van eSports-leagues en competities moet uiteindelijk leiden tot groei van de sporten en de leagues. Het biedt traditionele sporten bovendien een manier om in contact te komen met een jonge generatie die via andere kanalen moeilijker te bereiken lijkt.

Contact met een jong marktsegment
XL11International-SportsBusiness-eSports-2Deloitte veronderstelt dat 75 procent van eSports-fans bestaan uit millennials tussen de 18 en 34 jaar oud en dat 80 procent daarvan een man is. Dit geeft aan dat het eSports-marktsegment erg gefocust is met specifieke wensen en interesses. Dat eSports dus een ideale manier is om met deze groep in contact te komen maakt de industrie des te interessanter voor sportorganisaties en investeerders. 

Juist het aantrekken van deze groep fans lijkt voor verschillende sporten een uitdaging. Daarom gebruiken meerdere voetbalclubs, inclusief Eredivisie-clubs, eSports en hun gecontracteerde spelers om interessante content en activiteiten te creëren om dit marktsegment aan te spreken. Zo zie je rondom voetbalwedstrijden steeds vaker eSports (FIFA) terugkomen, ofwel in de rust ofwel in de fanzones.

eSports en de sport zelf
Er zijn ook personen in de sport die toepassingen zien van eSports, evenals virtual reality, om de sportprestaties te verbeteren. Sevilla-coach Jorge Sampaoli zette tijdens trainingsessies als coach van het Chileense nationaalelftal de PlayStation in. Voor de Copa America 2015 wilde Sampaoli spelers meer inzicht geven in hun beweegpatronen op het veld. Sampaoli’s eSports-systeem – een mix van voetbal met technologie en videogames – zorgde ervoor dat spelers bekend werden met verschillende strategieën (formaties) en beweegpatronen van tegenstanders. Dit is een creatieve manier om eSports toe te passen op traditionele sporten. De vraag is natuurlijk wel in hoeverre een computerspel als effectieve training kan dienen. 

XL11International-SportsBusiness-eSports-3GT Academy
Waar het verschil tussen voetbal op het veld en op de console ver uiteen ligt, is dat verschil bij racen een stuk minder groot. Zeker als jij meeneemt dat race-gamers vaak een hele race-setup, inclusief raceseat en stuur, thuis hebben. Dat is precies de reden dat de Nissan PlayStation GT Academy in 2008 is opgezet. De GT Academy is een competitie die spelers van de game Gran Turismo de kans geeft om zich te ontwikkelen tot een echte autocoureur. Wie de meeste potentie laat zien, krijgt een plek in de Nissan’s Driver Development Programme toegewezen.

Traditionele sporten spelen dus al langer in op het snijvlak met de eSports-industrie. Het afgelopen jaar is er ook steeds meer internationale aandacht voor gekomen. Het is fascinerend te zien hoe traditionele sporten eSports blijven integreren om de eigen sport te stimuleren en een jong marktsegment aan te trekken en te behouden.

Youvale van Dijk biedt met haar onderneming – YD Sports Desk – media-, research-, en servicediensten aan binnen de sport(business)sector. Haar doel is vraagstukken op het snijvlak van sport en business op te lossen. Daarnaast beheert zij de Engelstalige website www.scoreandchange.com waar onderwerpen uit de sportwereld behandeld worden. Voor meer informatie: ydsportsdesk@gmail.com of LinkedIn.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst