Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-International Sports Business-Item

Sport early adopter van nieuwste technologische innovaties 13 december 2016

door: Youvale van Dijk

De sportsector is vaak één van de early adopters van de nieuwste technologische innovaties. Door snel in te spelen op technologische ontwikkelingen, hopen sportorganisaties de prestaties op en rondom het veld te verbeteren en de concurrentie af te troeven. 

Er zijn ontelbare voorbeelden hoe verschillende sporten technologie gebruiken om de sportprestaties te verbeteren. Zo gebruikt voetbal position tracking-technologie en hebben tennisrackets soms ingebouwde sensoren om slagen te analyseren. Naast het verbeteren van de sportprestaties, kan technologie ook de fanbeleving verbeteren. De internationale sportsector gebruikt de nieuwste populaire technologie, zoals virtual en augmented reality, om dat te bewerkstelligen.

"Geef fans een stem en wees bereid te luisteren. Technologische innovaties zijn geweldig, maar niet als het alleen draait om het toepassen van iets nieuws"

Tech en de fan
Onlangs interviewde ik een Duits innovatiebedrijf dat online communities gebruikt om innovatieve oplossingen en ideeën te genereren. Momenteel is het bedrijf op zoek naar ideeën voor de toekomstige fanbeleving in de sport. Zoals te verwachten, kunnen (al dan niet moeten) technologische snufjes een belangrijke rol spelen in het verbeteren hiervan. 

XL43-InternationalSportsbusiness-foto1Het bedrijf is niet de enige die sportfans raadpleegt om de fanbeleving te verbeteren. NBA-team de Golden State Warriors, met een thuisbasis vlak bij tech-hub Silicon Valley, vraagt fans om ideeën hoe technologie de fanbeleving in het nog-te-bouwen stadion kan verbeteren. Een slimme zet. Geef fans een stem en wees bereid te luisteren. Technologische innovaties zijn geweldig, maar niet als het alleen draait om het toepassen van iets nieuws.

Toegevoegde waarde
In de afgelopen decennia zijn er grote stappen gezet, waarbij technologie een belangrijk, vaak succesvol, onderdeel van de sportbeleving is geworden. Zo kunnen fans in veel stadions WiFi gebruiken en maken mobiele applicaties en beacons het kopen van versnaperingen, naar de wc gaan of parkeren, vele malen gemakkelijker. 

Toch bergt technologie ook het gevaar dat het ten koste gaat van de fanbeleving. Beleven fans bijvoorbeeld het moment suprême nog wel live, als zij allemaal met een smarttelefoon in de hand staan? Het is daarom belangrijk na te gaan of nieuwe technologische innovaties echt een toegevoegde waarde hebben voor sportfans.

"Voetbalspelers zouden met virtual reality in ‘volle’ stadions penalty’s kunnen oefenen"

Virtual reality
Virtual reality (VR) is een technologie die de sportsector steeds vaker inzet. VR geeft een computergegenereerde representatie van een echte omgeving waarmee mensen door middel van gadgets interactie kunnen hebben. Men gebruikt VR als trainingstool om sportprestaties te verbeteren. Er zijn golfers die hun swing oefenen met deze technologie. Ook zouden voetbalspelers met VR in ‘volle’ stadions penalty’s kunnen oefenen.

Sportorganisaties gebruiken VR, naast puur sportspecifieke toepassingen, ook om de fanbeleving te verbeteren. Zo biedt de NBA dit jaar wekelijks een wedstrijd aan in virtual reality. De thuisblijvende fan heeft nu een nieuwe manier om basketbalwedstrijden te beleven. Een manier die veel dichter bij de stadionbeleving komt. 

XL43-InternationalSportsbusiness-foto2aOok in het stadion gebruiken sportorganisaties al VR om de fanbeleving te verbeteren. De Golden State Warriors heeft, samen met technologie innovatiepartner Accenture, stadionbezoekers laatst een VR-kijker gegeven om een speciaal ontwikkeld VR-filmpje te kijken.

VR heeft daarnaast praktische toepassingen voor de fanbeleving. Fans kunnen bijvoorbeeld verschillende zitplaatsen met VR bekijken voordat zij een kaartje kopen. Zo krijgen fans een idee wat zij tijdens de wedstrijd kunnen zien en of een plekje op de eerste of derde rang de beste keus is.

Augmented reality
Net als VR, is het gebruik van augmented reality (AR) ook in opkomst in de sportsector. Simpel gezegd is AR, een technologie die de echte omgeving aanpast of beelden of geluiden toevoegt.

American Football-team de Denver Broncos gebruikt AR voor een leuke fanervaring en als activering van sponsoring. De 'make your cup come alive'-actie laat gekochte drankbekers met behulp van de AR-tool in de mobiele applicatie tot leven komen. Een unieke ervaring voor fans, die verleid worden om wat drinken te kopen (waarde voor sponsoren en inkomsten) en de mobiele applicatie te downloaden (waarde voor de club) om de AR-actie te kunnen ervaren.

"Tijdens FC Barcelona-Real Madrid zorgde 360-graden replaytechnologie ervoor dat kijkers sleutelmomenten vanuit alle hoeken konden zien"

Partners
Sport kan vaak een early adopter van technologische innovaties zijn, omdat veel sportorganisaties partnerships aangaan met technologiebedrijven. Samen kan technologie dan rap en op een slimme manier ten goede van de fan worden ingezet. Zoals in het voorbeeld van de Golden State Warriors en Accenture. 

De sportsector kan evengoed deals met andere partners activeren door middel van technologische innovaties. Kijk maar hoe de Denver Broncos met AR, waarde heeft weten te creëren voor zichzelf, partners en fans.

XL43-InternationalSportsbusiness-foto3Een ander voorbeeld komt van de Spaanse voetballeague die een partnership met Intel is aangegaan. Tijdens El Classico tussen FC Barcelona en Real Madrid begin deze maand zorgde 360-graden replaytechnologie van Intel ervoor dat kijkers sleutelmomenten vanuit alle hoeken konden zien. 

Google Glass en Spectacles
Er zijn technologische innovaties die na de introductie weer van het grote toneel verdwijnen. Google Glass is daar een voorbeeld van. Verschillende sportorganisaties en atleten gebruikten de gadget, maar het heeft toch nog geen voet aan de grond weten te krijgen in de sportsector.

Des te interessanter is het om te zien wat Spectacles – een smartbril die 10-seconden snaps (video’s) kan maken voor op het populaire sociale mediakanaal Snapchat – gaat doen. Spectacles zijn niet specifiek in de sport geïntroduceerd, maar beperkt beschikbaar gemaakt via pop-up verkoopautomaten. Toch hebben al enkele Amerikaanse sportorganisaties de bril weten te bemachtigen. Ook Premier Leagueclub Manchester City heeft, door een partnership met New York City Football Club, de smartbril onlangs al gebruikt rondom de kraker met Chelsea.

"Sport lijkt de ideale sector voor het introduceren van nieuwe technologie"

Sport als ultieme sector
Er zullen in de toekomst technologische innovaties komen die de manier waarop wij sport beleven drastisch zullen veranderen, terwijl andere innovaties, zoals Google Glass, leuk zullen zijn zolang zij duren. Sport lijkt de ideale sector voor het introduceren van nieuwe technologie, omdat sportorganisaties in het algemeen vele verschillende contactmomenten met fans hebben en toegang hebben tot enorme fanbases waarvan een deel altijd wel interesse zal hebben.

Het wordt boeiend om te zien hoe technologie zoals VR, AR en Spectacles de fanervaring in 2017 en de daaropvolgende jaren zal gaan veranderen.

Youvale van Dijk biedt met haar onderneming – YD Sports Desk – media-, research-, en servicediensten aan binnen de sport(business)sector. Haar doel is vraagstukken op het snijvlak van sport en business op te lossen. Daarnaast beheert zij de Engelstalige website www.scoreandchange.com waar onderwerpen uit de sportwereld behandeld worden. Voor meer informatie: ydsportsdesk@gmail.com of LinkedIn.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst