Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Sport op de afvalberg 22 juni 2021

door: Arno Hermans

Het Europees Parlement heeft in 2018 ingestemd met het verbod op single use plastics in de Europese Unie. Dit verbod houdt in dat eenmalig bruikbare plastic producten vanaf 2021 verboden worden op de Europese markt. Deze plasticstrategie is onderdeel van de EU-doelen voor een circulaire economie. In 2030 moet 50% van al het plastic gerecycled worden. Dit biedt een kans voor de sport om de maatschappelijke bijdrage te vergroten. Tezamen met andere materialen. 

InnovationXL23-32-1Om de productie en het gebruik van plastic te verminderen, kwam de Europese Commissie met een voorstel voor een verbod op plastic producten die maar één keer gebruikt kunnen worden. Dit houdt in dat in 2021 plastic wegwerpproducten zoals bestek, borden, rietjes, roerstokjes, wattenstaafjes en ballonnenstokjes niet meer beschikbaar zijn. Ook vergelijkbare producten waar geen alternatief voor is, moet op een ‘ambitieuze en duurzame’ manier verminderd worden. Verder voorziet de Europese Commissie dat het hergebruik van de producten moet stijgen. 

In Canada hebben ze de intentie om eind 2021 vervuilende single use plastics in de ban te doen. Dit heeft te maken met hun ambitie om in 2030 geen plastic afval meer te hebben. 

Duurzame sport
Niet alleen plastics hebben effect op onze footprint. De sport kan een wezenlijke bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstelling. Niet alleen de accommodaties, ook de sportproducten mogen we niet uit het oog verliezen. Waar is een hockeystick van gemaakt? Hoeveel worden er jaarlijks verkocht? Waar zijn de beschermende producten van gemaakt? Hoeveel kilo’s brengt dat met zich mee? We kunnen ook naar ballen kijken die gebruikt worden bij diverse sporten. Hoeveel ballen zijn er? Er valt een wereld te winnen. Jaarlijks belanden miljoenen kilo’s aan sportproducten op onze afvalberg. Daar ligt een kans voor het bedrijfsleven. 

"Laat het Nederlandse bedrijfsleven een voorbeeldfunctie hebben voor Europa. En ondersteun hen vanuit de overheid om een duurzamere sport aan te bieden"

Sports+Vitality heeft eind 2020 een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar het Nederlandse sportinnovatielandschap. In dit onderzoek werd onder andere gevraagd welke rol duurzaamheid heeft binnen het bedrijf als het gaat om het aangeboden product of dienst. Van de 102 bedrijven gaven 17 bedrijven aan dat zij hier actief invulling aan geven. Het zijn met name producten. Bedrijven zijn onder andere 3Dmouthguard, Blackbear Goaly Armor, Noldus Information Technology, Recreational Systems International en Ultimateinstability. Deze 16,7% zijn wellicht pioniers. Laat het Nederlandse bedrijfsleven een voorbeeldfunctie hebben voor Europa. En ondersteun hen vanuit de overheid om een duurzamere sport aan te bieden. 

InnovationXL23-32-2Skateboard als barkruk
Skateboard Federatie Nederland (SFN) schat het aantal actieve skateboarders in Nederland op 300.000. In de USA werd het aantal skateboarders op 6,5 miljoen geschat in 2016. Dat skateboarden niet zonder risico is, blijkt uit het gegeven dat ongeveer 2 miljoen gebroken boards jaarlijks op de afvalberg terecht komen. Een cijfermatige doorvertaling naar Europees en mondiaal niveau betekent dat er jaarlijks miljoenen skateboards worden verkocht. 

Een skateboard bestaat meestal uit zeven lagen esdoornhout. Dit heeft een behoorlijk effect op de jaarlijkse bomenkap. Een aantal skateboardbedrijven speelt hierop in zoals het Cypriotische bedrijf Capsule Skateboards door met een duurzaam skateboard op de markt te komen. Ook meubelmakers hebben belangstelling voor oude boards. Zij geven de boards een nieuw leven door hiervan salontafels, barkrukken en bureaus te maken. 

Het is aan te bevelen dat de sport verder gaat verduurzamen. Niet alleen de accommodaties of het statiegeld. Ook de sportproducten zijn aan de beurt. Welk Nederlands bedrijf haakt hierop in? 

Arno Hermans is sinds 2009 actief in het domein van sportinnovatie. Binnen het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs richtte hij in 2011 de afdeling Sports Engineering op. En op 4 januari 2016 werd Europa’s eerste sports accelerator gelanceerd met het bedrijf Sport eXperience. Door zijn internationale focus weten buitenlandse bedrijven en organisaties Hermans regelmatig te vinden. Hij weet als geen ander hoe de sport innoveert. Een Australische evenknie gaf hem de titel: 'most connected sportstech person in The Netherlands'. Als aanjager van vernieuwing opereert hij nu vanuit het bedrijf Sports+Vitality BV. Met dit bedrijf beantwoordt hij maatschappelijke uitdagingen en implementeert hij innovaties om werk- en leefomgevingen vitaler en gezonder te maken. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportsvitalityhub.com. Zie ook www.sportsvitalityhub.com.

« terug

Reacties: 2

Floor
22-06-2021

Vanuit Stichting Pumptrack zijn we hiermee volop aan de slag en zien we het belang van het realiseren van concrete, tastbare en functionele producten. Onze Plastic Track, een mobiele pumptrack van gerecycled plastic, is daar een mooi voorbeeld van. 

Naast het ontwikkelen van producten zijn we overtuigd van het belang van educatie, bewustwording, rond dit thema. Door onze producten in te zetten als middel, kan het gesprek over duurzaamheid/circulariteit, op een leuke en laagdrempelige manier gevoerd worden. Het BMX-en en steppen op de pumptrack van gerecycled plastic koppelen we in educatieve lessen aan het gesprek over de productie ervan en het belang van het terugdringen van de afvalberg en de plastic soep in de oceanen.

Met kleine stapjes komen we vooruit en kunnen we ook in de sportwereld een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld!

www.pumptracks.org.

Erik Spiegelenberg
22-06-2021

Verduurzaming vraagt inspanning van de hele keten en dat maakt het lastig om de versnelling erin te krijgen, maar kleine stappen worden gezet; van een ballentas gemaakt van gerecyclede PET flessen en tafeltennisbats uit gerecyclede legerkleding tot kunststof ballen die voor 30% uit gerecycled materiaal bestaan. En dat levert toch alvast een bijdrage aan het terugdringen van de afvanberg en het verlagen van de CO2 uitstoot.

https://www.nijha.nl/p/18006-ballentas-van-gerecyclede-pet-flessen

https://www.nijha.nl/p/17733-slammerball-soft-re-cycle

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst