Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Is Kiran Badloe ook de duurzame winnaar? 26 oktober 2021

door: Arno Hermans

Kiran Badloe had een missie, de beste windsurfer ter wereld worden. En dat heeft ie geflikt. In 2019 werd hij Europees en Wereldkampioen. En recent mocht hij in Tokyo de gouden medaille in ontvangst nemen. Daarnaast zet hij zich ook in voor de Dutchwavemakers en MissieH2. Mooie initiatieven om hieraan mee te werken voor een betere en duurzamere wereld. Hoe duurzaam is de surfsport? En hoe ver moet je gaan voor een duurzamere sport?

Om te kunnen surfen, zijn veel verschillende materialen nodig. Jaarlijks worden ongeveer 400.000 surfboards geproduceerd. Een board weegt ongeveer 5,5 kilo wat een slordige 2,2 miljoen kilo aan boards betekent. Kenmerkend aan een board is dat het een relatief laag vervangingspercentage kent dankzij de robuustheid. Een complete windsurfuitrusting weegt ongeveer 30 kilo. TMR (Transparency Market Research) verwacht dat eind 2022 de wereldwijde verkoop van windsurfuitrusting meer dan 450 miljoen dollar oplevert. Welke materialen worden nu gebruikt door de windsurfer?

"De meeste vinnen zijn gemaakt van koolstofvezel, van verstevigd fiberglas of een combinatie hiervan"

De surfplank
Het volume/drijfvermogen en de breedte van de plank bepalen de stabiliteit. Het bepalen van het volume is afhankelijk van het gewicht van de surfer samen met de tuigage (10 tot 15 kilo). En hoe breder de plank, des te stabieler is deze. De kern van de plank bestaat uit schuim die omhuld is met polyetheen of een samenstelling van materialen. Voor extra stabiliteit zorgt een zwaard onder de plank. Op een plank zitten ook vaak voetbanden. Deze zorgen ervoor dat de krachtoverbrenging van het tuig zo direct mogelijk is en om stabiel op de plank te blijven staan.

Ook een vin maakt onderdeel uit van de surfuitrusting. Zonder de vin zou een surfer geen koers kunnen houden. De meeste vinnen zijn gemaakt van koolstofvezel, van verstevigd fiberglas of een combinatie hiervan. Bovenop de plank bevindt zich de mastrail. Deze kan vast of verstelbaar zijn. 

XL36InnovationXLSurf-1De meeste masten bestaan uit epoxyfiberglas met een variërend koolstofgehalte. Het koolstofgehalte heeft invloed op het gewicht van de mast. Een lichtere mast is duurder en kwetsbaarder. Met deze masten wordt verder geëxperimenteerd. De giek is meestal gefabriceerd van aluminium, maar koolstofvezel (carbon) gieken komen ook voor. Deze gieken zijn bedekt met gripmateriaal en worden met een kunststof klem bevestigd aan de mast. 

Een ander onderdeel van het surfen is het zeil. Deze zijn opgebouwd uit banen zeildoek. Ze zijn gemaakt van een combinatie van monofilm (dunne laag doorzichtig pvc) en gekleurd dacron (geweven polyester). Voor extra stevigheid wordt x-ply gebruikt. Het zeil wordt ondersteund door roeden van fiberglas. Door middel van kevlar- of dynema-draden wordt het zeil verder verstevigd. Het lichaamsgewicht is mede bepalend voor de oppervlakte van het zeil evenals de windsnelheid.

"In de USA vragen ze met de documentaire 'The Cigarette Surfboard' aandacht voor duurzaamheid en surfen"

De surfer
De surfer maakt vaak gebruik van een wetsuit. Ook surflaarzen en –schoenen zijn niet ongewoon evenals handschoenen. Het gebruik van verschillende materialen heeft ook een impact op ons milieu. Materialen zoals epoxy zijn zeer milieubelastend. 

Tegenwoordig zijn planken verkrijgbaar van gerecyclede materialen. In de USA vragen ze met de documentaire 'The Cigarette Surfboard' aandacht voor duurzaamheid en surfen. Niet alleen de oceaan mag schoner, ook de sport mag schoner. 

Kiran, zet je ambassadeurswerk voort en voeg de daad bij het woord. Laat zien dat je ook de beste bent op een duurzame surfplank. Daarnaast speelt de surfindustrie een sleutelrol in de verduurzaming van de sport. Wat dat betreft valt er nog veel te winnen met de sport.

Arno Hermans is sinds 2009 actief in het domein van sportinnovatie. Binnen het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs richtte hij in 2011 de afdeling Sports Engineering op. En op 4 januari 2016 werd Europa’s eerste sports accelerator gelanceerd met het bedrijf Sport eXperience. Door zijn internationale focus weten buitenlandse bedrijven en organisaties Hermans regelmatig te vinden. Hij weet als geen ander hoe de sport innoveert. Een Australische evenknie gaf hem de titel: 'most connected sportstech person in The Netherlands'. Als aanjager van vernieuwing opereert hij nu vanuit het bedrijf Sports+Vitality BV. Met dit bedrijf beantwoordt hij maatschappelijke uitdagingen en implementeert hij innovaties om werk- en leefomgevingen vitaler en gezonder te maken. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportsvitalityhub.com. Zie ook www.sportsvitalityhub.com.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst