Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Zet sport in de etalage 8 december 2020

door: Arno Hermans

In Rotterdam is men trots op het resultaat van de verbouwing van gymzaal Klein Coolstraat en in Amsterdam claimt de Hogeschool van Amsterdam de sporthal van de toekomst. Ook het bedrijf Nijha spreekt op hun website over hun vernieuwend aanbod voor de sportaccommodaties. En de initiatiefnemers van De Nieuwe Gymzaal introduceren een innovatief totaalconcept voor de bouw en inrichting. Stuk voor stuk mooie initiatieven die verder inspelen op de maatschappelijke ontwikkelingen. Het zijn de verborgen parels in ons land. We moeten dan ook vooral niet laten zien dat sporten en bewegen leuk is. 


Klein Coolstraat Rotterdam

Net zoals in andere gemeenten zijn ze in Rotterdam ook bezig met de vernieuwing van de accommodaties. Niet alleen duurzaamheid speelt daarbij een rol, ook de inrichting wordt kritisch bekeken en naar een next level gebracht. Middels een LED-vloer kunnen verschillende belijningen worden geactiveerd. Onder meer een interactieve muur, elektrisch bedienbare hijsunits en een trampoline zorgen voor deze upgrade. Gymzaal Klein Coolstraat zorgt voor nieuwe inzichten waarbij Rotterdam de ambitie heeft uitgesproken om elk jaar een innovatieve accommodatie op te leveren. Dit betekent dat het Sportbedrijf Rotterdam nog 82 jaar te gaan heeft om hun 83 gymzalen te vernieuwen. Hopelijk hoeven de Rotterdammers niet tot 2100 te wachten. 

"Met een kleurrijke ruimte en inrichting nodigt alles uit om te leren bewegen"

Hogeschool van Amsterdam

Onder het motto: ‘dit is geen sporthal maar een beweegruimte’ nam de Hogeschool van Amsterdam recent hun vernieuwde sporthal in gebruik. In deze accommodatie staan de grondvormen van bewegen centraal, en verdwijnt de sport naar de achtergrond. Met een kleurrijke ruimte en inrichting nodigt alles uit om te leren bewegen. De Hogeschool van Amsterdam gaat hier de gymleraren van morgen opleiden. Deze gevarieerde ruimte dwingt ook gevarieerd bewegingsgedrag af. De creativiteit van de gebruikers worden hier geprikkeld. Nadeel aan deze accommodatie is het ontbreken van de belijning voor traditionele sporten.

PLAYCEschool-3

Nijha

Het Lochemse bedrijf Nijha anticipeert op de veranderde beweegcultuur dat vraagt om vernieuwing. Hun aanbod aan materialen speelt in op nieuwe vormen van bewegen. Ook zij zien de digitalisering als een kans en spelen hier op in. Het is een mooi stukje van de puzzel voor de accommodatie van de toekomst.

De Nieuwe Gymzaal

Pim Scherpenzeel en Ronald de Rooij zijn de initiators van De Nieuwe Gymzaal. Het is een flexibel en modulair opgebouwde gymzaal waarbij ook veel aandacht is geschonken aan duurzaamheid. Onder meer door het vergroten van het zaaloppervlak wordt ook in een verbeterde exploitatie voorzien. 


"Hoe kunnen we mensen nieuwsgierig maken als we een dichte deur en te veel bakstenen zien?"

Winkelen
Wat hebben de vier voorbeelden met elkaar gemeen? Allen zijn ze naar binnen gericht. Een bezoek aan alle websites/nieuwsberichten met foto’s leert dat er geen verbinding is met de omgeving. Een enorm gemiste kans. Niemand weet wat zich achter die deur afspeelt. Hoe kunnen we mensen nieuwsgierig maken als we een dichte deur en te veel bakstenen zien? Mensen moeten zich welkom voelen! Een accommodatie betekent ook een uitnodiging om in beweging te komen. 

InnovationXLRamenopen-1Het lijkt erop dat niemand mag weten hoe leuk sporten en bewegen is. En dat er een divers aanbod is. Loop eens door een willekeurige winkelstraat en vraag je dan af waarom wij het sport en beweegaanbod niet in de etalage zetten. Misschien moet de gemeente een winkel openen om het sport en beweegaanbod verder te etaleren. 

De fitnessscholen hebben dit beter begrepen, grote glaspuien zorgen voor een verbinding met mogelijke klanten. Waarom kan de indoor belijning in een accommodatie niet worden doorgetrokken naar buiten? En een glazen pui met deur zorgt voor de verbinding. De belijning buiten is het uithangbord van de accommodatie. Kom gerust een kijkje nemen, en kom in beweging. En zo zijn er meer kansen dan je denkt…

Hopelijk gaat men in Rotterdam 82 ‘winkels’ (ver)bouwen. 

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 5

Thom Terwee
11-12-2020

Beste Arno,

Dank voor het noemen van onze zaal bij de ALO Amsterdam, alhoewel ik niet zeker weet of het artikel positief is bedoeld en of de term 'verborgen parel' van toepassing is....kan je uitleggen wat je bedoelt?
Onze zaal is 3 weken geleden opgeleverd en we staan open voor iedereen die wil komen kijken!
Wees welkom! 

Jacques Nuijens
11-12-2020

Yes!!

Zullen we het idee samen verder uitwerken?

Arno Hermans
13-12-2020

Thom, neem gerust even contact op. Je moet het namelijk positief interpreteren. Ik vind het juist zonde dat een spontane ontmoeting niet mogelijk is door drempels zoals bakstenen en hekken op te werpen. Hiermee laten we zulke initiatieven niet zien.  

Gert Nooij
13-01-2021

Beste Arno, ik reageer toch nog even op het punt dat je maakt met je artikel. Inderdaad, mooie parels die slecht toegankelijk zijn voor de doelgroepen. Het is in mijn ogen een trend van de laatste jaren dat meer en meer het beweegaanbod middels uitdagende voorzieningen, inrichtingen en toestellen naar binnen gericht is, waar een blokuur gym zich beperkt tot ca. 85 minuten bewegen (bij 100 minuten bruto lestijd) per week en elk kind minimaal elke dag een uur hoort te bewegen. Grote winst is te behalen in de buitenruimte, daar moeten de uitnodigende speelruimtes liggen, al of niet met voorzieningen die dan multifunctioneel inzetbaar zijn. Toestelveranciers breiden hun aanbod al uit: beweegbox/container, etc. Meer winst wordt gehaald als scholen bij hun sportzaalinrichtingen, meer naar 'buiten gaan denken'. Een basis-gymzaalinrichting maken en budget overhouden voor buiteninrichting schoolpleinen. En dan tevens met gemeente en schoolbesturen tot afspraken komen over toegankelijkheid van schoolpleinen na schooltijd. Tevens ook doordenken naar andere openbare ruimtes. Hoe krijg je anders de jeugd weg achter de schermpjes (mobiels, tablets, games)? Onze vakgroep LO lukt het amper om de leerlingen in hun pauzes te laten bewegen in de gymzalen voor 20 minuten (pauzesport). En buiten is niets te zoeken voor de leerlingen op een kale straat en leeg schoolplein.

Anoniem
06-05-2021

Het zou al enorm helpen als al die ándere gymzalen acuut alle toestellen die ca. twee eeuwen (!) geleden zijn ontworpen en ontwikkeld door Friedrich 'Turnvater' Jahn eruit zouden flikkeren.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst