Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Tokyo Inside 21 september 2021

door: Arno Hermans

We moesten er een jaar langer op wachten, maar de afgelopen zomer konden we genieten van mooie prestaties tijdens de Olympische Spelen. Voor menig topsporter betekende dit nog een jaar extra keihard trainen. Met de aangescherpte maatregelen en het ontbreken van toeschouwers bracht dit een extra (mentale) dimensie met zich mee. Het extra jaar heeft er ook toe geleid dat bedrijven hun innovaties verder hebben aangescherpt. En ook dat een sterke focus lag op het boeien en betrekken van de toeschouwers thuis. Wat hebben we gezien en ervaren?

In het atletiekstadion doet de Field Support Robot (FSR) van Toyota haar werk. Deze robot wordt onder andere ingezet bij het onderdeel speerwerpen als tijdsbesparing bij het ophalen van de gegooide speren. Ook deden de robots dienst als begeleiding van de sporters. De robots hebben ook hun logistieke functie vervuld bij het vervoeren van afval, bagage en ander materiaal. Vanwege de pandemie is deze toepassing geïntensiveerd om het contact tussen mensen te verminderen. De verwachting is dat de robotica verder door wordt ontwikkeld en in de volgende Spelen nog uitgebreider wordt ingezet. 

"Via Augmented Reality is men in staat gebleken om gedetailleerde informatie real time weer te geven. Zo wordt een nieuwe perspectief geboden bij zwemwedstrijden"

5G consortium
Intel, Nippon Telegraph and Telephone Corporation en NTT DOCOMO Inc hebben de handen in elkaar geslagen met hun 5G-project. Uiteindelijk heeft het consortium deze techniek toegepast bij het golfen, zeilen en zwemmen. 

Op de Kasumigaseki Country Club worden veel beelden verzameld die door het organisatiecomité worden verstrekt. Toeschouwers kunnen hierdoor individueel live video’s selecteren. 

XL32InnovationOlympicTecs-1Middels Augmented Reality (AR) is men in staat gebleken om gedetailleerde informatie real time weer te geven. Zo wordt een nieuwe perspectief geboden bij zwemwedstrijden. 

Bij het zeilen biedt 5G een realistische kijkervaring. In de jachthaven van Enoshima werd op een scherm van 50 m2 de wedstrijden uitgezonden met een resolutie van 12k. 

Intel 
Intel levert telkens een keur van innovaties op, ook in Tokyo. Met hun 3D Athlete Tracking (3DAT) presenteren zij waardevolle data zoals snelheden. Door middel van kunstmatige intelligentie, computervision en de snelheid van Intel Xeon-processors zijn speciale pakken en sensoren overbodig. Intel gebruikt hiervoor standaard videogegevens. Voor de toekomst ziet Intel deze toepassing ook voor trainingen ter verbetering van prestaties en het voorkomen van blessures. 

Bij onder andere het turnen en skateboarden is een multi-camera replay systeem op robots geïnstalleerd

Olympic Broadcasting Services
De Olympic Broadcasting Services (OBS) trakteert de kijkers op de technisch meest geavanceerde en datarijke uitzending. De uitzendingen zijn grotendeels in ultra high definition high dynamic range. Dit betekent dat de audio significant verbetert, vastgelegd door 3.600 microfoons, en levensechte beelden van het scherm spatten. Met virtuele 3D-graphics maakt OBS een gedetailleerde analyse mogelijk van de klimmuur. Hierdoor brengt OBS de uitdagingen van de klimmuur nog beter in beeld. In samenwerking met Intel introduceert OBS een multi-camera replay systeem. Bij onder andere het turnen en skateboarden zijn deze camera’s op robots geïnstalleerd. Met dit systeem kunnen clips dusdanig worden uitgezonden vergelijkbaar met de actiescènes uit The Matrix. 

Panasonic
Panasonic detecteert met hun camera’s de hartslag van de boogschutter. De camera’s leggen kleine veranderingen in huidskleur vast die worden veroorzaakt door samentrekkingen van bloedvaten die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Deze gegevens worden geëxtraheerd en geanalyseerd om tot een nauwkeurige hartslag te komen. 

Omega
Omega is de officiële tijdwaarnemer voor de Olympische Spelen. Deze Zwitsers zetten cameratechnologieën, sensoren en kunstmatige intelligentie in om tijdens de wedstrijden data te verzamelen en te analyseren.

XL32InnovationOlympicTecs-2Voor onder andere beachvolleybal, turnen, wielrennen en zwemmen introduceert Omega een verbeterd AI-systeem. Dit systeem levert gedetailleerde volggegevens. 
Middels ingebouwde sensoren in startblokken en luidsprekers gekoppeld aan het startpistool zorgt Omega ervoor dat alle deelnemers het startschot op precies hetzelfde moment horen. Dan is daar ook geen discussie meer over. Op de finishlijn staat de Scan'O'Vision Myria-camera die tot 10.000 digitale foto’s per seconde maakt om bij twijfel toch een winnaar aan te wijzen. 

TrackMan
Het verzamelen van data is onmisbaar in de sport. TrackMan biedt de sporters nieuwe inzichten om hun prestaties verder te verbeteren. Bij het golfen en kogelstoten worden onder andere snelheid, spin en hoeken gemeten van de ballen en kogels. 

"Middels EEG-sensoren kom je erachter hoe veranderingen in de hersengolven resultaten kunnen beïnvloeden"

Amerikaans Olympisch Comité
In hun trainingscentrum in Colorado Springs werd het klimaat van Tokyo gesimuleerd. Sporters konden zich hier optimaal voorbereiden rondom de Japanse uitdagingen van onder andere temperatuur en voeding. Met behulp van radartechnologie en data analyse werden de sporters verder voorbereid om een bijdrage te leveren aan de Amerikaanse medailleoogst. 

Middels EEG-sensoren kom je erachter hoe veranderingen in de hersengolven resultaten kunnen beïnvloeden. Team USA heeft hiermee een tool in handen in het kader van de mentale voorbereiding. Een eventuele meditatie-app helpt om de sporter te kalmeren en te focussen op de prestatie. 

Speedo
Ook Speedo lanceerde een nieuw pak, geïnspireerd op haaien. Zij hebben hiervoor de hydrodynamica van de haaienhuid aandachtig bestudeerd. Met dit pak borduren zij verder voort op de introductie van hun zwempakken in 2019. In Tokyo werden twee varianten geïntroduceerd. Terwijl het ene pak zich toelegt op compressie, flexibiliteit en weerstandsvermindering, is het andere pak ontworpen voor comfort en snelheid.

Anta Sports
XL32InnovationOlympicTecs-3Anta Sports werkt al geruime tijd met het Chinese Olympisch Comité samen om wedstrijdkleding te ontwerpen. Hun schoenen voor de gewichtheffers zorgen voor een verbeterde mobiliteit, het vergroten van de stabiliteit en het geven van feedback bij het verplaatsen van meer dan 100 kilo. 

Voor de kleding van het Chinese worstelteam is gewerkt met anti-grijpstof. Voor de turners zijn de outfits op maat gemaakt voor een verbeterde luchtweerstand. De hardloopschoenen van Team China zijn ontwikkeld om de impact bij de landing beter te verdelen en tegelijkertijd de tractie en stabiliteit te maximaliseren. 

In Nederland kennen we onder meer de koelvesten die hun werk hebben gedaan. En zo is er nog meer te vinden hoe de Olympische Spelen nog verder innoveren. Het gaat verder. Ik kijk dan ook enorm uit naar de Spelen van 2028. 

Arno Hermans is sinds 2009 actief in het domein van sportinnovatie. Binnen het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs richtte hij in 2011 de afdeling Sports Engineering op. En op 4 januari 2016 werd Europa’s eerste sports accelerator gelanceerd met het bedrijf Sport eXperience. Door zijn internationale focus weten buitenlandse bedrijven en organisaties Hermans regelmatig te vinden. Hij weet als geen ander hoe de sport innoveert. Een Australische evenknie gaf hem de titel: 'most connected sportstech person in The Netherlands'. Als aanjager van vernieuwing opereert hij nu vanuit het bedrijf Sports+Vitality BV. Met dit bedrijf beantwoordt hij maatschappelijke uitdagingen en implementeert hij innovaties om werk- en leefomgevingen vitaler en gezonder te maken. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportsvitalityhub.com. Zie ook www.sportsvitalityhub.com.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst