Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Wat is de maatschappelijke impact van uw sportaccommodatie? 10 november 2020

door: Arno Hermans

Veel gemeenten zoeken naar kansen om de inkomsten uit de verhuur van sportaccommodaties te verhogen en de kosten te verlagen. Een gezonde exploitatie zorgt voor een economische impact. Over de maatschappelijke impact is niets bekend. Dit wordt bepaald door het onderbuikgevoel en de mooie blauwe ogen aan de andere kant van de tafel. Wat is nu het daadwerkelijke gebruik van de sportaccommodatie? Waar bevinden de sporters zich op welk tijdstip? Dat is de graadmeter om de maatschappelijke impact te bepalen en beleid op te maken. Niemand die het weet…

Het jaarlijks verdelen van de uren onder de verenigingen is een star systeem dat niets zegt over het daadwerkelijke gebruik van de accommodatie. Ook ontbreekt het overzicht hoeveel mensen zich waar bevinden in de accommodatie. De gemeente kan een veld verhuurd hebben (economische impact), de vraag blijft of dit veld daadwerkelijk gebruikt wordt en door hoeveel personen (maatschappelijke impact). Door puur te focussen op de verhuur, is de bezettingsgraad verworden tot een papieren exercitie. En na een seizoen wordt de situatie en behoefte opnieuw bekeken. De beheerder (als deze er is) houdt weliswaar een oogje in het zeil, maar telt bijna nooit het aantal mensen. Wat is het verschil tussen de economische impact en maatschappelijk impact? 

InnovationXL-Hallmonitor-1Het sportbedrijf van één van de grootste gemeenten in Nederland gaf recent aan dat zij geen inzicht heeft in het daadwerkelijk gebruik van alle accommodaties die zij in beheer heeft. Door het ontbreken van het overzicht, kunnen zij geen verantwoorde beslissingen nemen over de (mogelijke) bezetting van hun accommodaties. Hierdoor ontbreekt ook de onderbouwing van wat verantwoord is qua veiligheid en gezondheid.

Sturen op maatschappelijke impact
Het optimaliseren van de bezetting van een sportaccommodatie heeft onder andere tot doel om de maatschappij nog beter te bedienen door een uitgekiend aanbod. Veel beheerders worstelen met de vragen: 
 

  • Halen we genoeg uit onze sportaccommodatie(s)?
  • Kunnen we de lopende kosten optimaliseren?
  • Zijn we in staat om meer mensen te laten sporten in onze accommodaties?
  • Kunnen we de gezondheid en veiligheid van onze accommodaties blijven waarborgen met een verhoogde bezettingsgraad?
  • Hoe kunnen we aantonen dat we aan de COVID-19 richtlijnen voldoen?
"Actuele monitoring biedt meer grip op de situatie in accommodaties. Daardoor kunnen ze efficiënter en effectiever worden geëxploiteerd"

Door continu het daadwerkelijke gebruik van een accommodatie te meten, levert dit de volgende inzichten op:

  • Van gissen naar op data gebaseerde beslissingen.
  • Het ontdekken van lagere bezettingsgraden per tijdvak.
  • Het herschikken van de tijdvakken.
  • Het ontwikkelen van een actueel prijsdifferentiëringsmodel. 
  • Het leveren van bewijslast.

Actuele monitoring biedt meer grip op de situatie in accommodaties. Hierdoor kunnen sneller wijzigingen en aanpassingen worden doorgevoerd. Waardoor de accommodaties efficiënter en effectiever worden geëxploiteerd zonder dat onder andere de gezondheid en veiligheid in het geding komt. In plaats van een jaarlijkse toewijzing van de uren, kan dit proces mogelijk twee keer per jaar plaatsvinden of vaker. Of dat extra ruimte beschikbaar komt voor andere verenigingen of andere lessen/trainingen. En kunnen gefundeerde beslissingen worden genomen voor het aantal mensen in combinatie met het luchtbehandelsysteem. 

InnovationXL-Hallmonitor-2Deens bezoek in 2019
Vorig jaar november werden 20 Belgen en Nederlanders verrast door het Deense Hallmonitor. Na een autorit van vier uur (Esbjerg–Kopenhagen) deelden zij de aanwezigen mee dat meer dan 25% van alle Deense gemeenten hun voordeel doen met hun oplossing. En uiteraard AVG-verantwoord volgens de Deense richtlijnen. Een eenvoudig dashboard maakt het daadwerkelijk gebruik inzichtelijk voor de beheerder en elke gemeente heeft meteen een beslistool in handen. De Deense gemeenten gebruiken Hallmonitor naar volle tevredenheid in onder andere de dialoog met verenigingen/huurders. 

Voor meer informatie: Deens bedrijf Hallmonitor nestelt zich op Sports Tech Campus Breda (met demonstratie-opstelling)

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst