Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-International Sports Business-Item

De International Champions Cup als groei-injectie voor topclubs en voetbal wereldwijd 19 juli 2016

door: Youvale van Dijk

De voorbereiding op het nieuwe seizoen is voor voetbalclubs van de hoogste Europese divisies begonnen. Gebruikelijk een tijd waarin men werkt aan fitness en zich voorbereidt op het nieuwe seizoen. Tegenwoordig is het ook een tijd van commerciële mogelijkheden voor topclubs. Clubs reizen naar de andere kant van de wereld om contact te leggen met buitenlandse fans en nieuwe markten aan te boren. Sinds 2013 speelt de International Champions Cup (ICC) – een toernooivorm voor vriendschappelijke voorbereidingswedstrijden – daarbij een belangrijke rol. De ICC brengt (Europese) topclubs naar de massa’s fans in groeiende markten, zoals Noord-Amerika, om daar de sport te ontwikkelen en te laten groeien. Een op het oog winnend concept, waar zowel topclubs, fans en de sport profijt van hebben.

De International Champions Cup vindt dit jaar plaats van 22 juli tot 13 augustus. Zeventien teams – op één na allemaal actief in Europese competities – spelen verdeeld over vier continenten (Amerika, Europa, Australië en China) wedstrijden als voorbereiding op het nieuwe seizoen. In de eerste twee edities werd alleen in Noord-Amerika en Europa gespeeld. Sinds vorig jaar vinden er ook wedstrijden plaats in de groeiende voetbalmarkten Australië en China.

"De International Champions Cup is een goed en slim businessidee"

Het toernooi is een goed en slim businessidee. Relevent Sports - de organisator van de ICC - heeft een internationaal interessant product weten te creëren (deels voortgebouwd op een al bestaand toernooi) door het bekende fenomeen van voorbereidingswedstrijden op een georganiseerde manier neer te zetten en goed te vermarkten. Een product waar de fans uit de opkomende voetbalmarkten zeker interesse voor hebben. Zo was er in 2014 een recordaantal toeschouwers van meer dan 109.000 aanwezig bij de ICC-wedstrijd tussen Real Madrid en Manchester United. Daarnaast hebben televisiezenders interesse in de uitzendrechten, omdat het in een voetbalarme periode plaatsvindt.

XL27-InternationalSportsBusiness-1Groot neergezet
De organisatie trekt sinds de eerste editie topclubs aan. Aan de 2016-editie doen alle kampioenen van de 'beste' Europese competities (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje) mee. De deelname van allemaal topteams heeft als gevolg dat de ICC topaffiches kan aanbieden zoals de 'Manchester Derby' (extra pikant door de komst van nieuwe coaches Mourinho en Guardiola), Real Madrid versus Paris Saint-Germain en FC Liverpool versus FC Barcelona.

"Met de uitbreiding naar andere continenten zijn er nieuwe sponsoren bijgekomen die ofwel het hele evenement sponsoren of één van de drie deeltoernooien"

Ook grote bedrijven hebben zich als sponsoren vanaf de eerste editie aan het toernooi verbonden. Zo heette het toernooi voorheen Guinness International Champions Cup, naar voormalig sponsor Guinness. Met de uitbreiding naar andere continenten zijn er nieuwe sponsoren bijgekomen die ofwel het hele evenement sponsoren of één van de drie deeltoernooien (Australië, China of Amerika/Europa). Heineken, Audi, McDonald’s, TAG Heuer en Chevrolet zijn een aantal van de internationale bedrijven die het toernooi sponsoren.

Er zijn logischerwijs ook obstakels. Het toernooi heeft deze zomer concurrentie van het EK voetbal, de Copa América Centenario (dat plaatvond in Amerika) en het olympisch voetbaltoernooi, waardoor een aantal topspelers niet in actie zullen komen tijdens de ICC. Verder is er de afwezigheid van clubs uit de Major League Soccer (MLS) - in eerdere edities wel actief - die nu midden in het seizoen zitten. Juist het meedoen van MLS-clubs zou positief zijn voor het toernooi, de fanbeleving en het promoten van het Amerikaanse voetbal.

Voor de organisatie blijft het aanbieden van kwaliteitswedstrijden een grote uitdaging. Voorbereidingswedstrijden zullen zelden het niveau halen van competitieve wedstrijden, doordat de focus op de voorbereiding (fitness, tactiek, etc.) ligt en op het niet oplopen van blessures. Met de deelname van zoveel Europese topteams is interesse toch gegarandeerd.

Groei-injectie voor voetbal wereldwijd
Het toernooi is vanaf het begin meer dan alleen een serie voorbereidingswedstrijden. Met de slogan 'no friendlies, just football’ voor de eerste editie in 2013 was de bedoeling van de organisatie meteen duidelijk: het toernooi als serieus evenement in de markt zetten.

Relevent Sports ‘gebruikt een innovatieve aanpak om een voetbalaanwezigheid (soccer presence) op te bouwen in Amerika en rondom de wereld’. De organisatie lijkt een succesvolle en moneymaking formule te hebben ontwikkeld waarbij zij ‘s werelds grootste clubs naar opkomende en nieuwe markten - zoals Azië en Amerika - brengt om lokaal fans te enthousiasmeren en de sport te ontwikkelen.

"De Chinese overheid investeert grote bedragen om het land binnen tien tot vijftien jaar tot een wereldmacht in het voetbal te maken"

Dat Azië, en dan voornamelijk China, sinds enige tijd fors investeert in voetbal wordt steeds duidelijker. Verhalen van hoge transfersommen en salarissen voor voetballers uit Europese competities (bijvoorbeeld ex-Feyenoorder Graziano Pellè) halen de laatste tijd geregeld het nieuws. De Chinese overheid investeert grote bedragen om het land binnen tien tot vijftien jaar tot een wereldmacht in het voetbal te maken. Een toernooi zoals de ICC – waarbij de grootste clubs en sterren uit de voetbalwereld naar China komen – past goed in dit streven.

Ook in Amerika sluit het aanbod van de ICC goed aan bij de ontwikkelingen in het voetbal. Het WK voetbal in 2014 maakte al veel los in het land, maar het organiseren van de Copa América eerder deze zomer en de in populariteit toenemende MLS zorgen ervoor dat voetbal daar een steeds grotere sport wordt.

Van geld verdienen tot investeringsmogelijkheid
De International Champions Cup geeft internationale voetbalclubs verschillende commerciële mogelijkheden. Waar voorheen wedstrijden vooral werden gespeeld om geld te verdienen, zijn buitenlandse voorbereidingstoernooien voor topclubs steeds vaker ook een investering om nieuwe markten aan te boren. Het spelen in de ICC kan als groei-injectie worden gezien. Clubs komen in contact met onder andere Chinese, Australische en Amerikaanse fans. Bestaande en potentiële fans die de teams anders zelden tot nooit live zouden zien spelen. De clubs werven nieuwe fans wat leidt tot een grotere fanbase, nieuwe ambassadeurs voor het merk en een toename in de verkoop van merchandise.

"Om interactie te hebben met Aziatische fans zijn clubs ook actief op de Aziatische varianten van de voor ons bekende sociale kanalen, zoals Sina Weibo en WeChat"

Europese topclubs hebben wereldwijd miljoenen digitale fans op Twitter, Facebook en andere sociale mediakanalen. Om interactie te hebben met Aziatische fans zijn clubs ook actief op de Aziatische varianten van de voor ons bekende sociale kanalen, zoals Sina Weibo en WeChat. Daarnaast worden websites (en webshops) afgestemd om beter in te spelen op de behoeften en wensen van fans in specifieke geografische markten. Maar hoewel digitale fans en aangepaste online-marketing en online-communicatie leuk en essentieel zijn, maken face-to-face contact en live-activiteiten het vermarkten van de club veel makkelijker en succesvoller.

Naast de interactie met bestaande fans en het werven van nieuwe fans, vormen buitenlandse toernooien zoals de ICC een krachtig platform voor de sponsoren van topclubs. Sponsoren – vaak toch internationale merken – krijgen beter toegang tot potentiële klanten in andere geografische gebieden. Manchester United’s hoofdsponsor Chevrolet lijkt zelfs officieel sponsor te zijn geworden van het ICC-toernooi dat in China wordt gespeeld om in nog grotere mate te kapitaliseren op het partnerschap met de club.

Goodwill en commercieel voordeel
De International Champions Cup zorgt er dus voor dat de beste voetbalclubs elkaar jaarlijks treffen in voetbalmarkten waar de sport enorm groeiende is. In de voorbereidingsperiode op het Europese seizoen staan er nu topaffiches op het programma. Voetbalclubs bereiden zich niet alleen voor op het nieuwe seizoen, zij leggen contact met buitenlandse fans, bieden een platform voor sponsoren en boren nieuwe markten aan. Allemaal zaken die goodwill en commercieel voordeel opleveren.

Youvale van Dijk biedt met haar onderneming – YD Sports Desk – media-, research-, en servicediensten aan binnen de sport(business)sector. Haar doel is vraagstukken op het snijvlak van sport en business op te lossen. Daarnaast beheert zij de Engelstalige website www.scoreandchange.com waar onderwerpen uit de sportwereld behandeld worden. Voor meer informatie: ydsportsdesk@gmail.com of LinkedIn.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst