Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Zal deze pandemie de sport voorgoed veranderen? 14 april 2020

door: Arno Hermans

Begin 2020 spraken weer veel mensen hun goede voornemens uit om meer in beweging te komen. Die voornemens lijken tot stilstand te zijn gekomen nu er een wereldwijde pandemie is uitgebroken. Sportbonden, -clubs en -verenigingen moeten zich opnieuw gaan uitvinden om relevant te zijn en te blijven. De tijd is rijp om de samenwerking op te zoeken met de vernieuwers in de sport: technologiegedreven ondernemers.

Het GWI Wellness-rapport1 dicht de fitnessbranche in 2019 een waarde toe van maar liefst 828,2 miljard dollar. Fitness zit in de lift en het aantal clubs en lidmaatschappen nemen wereldwijd toe. Het sluiten van deze clubs zou enkele maanden geleden ondenkbaar zijn geweest. Ook verenigingen hebben hun leden moeten mededelen dat de competitie ten einde is. Tot aan de zomer geen handbal, judo, tennis, voetbal, etc. Het seizoen krijgt hiermee een abrupt einde.

De wereldwijde impact van het coronavirus laat geen land ongemoeid. Afgezien van de menselijke tragedie, zullen de effecten merkbaar zijn in onze samenleving. Van economische recessie tot een mogelijke babyboom. Betekent dit ook meteen het einde van de handdruk en contant betalen? In tijden van verandering heroverwegen wij onze dagelijkse routines. En dit betekent ook dat we de manier hoe we in de toekomst sporten en bewegen ter discussie stellen. De eerste lidmaatschappen zijn al opgezegd. 

Digitalisering van de sport EverSports-2
Nu de gehele sport en fitness op slot zit, zijn bonden, clubs en verenigingen naarstig op zoek naar oplossingen om hun voortbestaan te continueren. De fitness-industrie omarmt technologie om hun leden ook thuis te blijven bedienen. Zij streamen onder andere hun sessies. De leveranciers van fitness-producten zien hun omzet fors stijgen. Ook Nederland wendt zich tot deze producten en diensten om zichzelf door deze periode heen te bewegen. De huidige leden blijven bewegen middels aangepaste oefeningen voor thuis, ook biedt deze tijd de mogelijkheden om juist nieuwe leden te werven. Men gaat op zoek naar beweegvormen om toch vitaal te zijn en te blijven. Vervolgens is het zaak om te blijven vernieuwen en te verrassen. Ook hardlopen wint aan populariteit nu. We kopen hartslagmeters en downloaden apps om data te verzamelen over onze prestaties. En de yogaschool verkoopt hun online lessen met bijbehorende matten. We fietsen thuis een virtuele ronde en wandelen was nog nooit zo hip. 

'Hoe zorgen we ervoor dat onze leden zich weer veilig voelen?' 'Zal de overstap naar online of thuis bewegen gewoontevormend zijn?'

Vragen
Hoe zal deze sector uit deze pandemie komen? Wanneer kunnen we elkaar weer treffen? Welke scenario’s moeten we uitwerken of met welke scenario’s moeten we rekening houden? Hoe blijven we onze leden binden? Ook moeten we een aantal zoekende vragen stellen over de toekomst: 'Hoe zorgen we ervoor dat onze leden zich weer veilig voelen?' 'Zal de overstap naar online of thuis bewegen gewoontevormend zijn?'

In een gezondheidsbewustere wereld, zal onze fundamentele behoefte aan beweging alleen maar toenemen. Deze pandemie laat ons zien dat bewegen belangrijker is dan ooit. De verwachting is dat de bonden, clubs en verenigingen die een emotionele band met hun leden (en fans) hebben opgebouwd, sterker uit deze periode komen. In deze tijd kan men experimenteren met vernieuwende businessmodellen en nieuwe doelgroepen aanboren. Waar leden heroverwegen moeten bonden, clubs en verenigingen zich opnieuw gaan uitvinden om relevant te zijn en te blijven. Er is dus werk aan de winkel. Denken als een startup, en handelen als een startup. Weg met de traditie en bureaucratie. 

InnovationXL-P-1Technologie als kans
De tijd is rijp om de samenwerking op te zoeken met de vernieuwers in de sport. Het zijn veelal technologiegedreven ondernemers die kansen bieden 2. Kijk eens naar de potentie van de top 10 sportstech trends: 

 • Artificial Intelligence 
 • Additive Manufacturing 
 • Augmented Reality 
 • Blockchain 
 • Digital Mobile 
 • Integrated Tech 
 • Internet of Things 
 • Materialen
 • Quantified Self 
 • Virtual Reality 

Het Coronavirus zorgt uiteindelijk voor een versnelde acceptatie en implementatie van technologie. Wees hierop voorbereid. 

Noot

 1. Zie hier
 2. 10 megatrends die van belang zijn voor de sport

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst