Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Alle innovatiepijlen op 2036 6 april 2021

door: Arno Hermans

XLInnovationXL-AH-OS-1Australië bereidt zich voor om in 2032 de Olympische Spelen te organiseren. Brisbane heeft deze ambitie uitgesproken en investeert in de kandidatuur. Brisbane zet dit kracht bij door de Australian Sports Technology Conference voor minimaal drie jaar vast te leggen. Het ministerie van Toerisme, Innovatie en Sport in Queensland ziet dit als opmaat in hun positionering. Wat is de functie van sportinnovatie voor de olympische steden? Hoe gaat Parijs hiermee om in voorbereiding naar 2024?

Het is geen geheim dat wetenschap en technologie steeds belangrijker worden in de sport. Ook de komende olympische steden zien een belangrijke rol weg gelegd voor sport en innovatie. Ga het rijtje maar af: Tokyo, Beijing, Parijs, Milaan en Los Angeles. Met sportinnovatie als aanjager tonen de olympische steden aan dat zij vooruitstrevend en vernieuwend zijn. In Los Angeles bijvoorbeeld worden bedrijven uit de Silicon Valley uitgedaagd om hun innovaties op grote schaal te exposeren. En in 2018 zijn startups uit de hele wereld uitgenodigd om hun innovaties te presenteren in Tokyo. Hiermee werd de aandacht op Japan gevestigd vanuit het sportinnovatieve domein. Ook op organisatorisch vlak worden de grenzen verlegd. Hoe gaat Nederland om met een eventuele kandidatuur in 2036?

In Marseille dacht men over het verkorten van de afstand tussen publiek en de sporters zoals drijvende tribunes

Uniek inkijkje Parijs 2024
Niet alleen Brisbane zet in op sportinnovatie, ook Parijs kent inmiddels een traditie rondom sport en innovatie. Sinds 2017 maken we als aanjagers van vernieuwing de vorderingen van dichtbij mee. In juni 2017 mochten tweehonderd internationale gasten getuige zijn van het eerste sportinnovatiecongres georganiseerd door het Franse organisatiecomité. Hoogtepunt was letterlijk en figuurlijk een avond op de Eiffeltoren tussen de eindverantwoordelijken en internationale stakeholders. Uniek om als enige Nederlander destijds hier onderdeel van uit te maken. Ook hebben we als expert mee kunnen denken vanuit het Nederlandse perspectief over de positionering van de Spelen in Parijs. Het organisatiecomité wilde meer landen betrekken bij de Olympische Spelen om het draagvlak te vergroten. Vanuit Nederland hebben wij hen geadviseerd om op onder andere duurzaamheid in te zetten evenals het betrekken van de toeristische hotspots bij de sportevents. Ook hebben we hen geattendeerd om juist niet in te zetten op technologie door het geweld wat wij verwachten uit Tokyo en Los Angeles. 

Een ander initiatief dat is opgezet vanuit de olympische kandidatuur is Le Tremplin, waar het bedrijfsleven de kans krijgt om met hun sportinnovaties een plaats in de markt te veroveren. Zij binden ondernemers in de sport op één fysieke plek in de stad en creëren een omgeving waar zij innovatie en ontwikkeling stimuleren. Hierbij gaat het om het maximaliseren van de businesskansen tussen de startups en de sportindustrie. Hiermee profileert Parijs zich nog sterker op mondiaal niveau.

XLInnovationXL-AH-OS-2Ook Marseille is onderdeel van de Olympische Spelen. In 2019 werden wij gevraagd om mee te denken over de invulling van het gebied. Er waren een aantal gedachten over het verkorten van de afstand tussen publiek en de sporters zoals drijvende tribunes. Evenals het ophogen van de heuvels op het terrein. Saillant detail was dat de Fransen onvoldoende hadden nagedacht over de data rondom onder andere golfstromen en windsnelheden. Veel landen verzamelen zelf data over de afgelopen jaren om goede voorspellingen te kunnen doen voor de wedstrijddagen. Dit bepaalt mede de strategie. In overleg met het watersportcentrum gaven wij aan dat de concurrentie op zoek is naar deze data. Omdat het watersportcentrum al jaren metingen verricht, zagen wij samen een commercieel model ontstaan. Wat gaan de Fransen dan wel en niet delen met hun concurrenten? En welke data krijgen de Nederlanders? Want, zover werd duidelijk, de Fransen wilden toch niet alles delen… (over fair play gesproken).

2036
Mocht Nederland ooit nog de ambitie hebben om de Olympische Spelen te organiseren, dan mag een sportinnovatie-pijler niet ontbreken. Hiermee laat Nederland zien dat het in staat is om grensverleggend te denken en te organiseren. Want de toeschouwers willen records zien en meemaken. Het is de totaalbeleving. Wat wordt dan de legacy? Hoe moet Nederland zich profileren en positioneren op dit wereldpodium? En wat is er nu nodig om over vijftien jaar te kunnen schitteren? 

"Hoe gaan we om met de import van innovaties die waarde toevoegen? Dan laat je als Nederland zien dat je in staat bent om de vernieuwing en vooruitstrevendheid te omarmen"

Met Sportinnovator wordt vanuit het Ministerie van VWS alvast een voorschot genomen om het in Nederland goed te regelen qua wetenschap en onderzoek. De onderzoeksprojecten komen van de grond. Ook het bedrijfsleven laat van zich horen. Hoe gaan we de innovaties exporteren en waar landen deze als beste? En ook hoe gaan we om met de import van innovaties die waarde toevoegen? Dan laat je als Nederland zien dat je in staat bent om de vernieuwing en vooruitstrevendheid te omarmen. Dit is essentieel om de geloofwaardigheid bij het IOC te vergroten. 

XLInnovationXL-AH-OS-3Daarnaast zijn de Olympische Spelen een stimulans voor de groei en bloei van het Nederlandse bedrijfsleven. De maatschappelijke impact wordt hiermee aangejaagd voor een positief vestigingsklimaat met onder andere bijbehorende banen. Door het opzetten van hubs worden ondernemers uit binnen- en buitenland verder ondersteund om tot vernieuwing en implementatie te komen. 

Wat is dan in 2036 het Nederlandse equivalent van de Eiffeltoren? Waar gaan de internationale sportbedrijven zich vestigen? Welke internationale stakeholders betrekken we in de voorbereiding? En welke internationale sportevents / beurzen / congressen halen we naar Nederland voorafgaand aan de Olympische Spelen? En hoe gaan we ons thuisvoordeel nog meer uitbuiten? Sportinnovatie is een schot in de roos!

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst