Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Sport is een validatiemarkt 25 mei 2021

door: Arno Hermans

De wereld van de sport is in transitie en de toenemende invloed van technologie heeft effect op de sportsector. Dit resulteert in een toenemende interesse uit andere sectoren. Wat betekent dit? En hoe kan de sportsector zich profileren en profiteren met alle aanstormende vernieuwingen? 

Ook de financiële wereld heeft de sportinnovatiemarkt ontdekt. Er is een groeiende interesse om in dit domein te investeren. Door de voortschrijdende invloed van technologie in onze maatschappij, zien ondernemers de potentie voor de inbedding van hun ideeën in de sport. Terwijl in 2019 deze markt wordt gewaardeerd op 11 miljard dollar, is de verwachting dat in 2024 dit bedrag groeit tot 31,1 miljard dollar. Uiteindelijk is de verwachting dat deze markt nog volwassener wordt met een vertegenwoordigende waarde van meer dan 50 miljard dollar in 2030. Dit becijferde Drake Star Partners recentelijk.

"Sport is een ideale validatiemarkt met invloedrijke ambassadeurs"

Het is niet alleen de sportsector die deze groei bewerkstelligt. Het zijn met name andere sectoren die de mogelijkheden van de sport benutten. Sport is een ideale validatiemarkt met invloedrijke ambassadeurs en een markt waar relatief eenvoudig de eerste tractie kan plaatsvinden. Dit is een indicatie dat de sport als een volwaardigere en serieuzere sector mag worden beschouwd. Dit betekent ook dat meerdere partijen in de toekomst invloed gaan uitoefenen. En tegelijkertijd is de sport ook weer dusdanig klein dat de grote verdienmodellen mogelijk buiten de sport liggen. 

InnovationXL-validatie-1Amerikanen verleggen focus
Ook de medische wereld ziet de mogelijkheden om hun innovaties in de sport te lanceren. Terwijl in Europa op relatief kleine schaal initiatieven worden ontplooid, omarmt de sportindustrie in de USA de medische innovaties volledig. Als Nederlands jurylid voor de startup challenge van de Sports & Fitness Industry Association (SFIA) en Stadia Ventures (Amerikaans meest toonaangevende sportacceleratieprogramma) was het erg opvallend om meer medische innovaties te beoordelen dan sportgerelateerde innovaties. De focus van de Amerikaanse bedrijven richten zich met name op de gezondheid van de sporters middels data. Dit in tegenstelling tot eerdere edities waar veelal de focus lag op prestaties. 

"Google wint nog meer data middels de smartwatch Fitbit"

InnovationXL-validatie-2Het is tekenend dat de medische wereld de potentie van de sport benut. En dat dit ook zeer interessante investeringsmogelijkheden biedt. Ook niet-medische bedrijven mengen zich tussen de sportbedrijven. De techreuzen uit Sillicon Valley omarmen de sport. Terwijl Facebook zich oriënteert op live sport, wint Google nog meer data middels de smartwatch (Fitbit). Signify heeft met het Philips-stadion een perfect uithangbord om hun lichtinnovaties te valideren. 

Trial and error
Je mag de sport beschouwen als een ideale validatiemarkt voor de medische wereld. Er zijn minder regels, de nauwkeurigheid speelt een minder grote rol en er is vrijwel altijd iemand te vinden die mee wil werken aan een test. Dat betekent ook dat relatief snel de eerste omzetten kunnen worden gehaald en dat aanpassingen snel kunnen worden doorgevoerd. Immers, in de medische wereld mogen geen fouten worden gemaakt. Daardoor duurt de ontwikkeling van een innovatie vaak jaren. De sport gunt een ondernemer om in korte tijd met een innovatie op de markt te komen. Dat geldt niet alleen voor de medische wereld, ook is de sport van toegevoegde waarde voor bijvoorbeeld de auto-industrie. 

Laat de sport zich opwerpen als validatiemarkt voor de innovaties van morgen. Innovatie zorgt voor vooruitgang, voor nieuwe belevingen en voor records! Zet de deur open en omarm de vernieuwing. 

Arno Hermans is sinds 2009 actief in het domein van sportinnovatie. Binnen het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs richtte hij in 2011 de afdeling Sports Engineering op. En op 4 januari 2016 werd Europa’s eerste sports accelerator gelanceerd met het bedrijf Sport eXperience. Door zijn internationale focus weten buitenlandse bedrijven en organisaties Hermans regelmatig te vinden. Hij weet als geen ander hoe de sport innoveert. Een Australische evenknie gaf hem de titel: 'most connected sportstech person in The Netherlands'. Als aanjager van vernieuwing opereert hij nu vanuit het bedrijf Sports+Vitality BV. Met dit bedrijf beantwoordt hij maatschappelijke uitdagingen en implementeert hij innovaties om werk- en leefomgevingen vitaler en gezonder te maken. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportsvitalityhub.com. Zie ook www.sportsvitalityhub.com.

« terug

Reacties: 3

Anneke Palsma
25-05-2021

Beste Arno,

Dank voor je mooie bijdrage.
Zo werkt het eigenlijk al veel langer: er is heel veel kennistransitie vanuit sport naar de medische wetenschap. Dat mag nog wel vaker benadrukt worden. Niet alleen bij beleidsmakers, maar ook bij het algemene publiek, zodat er meer dragvalk gecreëerd kan worden voor investeringen en aandacht voor sport en sportbeoefening. Ik merk in mijn omgeving dat veel mensen zich hier niet van bewust zijn. 

Met sportieve groet

Anneke Palsma

Arno Hermans
25-05-2021

Dank Anneke voor je verhelderende oproep. Ook de omgekeerde weg wordt bewandeld. Dat maakt sport zo interessant. Af en toe mogen we best ons hoofd boven het maaiveld uit steken. In Europa missen we af en toe wat Amerikaans bravoure. Kreeg vandaag nogmaals de bevestiging van de analyse uit de USA en Nieuw Zeeland. 

Anneke Palsma
26-05-2021

Beste Arno,

Dankjewel voor je (re)actie. 
Je hebt gelijk dat 'we' in Nederland de bravoure missen van de USA om 'onze bevindingen'  wereldkundig te maken. Ook daar kunen we winst boeken. Het klopt ook dat kennis vanuit andere vakgebieden weer toegepast worden in de sport. Als het goed is, is dat een continue kruisbestuiving waarin 'we' elkaar naar een grotere hoogte kunnen brengen qua kennis in theorie en praktijk. 
Toch zie ik juist nog wel vaak dat er bij het algemeen publiek vaak weinig draagkracht blijkt voor sport. Wanneer ik uitleg dat sportinnovatie bijdraagt aan verschillende onderdelen van medisch zorg, maar ook voor andere toepassingen wordt er al gauw aangegeven dat het geld dan beter in de andere zaken en medische toepassingen gestoken kan worden. Bij doorvragen blijkt dan dat er weinig kennis is bij het algemeen publiek over deze zaken. Uitzendingen waarin technische snufjes in de sport worden belicht (bijvoorbeeld in het programma Sportlab Sedoc met Gregory Sedoc) zijn hiervoor een mooi middel en ik kan me voorstellen dat er meerdere vormen/media zijn waarin deze informatie aan het algemeen publiek kan worden aangeboden. Denk ook aan lesprogramma's in scholen. 
Ik ben benieuwd hoe je daarover denkt Arno. 


Met sportieve groet

Anneke Palsma

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst