Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Zet Japan de noodgedwongen joker in? 9 maart 2021

door: Arno Hermans

Gaat het op vrijdag 23 juli dan eindelijk gebeuren? Vanaf die datum staan de schijnwerpers gericht op Japan. Specifiek op Tokyo en omgeving. Ook in deze maand (maart) zijn de ogen gericht op het land van de rijzende zon. Wie stapt op het vliegtuig en wordt onderdeel van ’s werelds grootste bubbel? Het is ook een moment waar innovaties worden ingezet om concurrenten op achterstand te zetten. Zet Japan ook haar ‘geheime wapen’ in?

Als topsporter ben je dagelijks bezig om het maximale uit je zelf te halen. En bij de grote wedstrijden moet het er dan uit komen. Het streven naar perfectie houd je 24 uur per dag in de greep. Tijdens deze reis ben je continu op zoek naar verbetering. Niet alleen fysiek, ook emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel. Welke innovatie(s) kan/kunnen jou ondersteunen om furore te maken? Met talent alleen red je het meestal niet. Ben jij bereid om innovatie te omarmen of wacht je lijdzaam je noodlot af? Of je het nu leuk vindt, of niet. Je concurrent(en) is/zijn continu op zoek naar dat oneerlijke voordeel. En de toeschouwers, die verwachten niet anders. Zij willen getuige zijn van unieke prestaties. 

Daarom 5 redenen om als topsporter op zoek te gaan naar innovaties:

  1. Focus – Je zult je altijd moeten blijven verbeteren.
  2. Behoud je voorsprong – Innoveer, voordat je voorbij wordt geïnnoveerd.
  3. Zoek naar de onbekende regels – Zoek de grenzen op.
  4. Hanteer een brede scope – Benut ontwikkelingen ook uit andere sectoren.
  5. Breek met tradities – Vecht niet tegen verandering, omarm het.
"Er zit een consistent patroon in dat een thuisland meer medailles wint dan men zou verwachten"

Medaillespiegel
Elke keer worden voorspellingen gedaan over het aantal medailles per land. Gebaseerd op allerlei factoren voorspellen modellen de resultaten. Eén van de factoren is het thuisvoordeel. Er zit een consistent patroon in dat een thuisland meer medailles wint dan men zou verwachten. De verwachting is dan ook dat de Japanse equipe meer medailles in de wacht zal slepen. 

XL9InnovationXL-AH-joker-1In 1965 onderzocht Robert Zajonc de stelling dat beginnende sporters vaak negatief zullen worden beïnvloed door de aanwezigheid van publiek, sporters van een gemiddeld niveau zouden dit zowel positief als negatief kunnen ervaren terwijl topsporters opmerkelijk beter zullen presteren onder de invloed van publiek. Zijn theorie was echter niet volledig sluitend aangezien hij geen rekening hield met de mogelijk interactie tussen sporter en publiek. Hiermee wordt gedoeld op de dichtheid van het publiek. De dichtheid heeft betrekking op de afstand tot de sporters en de intensiteit van het geluid. 

"Door de pandemie kan het wel eens zijn dat uitsluitend Japanners welkom zijn in de stadions. Welk effect heeft dit op de medaillespiegel?"

Noodgedwongen troef van Japan
Seiko Hashimoto, voorzitter van het organiserend comité, liet onlangs optekenen: 'Als de situatie moeilijk is en onze inwoners zich zorgen maken, is dat een situatie die we moeten vermijden'. De vraag of buitenlandse fans welkom zijn, is zeer sterk de vraag en wordt serieus overwogen. Inmiddels wil 80% van de Japanse bevolking dat de Olympische Spelen worden geannuleerd of worden uitgesteld. Dit signaal onderkent Hashimoto. Eind maart wil Japan duidelijkheid geven over het al dan niet toelaten van buitenlandse fans. Door de pandemie kan het wel eens zijn dat uitsluitend Japanners welkom zijn in de stadions. 

XL9InnovationXL-AH-joker-2Welk effect heeft dit op de medaillespiegel? Zal Amerika wederom de ranglijst aanvoeren? En zien we Nederland in de top 10? Waar zal het thuisland gaan eindigen? In de laatste edities is Japan steevast te bewonderen in de top. Terwijl in Sydney (2000) Japan nog op de 15e plaats eindigde, zien we hen ook steeds vaker in de top 10:

  • 2004 (Athene): 5
  • 2008 (Peking): 8
  • 2012 (Londen): 11
  • 2016 (Rio de Janiero): 6

De vraag is hoe alle innovaties een antwoord bieden op deze Japanse ‘troef’? De tijd zal het leren. Staan we met 1–0 achter, of staat Japan met 1–0 voor? Hoe een pandemie in een Japans voordeel kan worden omgebogen. Misschien niet fair, maar innovatie is sowieso oneerlijk. 

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst