Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Hela hola, houd de moed erin 26 april 2022

Deze column is een door de redactie ingekorte versie van een langer verhaal dat voor de liefhebbers onderaan te downloaden is.

door: Arno Hermans

Onlangs mochten we in Breda de Sports Vitality Hub officieel openen. Na twee jaar waren we alweer toe aan ons derde pand. Door de pandemie konden we nu pas meerdere mensen ontvangen. En dat gebeurde ook. In februari 2020 werd een begin gemaakt met de hub en vanaf 1 april 2020 ontvingen we onze eerste ‘spelers’ (lees bedrijven). Vanaf dat moment is het aantal spelers doorgegroeid naar een volwaardige selectie. Sports Vitality groeit door naar meerdere Hubs. Maar het was geen makkelijke weg...

In februari 2020 bezocht ik op de Archimedesstraat in Breda een groot leegstaand pand. Het was een tip van de REWIN West-Brabant in de zoektocht naar een kantoor voor de offline versie van uiteindelijk de Sports Vitality Hub. 

Bibliotheek met podium
Tijdens de rondleiding heb ik bijna het gehele pand gezien totdat we stopten bij de voormalige bibliotheek, een halfronde ruimte met tapijt met een uitgang rechtstreeks naar buiten. Zou ik mezelf en een aantal bedrijven hier zien zitten? In deze bibliotheek was een podium gemaakt. Elektriciteit was er ook. Helaas geen verwarming, maar dat kan je oplossen met kacheltjes. Het was de enige ruimte in het pand die me kon bekoren. De voormalige leslokalen waren allemaal rechthoekig. Niet bijster inspirerend. 

XL15InnovationXL-verh-1O ja, hoe lang kunnen we dan hier zitten? Goede vraag. 'Uiteindelijk wordt dit terrein herontwikkeld en gaat alles plat'. Het terrein ligt op steenworp afstand van het centraal station, dus het is zonde om het terrein niet te ontwikkelen. En wanneer gaat dit gebeuren? In 2020? Of in 2021? Het komend jaar zal je waarschijnlijk wel kunnen blijven zitten. Geruststellend of niet. Ik zag het als een kans.

In korte tijd sloot een aantal ondernemers aan die ook de potentie zagen van de Hub. En zelfs een heuse podcast studio werd gerealiseerd. In coronatijd kon uitbreiding plaatsvinden. En er kwamen mensen op bezoek. Pitches werden gedaan en zelfs het eerste event werd georganiseerd (Formula E). Dit was tevens het laatste event...

"Na slechts vijf maanden stonden we op straat. En nu?"

Het was begin juli toen we te horen kregen dat de sloopvergunning was afgegeven. Op maandag 17 augustus 2020 zouden de sloopwerkzaamheden gaan starten. We werden vriendelijk verzocht om op 14 augustus alles kaal op te leveren. Na slechts vijf maanden stonden we op straat. En nu?

Blijf positief
Ons totale netwerk heeft uitstekend werk verricht en zag gelukkig ook de potentie van de Hub. Binnen twee weken hadden we twee bezichtigingen bij panden waar we konden groeien met bedrijven, events konden organiseren, ruimte was voor een podcast studio en minimaal 200 m² opslag konden bieden. Het werd een upgrade richting de Oosterhoutseweg in Breda. We verdubbelden onze vierkante meters tot 1.200. En elk bedrijf verhuisde mee. 

XL15InnovationXL-verh-2We hadden nu de beschikking over vijf vergaderruimtes, een open space, een podcast studio, een groot magazijn en een grote tuin en patio. Daar de tuin en patio werden onderhouden, moesten we zelf 1200 m² op orde houden. Ondanks alle uitdagingen bleven alle spelers ons trouw. Sterker nog, het aantal spelers breidde uit tijdens de pandemie. 

Steeds meer mensen vonden hun weg naar de Hub, tot aan de staatssecretaris. Studenten van de Avans Hogeschool hadden er college en deden projecten. We werden een erkend leerbedrijf voor het MBO. En de gemeente Breda wist ook regelmatig de Hub te vinden. Het was ook de introductie van Coffee Connect, elke tweede donderdag van de maand. Kop koffie om 09:00 uur en even met elkaar sparren over de uitdagingen. 

"Op de laatste rit terug naar Breda ontvingen we een formele opzeggingsbrief van de pandeigenaar. Na 1,5 jaar mochten we weer op zoek gaan naar een pand"

Eind december 2021 kregen we een mooie kans om de aankleding van de Hub sterk te verbeteren. Als er een kantoor in Eindhoven moet worden leeg geruimd en we mogen de spullen meenemen, dan moet je dit niet nalaten. Drie vrachtauto’s vol gingen van Eindhoven naar Breda. We werden verhuizers voor een dag. Banken, bureaus, lampen, stoelen, televisie, etc. werden ingeladen. We zeiden nog gekscherend tegen elkaar, als we nu te horen krijgen dat we er over een maand uit moeten, dat zou toch wat zijn. Alsof we mensen wakker hadden gemaakt. Op de laatste rit terug naar Breda ontvingen we een formele opzeggingsbrief van de pandeigenaar. Na 1,5 jaar mochten we weer op zoek gaan naar een pand. En nu?

XL15InnovationXL-verh-3De laatste verhuizing
In februari 2022 werd wederom de verhuiswagen besteld en alles verplaatst naar Bergschot. Ook de spelers hielpen mee om alles binnen twee dagen te verplaatsen. Nu hebben we naast een open space, ook units voor bedrijven afzonderlijk. En binnen een maand zaten alle units vol. En de eerste open space ondernemers meldden zich aan. 

Op 1 april 2022 werden relaties uitgenodigd om samen de Hub officieel te openen. 60 mensen mochten we verwelkomen op deze bijzondere dag. Exact twee jaar geleden startten we officieel met de Hub met één speler. Twee jaar later lopen bijna dertig ondernemers rond op de Sports Vitality Hub Breda. 

"Blijf overtuigd van je plannen, ben flexibel, blijf vooral ‘doen’ en houd de spirit erin!"

Via Nederland naar Europa
We zitten niet stil en zijn bezig met de uitbreiding van het aantal hubs. Op 21 april 2022 werd een start gemaakt met Sports Vitality Flevoland. In samenwerking met Sportservice Flevoland en Smart Innovation Hub Almere gaan we verder bouwen aan het netwerk. Ook binnen Nederland vinden momenteel gesprekken plaats voor het opzetten van nieuwe hubs waar sport, vitaliteit, innovatie en ondernemerschap samenkomt. Uiteindelijk houden onze ambities niet op bij de grens en worden gesprekken gevoerd in vier Europese landen om daar ook Sports Vitality Hubs op te zetten. Sommige landen zijn logisch te verklaren vanuit ons netwerk, andere landen zijn weer verrassend. 

Terugkijkend op de Hub, mag je best stellen dat de volhardendheid in een goede afloop de boventoon voert. Wat ik aan mijn mede-ondernemers wil meegeven: blijf overtuigd van je plannen, ben flexibel, blijf vooral ‘doen’ en houd de spirit erin! 

Voor de oorspronkelijke, langere versie van bovenstaande column klik hier

Arno Hermans is sinds 2009 actief in het domein van sportinnovatie. Binnen het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs richtte hij in 2011 de afdeling Sports Engineering op. En op 4 januari 2016 werd Europa’s eerste sports accelerator gelanceerd met het bedrijf Sport eXperience. Door zijn internationale focus weten buitenlandse bedrijven en organisaties Hermans regelmatig te vinden. Hij weet als geen ander hoe de sport innoveert. Een Australische evenknie gaf hem de titel: 'most connected sportstech person in The Netherlands'. Als aanjager van vernieuwing opereert hij nu vanuit het bedrijf Sports+Vitality. Met dit bedrijf beantwoordt hij maatschappelijke uitdagingen en implementeert hij innovaties om werk- en leefomgevingen vitaler en gezonder te maken. Daarnaast is hij docent 'Trendwatching in Sports' voor de Hogeschool van Amsterdam en ondersteunt hij studentondernemers. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportsvitalityhub.com. Zie ook www.sportsvitalityhub.com.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst