Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-International Sports Business-Item

Voetbalscholen – een groeimarkt voor Europese topclubs 25 oktober 2016

door: Youvale van Dijk

Talentvolle voetballertjes uit Moskou (Rusland), Mumbai (India), Charlotte (VS) en Lagos (Nigeria) kunnen nu de Barcelona-stijl beleven. Deze vier steden zijn de recentste plekken waar FC Barcelona een voetbalschool heeft geopend. Naast de Catalaanse club – wiens academie La Masia wereldberoemd is – zijn er meer Europese topclubs die steeds vaker internationaal voetbalscholen openen. Deze voetbalscholen (en -kampen) zijn onderdeel van een globale groeistrategie en bieden de rijkste voetbalclubs businesskansen en een manier om iets terug te geven aan de voetbalgemeenschap.

Europa’s rijkste voetbalclubs zijn alle op zoek naar manieren om hun merk internationaal te verspreiden onder jonge voetballertjes en fans. Voetbalscholen en -kampen, die de naam van elite voetbalclubs dragen, schieten als paddenstoelen uit de grond met het idee om kinderen wereldwijd de club en voetbalstijl te laten ervaren. Zo leren kinderen in verschillende steden en landen om op de Arsenal-manier te spelen, ervaren zij hoe speciaal Liverpool FC is en krijgen zij een inkijkje in de filosofie van Paris Saint-Germain.

XL36-InternationalSportsBusinessVoetbalscholen-1De voetbalscholen van FC Barcelona (FCBEscola) bieden Barcelona-stijl trainingen aan jongens en meisjes tussen de zes en achttien jaar in 24 internationale steden (exclusief Spanje). Acht van de scholen bevinden zich in Azië, inclusief één in China dat momenteel fors investeert in voetbal. In Noord-Amerika heeft de club enkele scholen in Canada en in de VS is onlangs een tweede school geopend.

Verschillende modellen, verschillende landen
Clubs volgen verschillende modellen bij het opzetten van internationale voetbalscholen. Sommige verbinden alleen hun naam en merk aan bestaande voetbalorganisaties, waar de infrastructuur al ruim en breed is opgezet. Andere clubs zijn een aparte afdeling begonnen binnen hun organisatie, zoals FC Barcelona, en zetten de voetbalschool in belangrijke mate zelf op.

"Met zeven scholen in de VS probeert Liverpool duidelijk één van de snelst groeiende voetbalmarkten aan te boren"

Liverpool heeft zijn netwerk van internationale partners gebruikt om het aanbod voetbalscholen uit te breiden. Alhoewel enkele schoollocaties ogenschijnlijk niet langer actief zijn, is de Liverpool International Academy Soccer School op het moment nog steeds in twintig steden in veertien landen actief. Met zeven scholen in de VS probeert de club duidelijk één van de snelst groeiende voetbalmarkten aan te boren.

In het Midden-Oosten zijn ook voetbalscholen opgericht door Europese topclubs. Paris Saint-Germain heeft onlangs een school geopend in Dubai, het land van hun hoofdsponsor Emirates. Daarmee heeft de Franse kampioen nu in acht verschillende landen.

Dichter bij de fans
Real Madrid, Paris Saint-Germain, Juventus en andere Europese topclubs hebben wereldwijd voetbalscholen voor commerciële en sportieve redenen.

XL36-InternationalSportsBusinessVoetbalscholen-2Zo bieden Barcelona’s voetbalscholen in Nigeria en de VS commerciële mogelijkheden voor de club in die landen. Er wordt toegetreden tot een markt waarin het merk Barcelona lokaal en op een persoonlijke manier kan worden geïntroduceerd. De club kan voordeel halen uit de (groeiende) markt, doordat de club voet aan de grond heeft en de markt beter leert kennen.

In een interview over de snelgroeiende Amerikaanse voetbalmarkt vertelde FC Barcelona president Josep Maria Bartomeu dat de club ‘zo dicht mogelijk bij onze fans’ wil zijn. De FCBEscolas moeten – samen met projecten van de stichting, toekomstige lokale plannen en een Amerikaans kantoor – ervoor zorgen dat de club dichter bij de Amerikaanse fans komt te staan. Bartomeu legde uit, ‘door dichter bij te zijn kunnen wij een betere synergie genereren en ons profiel aanzienlijk vergroten’.

Het is een globale groeistrategie die vele clubs hebben geadopteerd. Evenals internationale trips in de voorbereiding, brengen buitenlandse voetbalscholen de club en het merk naar nieuwe markten. Door jongeren op een leuke manier aan te spreken en in contact te laten komen met de club, kunnen zij fans voor het leven worden.

"Een twaalf weken durende Arsenal-cursus in de Verenigde Arabische Emiraten kost minimaal € 536"

Financieel voordeel
Lokale marketingactiviteiten (rondom de voetbalscholen) moeten leiden tot een groeiende fanbase en uiteindelijk extra inkomsten genereren. De voetbalscholen zelf zijn natuurlijk ook een inkomstenbron die voetbalclubs graag willen exploiteren.

Een twaalf weken durende Arsenal-cursus in de Verenigde Arabische Emiraten kost minimaal € 536 (AED 2190). FCBEscola biedt in Amerika programma’s aan die negen maanden duren. De organisatie vraagt ouders om een registratiebedrag van € 450 ($ 500). Het ontwikkelingsprogramma van twee keer trainen en een wedstrijd per week (toegankelijk voor iedereen) kost dan nog eens € 854 ($ 950), terwijl het competitieve programma van drie keer trainen en een wedstrijd per week (voor geselecteerde voetballertjes) € 1.754 ($ 1.950) kost.

Het aantal kinderen dat deelneemt varieert enorm per locatie. De eerste oefensessies van PSG in Dubai telde tweehonderdvijftig kinderen. Terwijl de FCBEscola in Florida (USA) tweeduizend spelertjes schijnt les te geven en groeiende blijft.

XL36-InternationalSportsBusinessVoetbalscholen-3Topclubs blijven steeds nieuwe vestigingen openen. Zo heeft Barcelona dit jaar dus al vier nieuwe scholen geopend, PSG één en is ook Arsenal een permanent programma in de VS gaan aanbieden. Dit suggereert dat internationale voetbalscholen rendabel zijn voor de clubs en er animo voor is. Verklaarbaar, omdat kinderen en ook ouders geassocieerd willen worden met Europese eliteclubs. Daarnaast hebben ouders de stille hoop dat hun kind gescout wordt. Reden genoeg voor vele ouders om soms hoge bedragen neer te tellen.

Stichting
Er zijn clubs die de voetbalscholen gebruiken om terug te geven aan de voetbalgemeenschap. Real Madrid – volgens Deloitte afgelopen seizoen de rijkste voetbalclub – heeft 372 sociale projecten in 76 landen (inclusief Spanje). De projecten worden alle in een bepaalde mate ondersteund door de Real Madrid Stichting. Fans kunnen geld doneren aan 213 projecten.

Meerdere clubs hebben (stichting)projecten die (kosteloos) voetbalprogramma’s of -kampen aanbieden aan minder bedeelde kinderen of in groeiende markten. Soms wordt dat in samenwerking met talenscholen gedaan om kinderen een multidisciplinaire leerervaring te bieden. Al met al lijkt het een mooie manier om iets terug te doen voor de jongere voetbalgemeenschap.

"Dragen de Barcelona-scholen en de Liverpool-academies bij aan de ontwikkeling van de spelers en de sport in de gebieden waarin zij actief zijn?"

De juiste bedoelingen?
Voor kinderen moet het geweldig zijn om onderdeel te zijn van ’s werelds beste clubs. De vraag is of deze voetbalscholen positief zijn voor de lokale voetbalgemeenschap. Dragen de Barcelona-scholen en de Liverpool-academies bij aan de ontwikkeling van de spelers en de sport in de gebieden waarin zij actief zijn?

Het gevaar dreigt, als dat al niet het geval is, dat clubs alleen voor commerciële doeleinden deze voetbalscholen openen. Met op lange termijn mogelijk negatieve gevolgen voor de lokale clubs, die alleen qua naam en niet per se qua kwaliteit onderdoen voor deze Europese voetbalscholen.

Youvale van Dijk biedt met haar onderneming – YD Sports Desk – media-, research-, en servicediensten aan binnen de sport(business)sector. Haar doel is vraagstukken op het snijvlak van sport en business op te lossen. Daarnaast beheert zij de Engelstalige website www.scoreandchange.com waar onderwerpen uit de sportwereld behandeld worden. Voor meer informatie: ydsportsdesk@gmail.com of LinkedIn.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst