Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Eerste stappen naar een Europese sportinnovatie benchmark 2 februari 2021

door: Arno Hermans

In de afgelopen maanden zijn nagenoeg alle Nederlandse sportinnovatiebedrijven geanalyseerd. Uiteindelijk resulteert dit in het eerste sportinnovatierapport waar aandacht is voor sport, innovatie en ondernemerschap. Met het ‘Dutch Sports Innovation Report’ in de hand zijn de contouren geschetst voor een Europese benchmark rondom sportinnovatie.

Jaarlijks wordt wereldwijd meer dan $ 400 miljard uitgegeven in de sportindustrie. Door moverende redenen is de markt gedaald van $ 458,8 miljard in 2019 naar $ 388,3 miljard in 2020. De verwachting is dat de uitgaven zullen groeien door onder andere eSports en de versnelde digitalisering. Ook wordt een toename verwacht als gevolg van sectoroverschrijdende ontwikkelingen van sport naar (preventieve) gezondheidszorg.

Het Dutch Sports Innovation Report’ laat zien dat sportinnovatie belangrijker is dan het 'alleen' ondersteunen van het olympische team om meer medailles te winnen. 

"Aangezien de pandemie in 2021 een van de grootste uitdagingen zal blijven, is het belangrijk voor sportorganisaties om te investeren in digitale multichannel-oplossingen"

Internationale ontwikkelingen
Nu veel inkomstenstromen verdwijnen als gevolg van de pandemie, worstelen veel sportorganisaties hoe ze dit tekort kunnen oplossen. Een oplossingsrichting is om partnerships te sluiten met technologiebedrijven om de ervaring van fans te verbeteren. Aangezien de pandemie in 2021 een van de grootste uitdagingen zal blijven, is het belangrijk voor sportorganisaties om te investeren in digitale multichannel-oplossingen (alles van streamingplatforms en augmented of virtual reality tot kunstmatige intelligentie en 'virtuele fans') die het gedrag van fans kunnen beïnvloeden en een boost kunnen geven.

Naast het competitieaspect van sport, zien we een andere ontwikkeling. Binnen deze organisaties zijn er kansen om te werken aan het sociale aspect van sport. Niet alleen de verbondenheid met gezondheid, ook de culturele integratie biedt kansen. 

Meer dan 170 Nederlandse bedrijven
Op basis van onze jarenlange ervaring in het internationale sportinnovatielandschap zien we meer dan 170 Nederlandse bedrijven met een sterke focus op sportinnovatie. Alle bedrijven in het rapport hebben een focus op sport en innovatie, of ze nu afhankelijk zijn van sport of een belangrijke rol speelt in hun strategie. 

InnovationXLAHboek-1Om een helder inzicht te krijgen van de bedrijven, is een diepgravend onderzoek uitgevoerd op basis van een aantal facetten:

 • Om een duurzaam bedrijf te creëren, is het essentieel om onze samenleving en haar trends en ontwikkelingen te begrijpen. Het gaat erom hoe een bedrijf de megatrends toepast. Deze megatrends zijn gebaseerd op onderzoek naar klantgedrag. Megatrends hebben hun impact op de lange termijn.
   
 • Innovatie heeft vaak een relatie met technologie. In 2017 interviewde het Amerikaanse SportTechie meer dan 80 internationale experts, waarbij ik Nederland vertegenwoordigde en Europa’s eerste sports accelerator. Vanuit deze wereldwijde inzichten is de top 10 van technologieën meegenomen in het onderzoek. Omdat innovatie ook een niet-technische benadering kan hebben, is deze optie ook meegenomen.
   
 • Een andere benadering is om bedrijven te categoriseren in hardware, orgware en software. Het is ook mogelijk dat bedrijven deze vormen combineren. 
   
 • Een innovatie is binnen dit onderzoek van toepassing op de sport. Er is een vraag opgenomen waar de sportfocus ligt; een enkele sport, meerdere sporten of het ontwikkelen van een nieuwe sport.
   
 • Bedrijven zien sport vaak als een ideale omgeving om zaken te doen. De vraag is of bedrijven ook hun innovatie willen toepassen in andere sectoren. Tijdens dit onderzoek komen we erachter welke andere sectoren gerelateerd zijn aan de sportindustrie.
   
 • Het is interessant waar je de innovators kunt ontmoeten. Door onderzoek bij de Kamer van Koophandel, Google Maps, LinkedIN en websites hebben we de bedrijven kunnen lokaliseren. Hierdoor ontstaat een ranking van sportinnovatie-steden. Welke stad mag zich tot sportinnovatie-hoofdstad van Nederland kronen? En hoe doen de andere steden het?

Van half oktober 2020 tot begin december 2020 deelden in totaal 102 Nederlandse bedrijven hun gegevens voor dit rapport. Dit betekent een indrukwekkende respons van 59,0%. Van 41,0% van de uitgenodigde bedrijven die niet meewerkten, reageerden 2 bedrijven met ‘geen interesse’. Uit de respons kunnen we reeds concluderen dat dit onderzoek betrouwbare en valide resultaten oplevert.

"Dit rapport is uniek in zijn soort en zet Nederland internationaal op de kaart"

Nederlandse impact zichtbaar
Met dit onderzoek creëren we een overzicht van het Nederlandse sportinnovatielandschap. Dit rapport is uniek in zijn soort en zet Nederland internationaal op de kaart. We hebben de ambitie om het onderzoek jaarlijks te herhalen. Op deze wijze worden trends gespot en biedt het ook kansen om een internationale benchmark op te zetten. Inmiddels lopen een aantal gesprekken in andere Europese landen voor hetzelfde onderzoek. Maar het belangrijkste voor nu is dat dit rapport laat zien hoe Nederlandse bedrijven impact creëren. 

Het ‘Dutch Sports Innovation Report’ is binnenkort online verkrijgbaar in het Engels. 

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst